به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مدیر سازمان تعاون روستایی استان سمنان گفت : این طرح در قالب تعاونی، برای تولید محصول گندم، جو
و ذرت علوفه ای اجرا شده است و تا کنون بیش از 200 کشاورز این منطقه در آن مشارکت داشته اند.
مرتضی معتمد با بیان اینکه کشت نیابتی از روش های بومی سازی شده و اصلاح شده طرح های یکپارچه سازی اراضی و یکجا کشتی است، گفت : مشکلاتی نظیر مرزهای موروثی و ملکی و مشارکت نقدی کشاورزان در مراحل مختلف تولید در این طرح ابتکاری رفع شده است.
به گفته معتمد ، در کشت نیابتی کشاورز در قبال در اختیار قرار دادن زمین ، خدماتی نظیر آماده سازی، شخم، تامین و کاشت بذر ، خدمات مهندسی و فنی، مبارزه با آفات و برداشت و فروش را از شرکت تعاونی دریافت می کند و پس از تامین در آمد محصول، هزینه های دوران کاشت، داشت و برداشت را با شرکت تسویه می کند.
مدیر تعاون روستایی استان با بیان اینکه در کشت نیابتی حد و مرز زمین های کشاورزان از بین نمی رود افزود : با میله کوبی و تهیه نقشه کاداستر، همکاری و مشارکت کشاورزان برای تبدیل زمین های کوچک پر هزینه به زمین های تسطیح شده بزرگ با توان تولید بالا جلب شده است.
مجری طرح و مدیر شرکت تعاونی قلعه نو خرقان نیز گفت : در مرحله اول این طرح 5 ساله ، 150 هتکار زمین با قطعه کوچک با روش کشت نیابتی زیر کشت، محصول ذرت علوفه ای در دوره بهاره و محصول گندم و جو در دوره پاییزه رفت و متوسط تولید در واحد سطح نسبت به روش سنتی تا 12 درصد افزایش یافت.
مهدی حق پرست که اردیبهشت امسال بعنوان جوان نمونه استان سمنان در بخش کشاورزی انتخاب شده است افزود : با گذشت حدود یک سال از اجرای آزمایشی این طرح، تعداد کشاورزان مشارکت کننده از 52 نفر به 110 نفر رسیده است و حدود 100 نفر در روستاهای مختلف نیز متقاضی جدید مشارکت هستند.
به گفته وی بزرگترین مشکل زمین های کشاورزی منطقه پشت بسطام شاهرود که از اراضی حاصلخیز استان است، مشکل نامتوازن بودن هزینه تولید نسبت به درآمد کشاورز بعلت خرده مالکیت های سنتی بوده است که اکثر کشاورزان با طرح های مشابه یکجاکشتی بعلت حذف مرزهای ملکی مخالف بودند.
حق پرست از برنامه ریزی شرکت برای توسعه این طرح در 2 هزار هکتار از اراضی این منطقه در دو سال آینده خبر داد و گفت : تنوع محصولات با تکمیل این طرح به 10 محصول خواهد رسید تا شرایط مطلوب صادرات هم فراهم شود.
معاون امور تعاون وزیر کار رفاه و تامین اجتماعی هم از حمایت های تسهیلاتی از این طرح برای فراگیر شدن در کشور خبر داد.
سید حمید کلانتری خاطرنشان کرد : تعاونی های تولید کشاورزی تا سقف 100 میلیون تومان برای مراحل تولید و تا 5 برابر این مبلغ برای خرید ادوات کشاورزی تسهیلات دریافت می کنند.