پخش زنده
امروز: -
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: استقلال قوه قضائیه ، ژست حکومتی نیست بلکه عامل دوام و پایداری حکومت است.
به گزارش واحد مرکزی خبر ، آقای لاریجانی در همایش سراسری مسئولان قوه قضائیه که همزمان با هفته قوه قضائیه در مشهد مقدس برگزار شده است، افزود: در پناه استقلال قوه قضائیه اعتماد به وجود می آید و این بعدی است که باید بهای بیشتری به آن داده شود.
وی گفت: در تاریخ تمدن اسلامی اگرچه حکام از فقها نبودند و بسیاری از صلاحیت های لازم را نداشتند اما از آنجا که مسئولان قضا مجتهد و عادل بودند تا حد زیادی توانسته بودند اطمینان مردم را جلب کنند و این عاملی بود که تمدن اسلامی مانند جریانی ادامه یابد.
رئیس مجلس شورای اسلامی دو عامل اجتهاد و عدالت را عامل اطمینان مردم به نظام قضا در طول تمدن اسلامی حتی در بدترین شرایط دانست و افزود: اینکه در تمدن جدید بر استقلال قوه قضائیه تاکید می شود موضوعی است که در تمدن اسلامی نهادینه شد.
آقای لاریجانی گفت: در همان زمان ها فقه اسلامی در موضوع قضا بسط یافت و صدها کتاب درباره آن نوشته شد و این دستاوردی بزرگ برای تفکر اسلامی به شمار می رود به طوری که وقتی تمدن غرب با تمدن اسلام مواجهه پیدا کرد مآخذ فکری در حوزه قضا چمشگیر بود.
وی با اشاره به ادواری از تاریخ حکومت اسلامی از جمله تاسیس منصب قاضی القضاتی در دوره هارون الرشید و ایجاد منصب شیخ الاسلامی در دوران صفویه و نیاز حکام این دوران به فقها افزود: در دوران صفویه شیخ الاسلام ها قضاوت می کردند و نظام قضا در کشور به صورت واحد زیر نظر آنها بود.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: در دوران مشروطه به تدریج عدلیه به وجود آمد و جایگزین نظام قدیم قضا شد البته در دوره رضاخان وی تلاش کرد نظام گذشته را با شرایط دنیای جدید تعویض کند از این رو فقه قضای قدیم با دادرسی جدید تلفیق شد و دادگستری شکل گرفت.
آقای لاریجانی افزود: تاریخ را که نگاه می کنیم دو مسلک در حوزه قضا پیش روی ماست، مسلکی که اعتماد عمومی به اجتهاد و تقوا را مبنا قرار داد و مردم شیخ الاسلام ها را قبول داشتند و مسلک دیگر شرایط تمدن جدید در حوزه قضاست که البته در این دوره نیز علما همان طور که می توانند حکومت را اداره کنند از عهده اداره قضا نیز برمی آیند.
وی گفت: البته اینکه به حضور وکلا در نظام غربی اهمیت داده شد از آنجا بود که زمینه ای برای ورود تقوا در آن تمدن در نظر نداشتند از این رو مجبور بودند با ادله وکلا استدلالشان را به ظهور برسانند البته این نیز دستاورد خوبی است.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: استفاده از نظام غربی و در نظر گرفتن محاجه وکیل برای قاضی خوب است اما نمی تواند جایگزین اعتماد به تقوا و عدالت مجتهد باشد.