گزارش؛
باید و نباید های چیدمان سفره های افطار و سحر
روزه داری در روزهای گرم و طولانی آداب و قاعده خاصی دارد ؛ قاعده ای که اگر رعایت نشود گذران ساعات روزه داری در این ماه عزیز را برای روزه داران سخت می کند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما پیروی از برنامه غذایی متنوع و متعادل در این ماه عزیز ضروری است و حتی با توجه به آن می توان با داشتن برخی بیماری ها تحت نظارت پزشک از روزه در این ماه پر برکت بهره برد.
دکتر تیرنگ نیستانی متخصص تغذیه در این خصوص گفت: سبد غذایی ماه رمضان باید شامل 6 گروه اصلی غذایی (نان و غلات، میوه ها و سبزیها، گوشت و تخم مرغ، شیر و لبنیات و گروه حبوبات و مغزها) باشد که با رعایت تنوع و تعادل در آن تمام نیازهای تغذیه ای بدن شامل آب، املاح، ویتامینها، پروتئین و انرژی مورد نیاز در طول 17 ساعت امساک را تامین کند.
وی با بیان اینکه غذای مصرفی در وعده سحری باید خصوصیات وعده ناهار را داشته باشد تا از ایجاد گرسنگی در طول روز پیشگیری کند افزود: در وعده سحری از غذای کم چرب حاوی مواد غذایی پرفیبر مثل میوهها و سبزیها استفاده کنید که منبع سرشاری از فیبر هستند و آب زیادی در خود جذب میکنند و احساس تشنگی دیرتر ایجاد می شود.
نیستانی گفت: مصرف مایعات مانند آب آشامیدنی، آب میوه، شیر کم چربی، دوغ بدون نمک در فاصله پس از افطار تا هنگام خوابیدن کمک میکند که تعادل آب و الکترولیت های بدن تنظیم شود اما به شرط اینکه نزدیک زمان خوابیدن مصرف نشود و روزه دار را با رفلاکس معده مواجه نسازد.
این کارشناس تغذیه با اشاره به فواید مصرف میوه ها در این ماه گفت: انواع میوه ها که حاوی ویتامینها و املاح معدنی هستند در فاصله افطار تا سحر مصرف شود تا ضمن تامین آب بدن در کاهش نیاز بدن به املاح و مواد معدنی کمک کند.
وی با تاکید بر آغاز افطار با یک نوشیدنی گرم افزود:یکی از عادات غلط غذایی روزه داران این است که به دلیل تشنگی زیاد در هنگام شروع افطار آب سرد و شربت استفاده می کنند که موجب ناراحتی دستگاه گوارش و کاهش اشتها می شود.
دکتر حامد پورآرام نیز در این خصوص گفت: افطار را با مواد غذایی سهل الهضم تر شروع کنیم که موجب فشار به معده نشود از این جمله مواد غذایی می توان به سوپ و آش رقیق و نان و پنیر و سبزی، چای بسیار رقیق و خرما اشاره کرد.
این متخصص تغذیه با بیان اینکه تنقلات شیرین و چربی هم چون زولبیا و بامیه موجب تشدید تشنگی در طول روز خواهد شد، افزود: مواد غذایی شیرین موجب عطش و تشنگی بیشتر افراد می شود و به همین علت در ایام ماه مبارک رمضان توصیه می شود از قندهای ساده و طبیعی همچون خرما، کشمش و توت خشک همراه با آب جوش ولرم و چای رقیق استفاده شود.
وی با تاکید بر اینکه ماه مبارک رمضان فرصتی برای ترک عادات غذایی غلط نیز هست ادامه داد: ما در این ماه یاد می گیریم سیگار نکشیم، چای غلیظ نخوریم، سراغ مواد غذایی مضری همچون سوسیس و کالباس نرویم و بسیار خوب است که این عادات خوب ماه رمضان به سایر ماه های سال نیز تسری یابد.
وی افزود: مصرف انواع چلوکباب و غذاهای پرکالری در سحر توصیه نمی شود بهتر است از خورشت ها و پلوهای مخلوط در این وعده استفاده شود.
وی درخصوص روزه داری گروه های خاص افزود: روزه داری سالمندان باید تحت مراقبت بیشتری باشد تا ذخیره آب در بدن آنها با اختلال و وارد آمدن فشار بر کلیه همراه نباشد.
دکتر پورآرام با تاکید بر روزه داری افراد بیمار تحت نظارت پزشک معالج گفت: با توجه به نوع بیماری؛ افراد میتوانند با مشاوره متخصص تغذیه روزه بگیرند و حتی گاهی روزه داری برای آنان مفید است اما اگر بیماری زمینه ای همچون ناراحتی قلبی یا کلیوی و فشار خون دارند باید نظر پزشک معالج خود را ملاک اصلی قرار دهند.
این متخصص تغذیه گفت: کتابچه راهنمای تغذیه برای گروه های خاص بر روی سایت وزارت بهداشت و درمان به نشانی behdasht.gov.ir قرار دارد و علاقه مندان می توانند این کتاب را به صورت رایگان دریافت و در ایام ماه رمضان استفاده کنند.
بدیهی است برای بهره مندی از برکات ماه رمضان، روزه داران عزیز باید ضمن حفظ سلامت روح و جان به سلامت جسم توجه ویژه ای داشته تا بهره بیشتری از ماه میهمانی خدا داشته باشند.
گزارش از طیبه کارگر