تا شبانگاه چهاردهم خرداد، بهترین شرایط برای رصد مریخ فراهم است
رئیس انجمن نجوم آماتوری ایران: باتوجه به حرکت برگشتی، این سیاره به مرور از زمین دور و از شدت درخشندگی آن کاسته می شود.
مسعود عتیقی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما افزود: روز دوم خرداد، سیاره مریخ به وضعیت مقابله و پس از ده روز در بامداد سه شنبه 11 خرداد به کمترین فاصله با زمین درحدود 75 میلیون کیلومتر رسید.
عتیقی با تاکید بر اینکه سیاره بهرام در آسمانِ این شب ها خود نمایی می کند و از درخشندگی بسیاری برخوردار است گفت: این درخشندگی تا حدی است که روشنایی آن به منفی 2/1 می رسد، یعنی دو برابر نور ستاره تیشتر که از آن با عناوین شباهنگ و شعرای یمانی هم یاد می شود.
وی با اشاره به اینکه در ادبیات فاخر زبان فارسی از مریخ بعنوان خونریز یاد شده است افزود: از جمله اینکه حضرت مولانا در پایان دفتر پنجم مثنوی می فرماید: حرفه مریخ اگر خونریزی است، او زبون شارق تبریزی است و در یونان باستان هم به دلیل رنگ سرخ سیاره آنرا بنام مارس یا خدای جنگ می شناختند.
عتیقی ادامه داد: اما به خاطر نزدیکتر شدن این سیاره به کره خاکی و روشنایی بیش از حد معمولش، رنگ قرمز خود را به رنگ زرد-نارنجی تغییرداده است.
رئیس انجمن نجوم آماتوری ایران با بیان اینکه مدار زمین به گونه ای در مدار مریخ قرار گرفته است که در بعضی نقاط این مدارها به هم بسیار نزدیک شده و در برخی نقاط فاصله آنها از هم دور می شود گفت: عموما مقابله هایی که در شهریور اتفاق می افتد کمترین فاصله و این مقابله ها در بهمن بیشترین فاصله را بین زمین و مریخ تجربه می کند.
عتیقی افزود: در هر 26 ماه یک مقابله و هر 15 تا 17 سال یک مقابله مطلوب میان این دو سیاره رخ نمایی می کند.
وی با بیان اینکه در ساعت 10:30 جمعه 14 خرداد سیاره کیوان (زحل) به وضعیت مقابله می رسد گفت: نقش اصلی سیارات در سال 95 توسط سیاره های بهرام و کیوان ایفاء می شود و با درخشش بسیار از لحظه غروب خورشید تا روشنایی صبحگاهی پهنه تاریک آسمان شب را در می نوردند.
عتیقی در پایان افزود: به کمک تلسکوپ های آماتوری این اجرام بسیار زیباتر و با جزییاتی نظیر کلاهک های قطبی سیاره مریخ به دنبال حلقه های زیبای زحل و قمر تایتان قابل مشاهده هستند.