به بهانه درگذشت اسطوره ؛
محمد علی کلی افسانه ای در بوکس + فیلم
اسطوره مسلمان بوکس جهان نه فقط در مشت زنی بلکه در بیان اعتقاداتش هم ابایی از زورگویان جهانی نداشت و شاید همین خصلت موجب ماندگاری این اسطوره شده است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما؛ کَسیوس مارسلوس کلی جونیور متولد 1942 در خانواده ای فقیر بدنیا آمد و داستان ورودش به بوکس از سرقت دوچرخه اش آغاز شد زیرا او قبل از اینکه بخواهد ماجرا را به والدین خود بگوید به پلیس محلی شان جو مارتین که یک مربی بوکس هم بود گزارش کرد، مارتین هم پیشنهاد کرد که راه مبارزه کردن را زیر نظر او یاد بگیرد و اینجا بود که کلی 12 ساله به سرعت در بوکس پیشرفت کرد.
کَسیوس مارسلوس کلی جونیور که بعدها به " محمدعلی کلی " شهرت یافت، زمانی که سیاهان در آمریکا شهروند درجه 2 بودند، خود را زیباترین می دانست و همین اعتماد به نفس باعث می شد این نظر را در مواجه با بسیاری از رقبایش اعلام کند.
25 فوریه 1964 وقتی در رینگ، سونی لیستون تسلیم محمدعلی شد او فریاد می زد که من پادشاهم، من بزرگ ترینم و این قهرمانی در رده سنگین وزن مشت زنی جهان سرآغاز یک تاریخ بود.
پس از آن بود که نام کلی بر سر زبان ها افتاد؛ او با شیوه مشت زنی و درشت گویی هایش همواره نگاه ها را به سوی خود جلب می کرد. درست زمانی که بر لیستون پیروز شد گفت: من یک هیولای بزرگ و بدطینت را شکست دادم که همه را شکست داده و کسی حریفش نبود، تا این که ناشناخته ای به نام کاسیوس کلی از کنتاکی آمد و او را متوقف کرد، کسی را شکست داد که 2 بار پترسون (قهرمان مشت زنی) را مغلوب کرده بود.
همان اعتماد به نفس مثال زدنی باعث شده بود کلی پیش از مسابقه، لیستون را "خرس پیر و زشت" بنامد و خود را هم با گردن آویزی که روی آن "شکارچی خرس" نوشته شده بود، در برابر دوربین عکاسان قرار بدهد.
در همین رابطه نورمن میلر، نویسنده ای که به این مشت زن پرداخته است می گوید : این حرکات او استراتژی های از پیش اندیشیده شده است زیرا او به خوبی فهمیده بود که پیروزی در مشت زنی تا حد بسیار زیادی به اعتماد به نفس مربوط است. کلی تمام تلاش خود را کرد که حریف را پیش از رقابت ناراحت و از نظر روحی ضعیف کند و در این صورت بود که میتوانست راحت تر با او مواجه شود. او به شیوه ای باورنکردنی به هدف خود دست یافت.
اما به شهادت اهل فن فقط زبان کلی در آن رقابت، تند و تیز نبود. او چالاک بود و با زبان بدنش هم حریف را تحریک می کرد نوع جنگیدن او منحصر به فرد بود، او به دور حریف خود می رقصید.
این مشت زن191 سانتی متری در مورد خود می گوید که من همچون پروانه بال می زنم و مثل زنبور نیش.
یان فیلیپ ریمتسما، نویسنده دیگری که زندگی و رفتار کلی را زیر نظر داشته، معتقد است که این بوکسور برای سفیدپوستان آمریکا در سال های آغازین دهه 1960 یک تحریک جدی به شمار می آمد زیرا کلی کسی نبود که حاضر باشد از مواضع خود عقب بنشیند، به قواعدی پایبند باشد. او درست در همان زمانی که احساس می شد، جامعه سیاه پوست در بسیاری موارد پایین تر از سفیدپوستان است، همواره می گفت که زیباترین است.
از سال1960 تا 1963 این مبارزه گر جوان در 15 مسابقه نفسگیر ، دیگر حریفانش را ناک اوت کرد. کسانی مثل تونی اسپرتی، جیم رابینسون، دانی فلیمن، داک سابدانگ، آلونزو جانسون، جرج لوگان، ویلی بسمانف و لامار کلارک که در دوره اوج خود بیش از 40 پیروزی قاطعانه داشت.
