اولاند افزود: فلسطینی ها و اسرائیلی ها برای رسیدن به صلح باید شجاع باشند. اسرائیل تردیدهایی درباره طرح صلح فرانسه دارد. هر نوع خلاء سیاسی در خاورمیانه را تروریست های تندرو پر خواهند کرد.
رئیس جمهور فرانسه گفت فلسطینی ها و اسرائیلی هاست. تنها کاری که ما می توانیم انجام دهیم، مطرح کردن تضمین های لازم برای اسرائیلی ها و فلسطینی هاست تا با یکدیگر مذاکره کنند. »
اولاند افزود: «صلح بین فلسطینی ها و اسرائیلی ها با راهکار تشکیل دو کشور عملی می شود. نشست پاریس بر حمایت از راهکار تشکیل دو کشور تاکید خواهد کرد.»
اولاند با تشکر از بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل،خانم فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، وزرای امور خارجه و نمایندگان کشورهایی که در این کنفرانس شرکت کرده اند به انها خیر مقدم گفت.
وی در ادامه به تشریح هدف فرانسه از برگزاری این کنفرانس پرداخت و گفت: این خیلی مهم است که ما به طور جمعی در این کنفرانس شرکت کرده ایم. این ابتکار تنها با هدف صلح در خاورمیانه است. این فرصتی است برای منطقه است. پس کاری را که امروز برعهده گرفته ایم باید با جدیت و عزم راسخ پیش ببریم. فرانسه تاریخ خاصی در خاورمیانه دارد. از زمان آغاز مناقشه اسرائیل و فلسطینیان، فرانسه به طور مدام برای دستیابی به صلح کمک کرده است، زیرا با مردم اسرائیل و فلسطین روابط دوستانه ای دارد که قطع شدنی نیست زیرا از مسئولیت خود در این منطقه از جهان و تاریخ آن آگاه است.
مایلم در این خصوص به اظهارات فرانسوا میتران، رئیس جمهور پیشین فرانسه در سال 1982 اشاره کنم. او چنین گفت: فرانسه نگران اقدامات یکجانبه طرفین است که برقراری صلح را به تاخیر می اندازد. با گذشت بیش از 30 سال می بینیم که این اظهارات کاملا درست است. قطعا در سالهای گذشته پیشرفتهایی صورت گرفته اما صلحی به دست نیامده است. نگرانی از مرگ و خشونت همچنان پابرجاست و امیدها در حال از بین رفتن است. برای همین فرانسه دست به ابتکاری زد تا جامعه بین المللی را در حمایت از راه حلی قطعی برای مناقشه اسرائیل و فلسطینان بسیج کند.
شما به این ابتکار پاسخ مثبت دادید و من از این بابت بسیار خوشوقتم. در این مسیر به سه چیز یقین دارم. اول این که در شرایطی که می دانیم در خاور نزدیک و خاور میانه وجود دارد، افراطی ها خلاء موجود را کاملا پر خواهند کرد و ممکن است تروریستها از این فرصت استفاده کنند. این وضعیت را در عراق و سوریه و لیبی مشاهده می کنیم در شرایط فعلی، خشونتها تشدید یافته و خطر جدی وجود دارد که تروریستها دست به ارعاب بیشتری بزنند. تنها برنده وضعیت گفته شده افراطی ها هستند کسانی که چشم انداز صلح را همیشه رد کرده اند و رد خواهند کرد.
دومین چیزی که به آن یقین دارم این است که در مذاکرات برای دست یابی به راه حلی قطعی برای مناقشه اسرائیل و فلسطینیان باید به کل منطقه خاورمیانه توجه شود. ما دیگر در وضعیت سال 1993 زمان قراردادهای اسلو نیستیم. ما در سالهای 2002 که ابتکار صلح عربی مطرح بود، در سال 2007 هم نیستیم که کنفرانس بین المللی بزرگی در «آناپولیس» برگزار شد. حتی در سال 2011 هم نیستیم که راه حلی یک جانبه با سرپرستی آمریکا مطرح شد. ما در سال 2016 هستیم که خاورمیانه درگیر جنگ سوریه، جنگ عراق، تروریسم و افراطی گری و بنیادگرایی است. تهدیدها و اولویت ها در این منطقه تغییر کرده است. برخی ها با توجه به این شرایط به این نتیجه رسیده اند که توجه کمتری به مناقشه اسرائیل و فلسطینیان کنند چون به نوعی تحت کنترل است. اما به اعتقاد من این تغییرات لزوم دستیابی به راه حلی را برای این مناقشه را مشخص می کند و تحولاتی که در این منطقه صورت گرفته وظایف جدیدی را برای جامعه بین المللی و دستیابی به صلح تعریف کرده است.
نکته سومی که به آن یقین دارم به اسرائیلی ها و فلسطینیان ارتباط دارد. آنها هستند که باید انتخاب های جسورانه ای برای صلح داشت باشند ما نمی توانیم جای آنها انتخاب کنیم. این ابتکار ما برای آن است که به آنها اطمینان دهیم که صلح، محکم، پایدار و تحت کنترل بین المللی خواهد بود. می دانم که به ویژه از سوی اسرائیل تردیدهایی در باره این ابتکار وجود دارد. برای همین باید به فلسطینیان اطمینان دهیم که چشم اندازی برای صلح وجود دارد و به اسرائیلی ها بفهمانیم که در پی صلح هستیم. اسرائیلی ها و فلسطینی ها مذاکرات را ادامه خواهند داد تا به توافقی قطعی برای این مناقشه دست یابند.
از این رو پیشنهاد می کنیم از دو طریق وارد عمل شویم یکی از طریق همین کنفرانس همگی اعلام کنیم که راه صلح از مسیر دو کشور اسرائیل و فلسطین که با امنیت در کنار یکدیگر بسر خواهند برد، می گذرد. باید در این کنفرانس گروههای کاری تشکیل شود تا کارهایی را که باید برای تسهیل مذاکرات بین فلسطینیان و اسرائیل انجام دهیم مشخص کنند. این گروهها باید مشخص کنند چه تدابیری سبب تشدید تنش ها بین طرفین می شود، چه ترتیبات امنیتی باید به اجرا گذاشته شود ، همکاری بین دو طرف و همکاری منطقه ای چگونه باید باشد و چه سهم های اقتصادی از صلح برده می شود.
کاری که ما می کنیم ایجاد شرایط مناسب برای مذاکرات مستقیم اسرائیل و فلسطینان است. کاری که ما می خواهیم انجام دهیم برای منطقه و جهان سرنوشت ساز خواهد بود زیرا این مناقشه خیلی طول کشیده است. تنها هدف ما از این کنفرانس فراهم کردن شرایط مناسب برای رسیدن به صلح است. هدف دیگری جز این وجود ندارد، فرانسه دنبال چیزی برای خودش نیست هدف تنها تسهیل رسیدن به صلح است.
من از جان کری هم تشکر می کنم که در این نشست شرکت کرده است حضور او برای این کنفرانس ضرورت دارد. اولاند در ادامه با تشکر حاضران در کنفرانس در باره موفقیت کامل آن یعنی برقراری صلح ابراز امیدواری کرد.
گفتنی است سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده است جان کری وزیر خارجه آمریکا آخر این هفته به این نشست خواهد پیوست