پخش زنده
امروز: -
بیابان زایی یکی از بزرگترین مشکلات زیست محیطی مناطق مرکزی، جنوبی و شرقی ایران محسوب می شود. کارشناسان تاکید دارند؛حفاظت از آب و خاک زیربنای اقتصاد مقاومتی است.
پژوهش خبری صدا و سیما: پدیده بیابان زایی به دنبال بروز خشکسالی ها و قحطی های شدید اواخر دهه 1960 و اوایل 1970 در آفریقا به عنوان یک معضل جهانی به خصوص در کشورهای توسعه نیافته در سطح بین المللی مطرح شد و مجمع عمومی سازمان ملل را بر آن داشت تا در سال 1974 نخستین قطعنامه رسمی را برای جلب نظر ملتها به مقابله با بیابانزایی تصویب کند و بهدنبال این برنامه و طی نشست های متعدد متن کنوانسیونی را در 17 ژوئن 1994 تدوین نهایی نمود و آن را به جامعه جهانی عرضه کرد و برهمین اساس، 17 ژوئن به عنوان روز جهانی مبارزه با بیابان زایی نام گرفت.
متعاقب آن برنامه محیط زیست ملل متحد(UNEP) بلافاصله اقدامات وسیعی در چهار قاره آسیا، آفریقا، آمریکای لاتین و اروپا آغاز کرد که شامل تهیه طرح و اجرای برنامه های مهار بیابان زایی و طرح های حفاظت آب و خاک با کمک کشورهای پیشرفته بود؛ اما با وجود پیگیری های انجام شده از طریق سازمان ملل و برگزاری کارگاههای آموزش نحوه مقابله با بیابان زایی و سمینارها و جلسات مختلف به صورت منطقه ای و بین المللی از طریق برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد این اقدامات متناسب با نیازهای جامعه جهانی نبود و این پدیده با گسترش روزافزون خود که تحت تأثیر عوامل طبیعی و انسانی است، به یکی از مسائل و چالش های اصلی قرن بیست و یک تبدیل شده و نگرانی های عمدهای را برای بشر ایجاد کرده است. چراکه، اگرچه بیابان به عنوان یکی از زیست بوم های طبیعی کره زمین دارای فواید و مزایای اقتصادی و زیست محیطی بی شماری از جمله تولید انرژی و افزایش تولید ناخالص ملی می باشد، اما وقتی که تحت عوامل انسانی و طبیعی، تخریب میشود و چهره طبیعی و اصلی خود را از دست می دهد، نه تنها دیگر صرفه اقتصادی ندارد، بلکه با تحمیل هزینه های سنگین اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی برای مقابله با این پدیده، دولت ها و سازمان های ذیربط را با چالش مواجه می کند.
در واقع، می توان گفت افزایش جمعیت و نیازهای بشری برای تأمین غذا و همچنین فقدان ارزیابی مناسب بازار اقتصادی از مزایای طبیعی زمین، باعث شده زمین به عنوان یک منبع ارزان و در دسترس به شمار آید و با استفاده غیر اصولی از آن به پدیدهای به نام بیابان زایی دچار شود. براین اساس و با توجه به اهمیت این پدیده برای جامعه جهانی از جمله کشورهای آفریقایی و آسیایی، در این نوشتار با ارائه تعریف مفاهیم بیابان و گستره بیابان های جهان و ایران، پدیده بیابان زایی در ایران و جهان و پیامدهای آن در قالب مصاحبه پژوهشی مورد بررسی قرار می گیرد.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است
پژوهش خبری //فاطمه حسینی