فراخبر:
دیدگاه بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران درباره رابطه با آمریکا
نفی نظام سلطه و مقابله با ظلم و استکبار، محور اصلی بیانات رهبر کبیر انقلاب اسلامی ایران است. امام خمینی (ره) با رد هرگونه نابرابری در رابطه میان کشورهای جهان، همواره بر ضرورت هوشیاری و شجاعت تصمیمگیرندگان سیاست خارجی در برابر استکبار جهانی و در رأس آن آمریکا
پژوهش خبری صدا و سیما: نفی نظام سلطه و مقابله با ظلم و استکبار، محور اصلی بیانات رهبر کبیر انقلاب اسلامی ایران است. امام خمینی (ره) با رد هرگونه نابرابری در رابطه میان کشورهای جهان، همواره بر ضرورت هوشیاری و شجاعت تصمیمگیرندگان سیاست خارجی در برابر استکبار جهانی و در رأس آن آمریکا تاکید میکردند. امام به سیاستگذاران هشدار میدادند که نباید با مسائل سادهاندیشانه برخورد کنند. زیرا خطر آمریکا به حدی جدی است که اگر کوچکترین غفلتی کنند، نابود میشوند. « با توسل به دامن آمریکا ضعف و ناتوانی خود را بر ملا نسازید و از گرگها و درندهها برای شبانی و حفظ منافع خود استمداد نطلبید؛ ابرقدرت ها آن لحظهای که منافعشان اقتضا کند شما و قدیمیترین وفاداران و دوستان خود را قربانی میکنند و پیش آنان دوستی و دشمنی و نوکری و صداقت ارزش و مفهومی ندارد؛ آنان منافع خود را ملاک قرار دادهاند و به صراحت و در همه جا از آن سخن میگویند.»
از دیدگاه ایشان، آمریکا شیطان بزرگ و دشمن اصلی ایران است و تا زمانی که این کشور رفتار خود را در قبال ملت ایران تغییر ندهد و دست از خصومت خود برندارد این دشمنی باقی خواهد بود. بر این اساس در صورتی که آمریکا رفتار خود را اصلاح نکند هر نوع مماشات با این قدرت استکباری مطرود است. امام (ره) در این باره فرمودهاند: «ما تا آخر ایستادهایم و با آمریکا روابط ایجاد نخواهیمکرد، مگر اینکه آدم بشـود و از ظلم کردن دست بردارد و از آنطرف دنیا نیاید در لبنان و نخواهـد دسـتش را بـه طـرف خلیج فارس دراز کند. مادامیکه آمریکا اینطور است، ما با آنها نمیتـوانیم زنـدگی بکنـیم».
مصادیق رفتارهای استکباری آمریکا در منظومه فکری امام خمینی (ره)
1- حمایت همهجانبه از شاه در برابر ملت ایران
آمریکا بعد از کودتای 28 مرداد همه تلاش خود را برای تثبیت حکومت استبدادی محمدرضا شاه بکار گرفت، اما در نهایت قدرت انقلاب مردم به رهبری امام خمینی نظام دست نشانده پهلوی را سرنگون کرد. امام در آذرماه 1357 در مصاحبه با روزنامه لبنانى السفیر فرمودند: «آمریکا با کودتای نظامی، مجدداً شاه را بر ایران تحمیل کرد و به نام مدرنیزه کـردن مملکت، انقلاب آمریکایی شاه را به راه انداخت و دیدیم که نتیجه تمام این انقلاب به سود آمریکا و خرابى ایران بود» .
2- مخالفت با انقلاب اسلامی
مقامات آمریکـا بعـد از پیـروزی انقـلاب اسـلامی، تقابل آشکار و پنهان با انقلاب ملت ایران را در پیش گرفتند. ایجاد آشوب در مناطق مختلف کشور با استفاده از ایادی داخلی خود، تجهیز و تقویت گروههای معارض داخلی، تبلیغات رسانهای دروغین، راه انداختن جنگ تحمیلی علیه ایران و ... از جمله اقدامات آمریکا در این زمینه بود. بنابراین از منظر امام (ره) اعتماد به این کشور بر خلاف دستورات اسلام و منافع ملی ایران به حساب میآید. امام(ره) کراراً گوشزد کردند «که رابطه ما با امثال آمریکا، رابطه ملت مظلوم بـا جهـانخواران است». «اگر آمریکا از یک جایى یا از جاهایى تعریف میکند، تعریف از خودش است، براى اینکه میبیند همه مطیع او هستند. شما بدانید که اگر یک کلمه این ملت بر وفق رأى او حرف بزند، تمام اوضاع را او بر میگرداند».
