ماهاتیر محمد:تقابل اقتصادی چین و آمریکا شبیه دوران جنگ سرد است
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از شبکه تلویزیونی ان اچ کی ژاپن، نخست وزیر پیشین مالزی که معمار مالزی نوین است تصریح کرد: تقابل اقتصادی چین و آمریکا شبیه قطب بندی دوران جنگ سرد و تقابل شرق و غرب است.
ماهاتیر محمد در گفتگوی اختصاصی با این شبکه گفت:«رشد اقتصادی مسئله ای مهم برای کشورهاست. اگر کشورهای کوچک می خواهند مطرح شوند باید وضع اقتصادی خودر ا بهبود بخشند. این کشورها باید به صورت گروهی با هم مشارکت داشته باشند و نه اینکه به صورت انفرادی کار کنند. در مذاکرات بین المللی، کشوری همانند مالزی نمی تواند درمقابل ایالات متحده بایستد زیرا آمریکا بسیار قدرتمند است اما ما با تشکیل گروهی همانند «آ سه آن» می توانیم حرف خودمان را بزنیم. آسه آن برای تشکیل اتحادیه ای اقتصادی همانند اتحادیه اروپا تشکیل نشد بلکه این گروه برای احیای صلح و حل و فصل مسالمت آمیز مناقشه ها میان کشورهای عضو این گروه تشکیل شد. البته وقتی این گروه تشکیل شد، مسائل اقتصادی نیز مطرح شد. وقتی قدرت اقتصادی ما به صورت گروهی افزایش می یابد، صدای ما شنیده می شود. آسه آن متشکل از ده کشور با جمعیتی حدود ششصد میلیون نفر است و درنتیجه بازاری بزرگ به شمار می رود. چنین بازاری می تواند در رشد اقتصاد جهانی تاثیر بگذارد. جهان برای تجارت به بازار نیاز دارد. به علت همین نیاز جهانی، ما می توانیم نقش پررنگی ایفا کنیم.»
رهبر نود ساله سابق مالزی که بیست و چهار سال نخست وزیر مالزی بود و به بیان صریح دیدگاههای انتقادی اش معروف است، افزود:« من پیش از آنکه نخست وزیر شوم به ژاپن رفتم و از سرعت بازسازی ژاپن و صنایع این کشور پس از جنگ جهانی دوم، تحت تاثیر قرار گرفتم. مشاهده کردم که صنایع و فعالیتهای اقتصادی ژاپن به صورت بسیار متمرکز فعالیت می کنند. کیفیت کار این بخشهای ژاپن به بهبود سریع اوضاع این کشور کمک کرد. به همین علت ، معتقد بودم که مالزی نیز باید همین رویکرد را دنبال کند و در این صورت می توانیم با سرعت بسیار زیاد رشد کنیم. همه ما از غرب تاثیر گرفته ایم اما من معتقد بودم که باید به مشرق زمین نگاه کرد. ژاپن نیز دوره های دشواری را سپری کرده بود اما به علت سیاستهایی که اتخاذ کرد پیشرفت کرد. ما از تجربه کشورهای دیگر درس گرفتیم و این درسها را به کار بستیم.»
وی گفت:« آمریکا پیش نویس و متن پیمان مشارکت فرااقیانوسی را تهیه کرده است. مذاکرات اولیه درباره این پیمان به صورت محرمانه انجام شده است. ما بخشهایی ازاین سند را پذیرفته ایم که حتی متن آن را ندیده ایم! کشورهایی که سندی را تنظیم می کنند همواره این سند را به نفع خودشان تنظیم می کنند. مفادی در این توافق اقتصادی وجود دارد که امکان تعقیب قضائی دولتها از طرف شرکتها را فراهم می کند و دیوانی برای این منظور درنظر گرفته شده است بدون آنکه ما در انتخاب اعضای این دیوان ، نقشی داشته باشیم. همه این سازوکارها به نفع کشورهایی است که این سند را تنظیم کرده اند. این توافق به صورتی است که ما استقلال خودمان را از دست می دهیم و نمی توانیم در داخل کشور، قوانینی وضع کنیم که می خواهیم. این توافق نامه ، مداخله در امور داخلی مالزی به شمار می رود. مالزی بخشی از اقتصاد جهانی است. بدون وجود چنین توافق نامه هایی هم کشورها می توانند رشد کنند. ما می توانیم خودمان را با این سیاستها، تطبیق بدهیم و به رشد اقتصادی برسیم. ظهور اقتصادی چین قدرتمند به نفع جهانیان تمام شده است. در چین، تقاضاهای زیادی وجود دارد. تجارت با چین افزایش یافته است زیرا چین برای رفع نیازهایش به تجارت با کشورهای دیگر نیاز دارد. چین بازاری برای محصولات کشورهای دیگر است. بنابراین می بینیم که این تجارت به نفع دو طرف است. چین محصولاتی با قیمت پایین تولید می کند که این وضع به نفع کشورهای فقیر است. آمریکا می خواهد مانع از قدرت گرفتن چین شود. ژاپن از سیاست های آمریکا درباره چین دنباله روی می کند. ژاپن هنوز هم قادر نیست خود را از نفوذ آمریکا رهاکند. وقتی ژاپن سیاستهایش را با سیاست های آمریکا هماهنگ می کند نمی تواند دنباله روی منافع خود باشد. این درحالی است که ژاپن در نزدیکی چین قرار دارد و داشتن روابط تجاری و مسالمت آمیز برای ژاپن بسیار مهم است. چین در تلاش است بانکی آسیایی تاسیس کندکه برای مقابله با تاثیرات پیمان مشارکت فرااقیانوسی باشد و این اقدام بخشی از رقابت آمریکا و چین است. این وضع همانند دوران جنگ سرد و تقابل شرق و غرب است. وقتی چنین رقابت هایی وجود دارد کشورهای کوچکتر جذب یکی از دو طرف می شوند. شاهد آن هستیم که کشورهایی به سمت ما می آیند و می گویند در کدام سوی این جبهه قرار بگیرند و همین مسئله سبب می شود ما قدرت به دست بیاوریم. آسه آن می تواند از تقابل اقتصادی چین و آمریکا به نفع خودش استفاده کند.»
گفتنی است این گفتگوی اختصاصی در دو بخش تهیه شده است که امروز بخش نخست آن پخش شد و بخش دوم ، بعدا پخش خواهد شد. زمان دقیق پخش قسمت دوم این مصاحبه اعلام نشده است.