شاید یکی از هیجان انگیزترین و پر افتخارترین موفقیت کلی را پیروزی برابر سانی بنکس، آلخاندرو لاورانته و آرچی مورکه سابقه 200 پیروزی چشمگیر داشتند، باشد. اگرچه بنکس و لاورانته هر دو در مسابقات دیگر روی رینگ کشته شدند و کلی تنها مدعی عنوان قهرمانی برابر سانی لیستون شد، رویارویی با سانی لیستون رقابتی بود که همه بوکسورها با هراس از آن حرف میزدند.
بوکسوری به سن و سال کم کلی وقتی با نمایشی خوبی باعث کناره گیری لیستون شد با قدرت خود را "پادشاه جهان" نامید و با فریاد از همه خبرنگاران حاضر در ورزشگاه خواست که در وصف قدرت نمایی او مقالههای جذابی بنویسند!
عصیان بوکسور افسانه ای جهان در برابر زورگویی کلی به دین اسلام گروید و نام خود را به محمدعلی تغییر داد و هنگامی که در سال 1967 به حضور در ارتش آمریکا برای جنگ ویتنام فرا خوانده شد، سرباز زد و اعلام کرد که هرگز به روی همنوعان ویتنامی خود آتش نمیگشاید و در پی آن به 5 سال حبس محکوم شد و البته پس از آن عنوان قهرمانی جهان و مدرک بوکس نیز از او گرفته شد.
سال 1971 بود که کلی بار دیگر به رینگ بازگشت و نخستین شکست حرفه ای خود را پس از سال ها، در برابر جو فریزیر پذیرفت. اما کلی باز هم به اوج بازگشت و دو بار دیگر قهرمان جهان شد. موفقیتی که هنوز هیچ مشت زنی آن را به دست نیاورده است.
خداحافظی از دنیای قهرمانی
بالاخره در 27 ژوئن 1979 محمد علی اعلام بازنشستگی کرد و با دنیای پر هیجان رینگ و بوکس خداحافظی نمود. اگرچه در طی دو سال پس از آن مسابقاتی هم انجام داد ولی در آخرین مسابقه خود برابر ترور بربیک که 12 سال از او جوانتر بود شکست خورد و پس از این شکست در سال 1981 با رکورد 56 پیروزی، 37 ناک اوت و 5 شکست به طور کامل از بوکس کناره گیری کرد.
در سال 1982 محمد علی دچار سندروم پارکینسون شد، اما همچنان در کانون توجه و محبوبیت نزد مردم و هوادارنش بود او در سال 1996 افتخار روشن کردن مشعل المپیک را در جورجیای آتلانتا پیدا کرد.
محمدعلی کلی بوکسور آمریکایی پس از گرویدن به دین مبین اسلام فعالیت های سیاسی ،فرهنگی و انسان دوستانه را دنبال می کرد و در همین راستا بود که در سال 72 به ایران آمد و از نمایشگاه بین الملی کتاب تهران بازدید کرد.
واکنش اسطوره به حرفهای ضداسلامی اسطوره مسلمان بوکس دنیا که از دنیای سیاست هم دور نبود اواسط ژانویه به اظهارات ضد اسلامی کاندید اصلی جمهوریخواهان آمریکا در انتخابات ریاست جمهور سال آینده آمریکا واکنش نشان داد. نامزد اصلی حزب جمهوری در انتخابات سال آینده ریاست جمهوری آمریکا گفته بود این کشور باید ورود مسلمانان به این کشور را ممنوع و شرایط زندگی آنها در خاک آمریکا را محدود کند.
محمد علی در بیانیهای که NBC آن را منتشر کرده بدون آوردن نام ترامپ نوشت: "ما به عنوان مسلمان باید مقابل این آدمها که میخواهند از اسلام برای رسیدن به هدفهای مقطعی خودشان استفاده کنند بایستیم. این آدمها، خیلیها را از راه شناخت اسلام منحرف کردهاند. مسلمانهای واقعی میدانند یا باید بدانند اسلام علیه هیچ کس نیست.
این بوکسور آمریکایی 74 ساله اینک در ذهن میلیونها انسان در سراسر جهان جای دارد و در ایران هم به خاطر اعتقادات اسلامی خود طرفدارانی دارد که یاد و خاطره او را برای همیشه تاریخ نگه خواهند داشت .
محمد علی (کلی) اسطوره بوکس فوق سنگین وزن جهان جمعه در سن 74 سالگی در فینیکس در ایالت آریزونای آمریکا درگذشت.
یادداشت از غلامرضا منگلی
نمونهای از جوانمردی محمدعلی
**************************