تیتر امشب؛
هشدار متخصصان درباره مصرف فست فود
مدیرکل بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: بر اساس مطالعات این وزارتخانه بیش از نیمی از جمعیت 15 تا 64 ساله کشورمان چاق هستند و یا اضافه وزن دارند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، دکتر زهرا عبداللهی با حضور در برنامه "تیتر امشب" شبکه خبر با اشاره به اینکه چاقی مشکل همه مردم در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه است، افزود: فست فودها، غذاهای چرب و سرخ شده و مواد قندی موجب اضافه وزن شده است.
وی با بیان اینکه تبلیغات و تقاضای زیادی موجب عرضه زیاد فست فودها شده است اضافه کرد: ارائه مجوز فعالیت فست فودها باید کنترل شده باشد ونباید بی رویه مجوز داد.
عبداللهی گفت: بیماری های قلبی وعروقی، چربی و فشار خون از نتایج اضافه وزن است.
وی همچنین الگوی نامناسب غذایی مردم و از جمله مصرف زیاد نمک را از علل مهم بروز بیماری های غیر واگیر مانند دیابت و انواع سرطان ها دانست و افزود: ایرانیان دو برابر استاندارد جهانی نمک می خورند و روزانه 46 گرم روغن مصرف می کنند در حالی که روغن مورد نیاز روزانه 35 گرم است.
مدیرکل بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه مصرف مواد قندی، نوشابه های گازدار و آب میوه های پر از قند در کشورمان زیاد است گفت: بر اساس مطالعات انجام شده، در رده سنی 7 تا 18 سال در تهران، پسران ماهانه 4 لیتر و دختران، دو و نیم لیتر نوشابه می نوشند.
عبداللهی با اشاره به اینکه هرقوطی 300 میلی لیتری 28 تا 30 گرم قند دارد افزود: کودکان ، نوجوانان و جوانان بیشترین مصرف کننده فست فود در کشورمان هستند.
در ادامه دکترسید ضیاءالدین مظهری متخصص تغذیه هم با حضور در این برنامه با اشاره به اینکه همه عوامل افزایش دهنده کلسترول، فشار خون و حساسیت زا در فست فودها وجود دارند، گفت: کبد چرب و چاقی مفرط در کودکان هم ناشی از اسراف در مصرف فست فود و نوشابه هاست.
وی با بیان اینکه فست فودها نامتعادل ترین غذای جهان هستند، افزود: صاحبان فست فودها از روانشناسی رنگ، بو، عطر و طعم برای تشویق و جلب افراد استفاده می کنند.
مظهری با اشاره به اینکه عادات غذایی ما ریشه در سنت های ما و عوامل اجتماعی ، اقتصادی و فرهنگی هم در آن تاثیر دارد گفت: گرایش به لذت جویی و مصرف فست فود موجب شده 70 تا 80 درصد مردم دچار سوء تغذیه شوند.
وی ادامه داد: این موضوع در بزرگسالان به صورت بی حوصلگی، پرخاشگری و افسردگی بروز می کند و در بچه ها هم بر روی رشد قدی و ذهنی آنها تاثیر دارد.
مظهری بر لزوم داشتن تنوع غذایی تاکید و اضافه کرد: 50 ریزمغذی، 13 ویتامین، 16 ماده معدنی و ویتامین های ضروری و غیرضروری و آنتی اکسیدان هایی که محافظت از سلول ها را در مقابله سرطان برعهده دارند با تنوع غذایی تامین می شود.
در ادامه مدیرکل بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: مصرف گروه غذایی اصلی مانند شیر و لبنیات در کشورمان در حال کاهش و مصرف مواد قندی، نشاسته ای و فست فودها در حال افزایش است.
عبداللهی افزود: عادت غذایی نامناسب و تحرک غیرکافی موجب شده است بچه های زیر 5 سال ما در 10 سال گذشته دو برابر چاقی شوند.
در ادامه مظهری گفت: تهاجم فرهنگی غذایی، ذائقه و سنت های غذایی مردم و حتی تولیدات کشاورزی ما را تغییر داده است.
این متخصص تغذیه افزود: بالاترین میزان مرگ براثر بیمارهای قلبی و عروقی است که عامل اصلی آن چربی های اشباع شده است.
وی اضافه کرد: بذر بیماری های غیر واگیر در کودکان چاق کاشته می شود که در دهه های 40 و 50 سن آنها به صورت بیماری های قلبی و عروقی و سرطان های مختلف بروز می کند.
در ادامه دکتر هدایت حسینی رئیس انستیتو تغذیه در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: فست فودها مقدار کمی مواد ریز مغذی و مغذی مورد نیاز بدن را دارند و به جای آن حاوی مواد بسیار چرب هستند.
وی افزود: فست فودها به علت سرعت بالا در پختشان بسیاری از مواد مغذی را از دست می دهند.
حسینی گفت: صنایع گوشت در واحدهای تولیدی تحت نظارت سازمان غذا و دارو هستند و توسط کارشناسان، مستمر نظارت و کنترل می شوند اما مقدار چربی و نمک آن ها بالاست.
وی ادامه داد: واحدهای تولیدی دارای پروانه، مستمر در چند لایه بازرسی می شوند .
حسینی گفت: مردم ایران و جهان دچار اضافه وزن هستند و این موضوع زمینه ساز بیماری های غیرواگیراست.
رئیس انستیتو تغذیه تاکید کرد: مصرف فست فودها توصیه نمی شود زیرا از مغذی ها تهی هستند و در درازمدت موجب بیماری های غیرواگیر می شود.
در ادامه مدیرکل بهبود تغذیه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی گفت: خوردن فست فود برای ماهی یک بار اشکالی ندارد اما مصرف بی رویه آن و بیشتر از یک بار در ماه مشکل ساز است و خطراتی را در پی دارد.
عبداللهی افزود: سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی متولی حفظ و کنترل سلامت غذا است بنابراین تولیدات واحدهای مواد غذایی کاملاً تحت کنترل این سازمان است و در سطح عرضه هم بازرسان بهداشت محیط آن ها را کنترل می کنند.
وی گفت: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در قالب طرح تحول، برنامه ملی غذای سالم را از سال گذشته در کشور در دست اجرا دارد.
عبداللهی با اشاره به اینکه مردم نقش مهمی در نظارت و پایش عرضه کنندگان مواد غذایی دارند، افزود: مردم تخلفات و عرضه غذای ناسالم را با شماره تلفن 1490 اطلاع دهند و بازرسان وزارت بهداشت مراجعه و کنترل می کنند.
وی تاکید کرد: قند، نمک و چربی مثلث مرگ هستند.
در ادامه دکتر مظهری متخصص تغذیه با تایید این مطلب گفت: بیشترین گرایش مردم کشورمان در مصرف نمک است.
وی افزود: تناسب، تعادل و تنوع سه اصل طلایی مصرف مواد غذایی است.