3- تلاش برای ایجاد تفرقه بین مسلمانان
دنیای اسلام در دوران مدرن تفرقه و کشمکش های درونی زیادی را تجربه کرده است که در این راستا نقش کشورهای استکباری به ویژه آمریکا قابل توجه است. تحریک شیعه و سنی علیه همدیگر، نفوذ در بین ملت ها و اقوام و ایجاد دشمنی بین آنها، دفاع از حکومت های نامشروع در برابر خواست ملت ها وبزرگنمایی اختلافات از مصادیق این رفتار تفرقهافکنانه است که امام (ره) درباره آن اعلام خطر کردهاند: «دیروز ممالک اسلامی به چنگال انگلیس و عمال آن مبتلا بودند امروز بـه چنگـال آمریکا و عمال آمریکاست... آمریکاست که اسلام و قرآن را به حال خود مضر میدانـد و میخواهد آنها را از جلوى خود بردارد، آمریکاست که با ملت اسلام معامله وحشیگرى و بدتر از آن مینماید».
4- روابط سلطهگرانه با دیگر کشورها
امام (ره) ملت مسلمان ایران و تمامی ملتهای آزاده را از ترس از کشورهای استعمارگر و مستکبر برحذر داشتند و فرمودند «ملتها خوف نداشته باشند که آمریکا چه میکند، اینها طبل تو خالی هستند فریاد میزنند و عمل نمیکنند». «شرافتی نیست رابطه داشتن با امثال آمریکـا، دولـت آمریکـا یـک شـرافت انسـانی معالأسف الآن ندارد که ما بخواهیم به واسطه آن شرافت انسانیاش با آن رابطه داشته باشیم. دولت آمریکا این است که دارید میبینید که مظلوم را در هر جا پیدا میکند پوست میکند، هر جا بتواند میرود و بمب [روی] سرشان میریزد، هرچه بتواند ذخایر ملتها را میبرد، ما بخواهیم روابط با اینها داشته باشیم؟ بهتر این است که ما با اینها روابط نداشته باشیم، بهتر این است با آنهایی که میخواهنـد مـا را بچاپنـد رابطـه نداشـته باشـیم».
5- شرایط برقراری رابطه با آمریکا از منظر امام خمینی (ره)
امام خمینی (ره) عدم مداخله آمریکا در امور داخلی ایران و رعایت احترام متقابل را از لوازم برقراری روابط با امریکا ذکر کرده و فرمودهاند: « اگر آمریکا به نحو صحیح رفتار کند و در امور داخلى ما مداخله نکند و مشـاوران خود را که در امور کشور ما دخالـت دارنـد، فراخوانـد، مـا نیـز آنهـا را احتـرام خـواهیم گذاشت». «ما نمیخواهیم به آمریکا ظلم بکنیم و نمیخـواهیم زیـر بـار ظلـم آمریکـا بـرویم، کارهایى که کردهاند، ظلم به ما بوده که آن را تحمل نخواهیم کرد. ما روابط با همه ملتهـا داریم و دولتهـا هـم اگـر بـا مـا بـه طـور احتـرام رفتـار کننـد، احتـرام متقابـل را داریـم»
ایشان موافقت مردم با برقراری رابطه را شرط دیگر این اتفاق عنوان کردهاند. به این معنا که تصمیمگیـری نهـایی را در این خصوص بـر عهـده ملت گذاشتند: « ایران باید تا قطع تمام وابستگیهای سیاسی، نظامی، اقتصادی و فرهنگی خود از امریکا به مبارزات قاطع خود علیه این جهانخوار بیرحم ادامه دهد؛ و بعد در صورتی که ملت بیدار و شریف ما اجازه دهد، ارتباط بسیار عادی خود را در حد سایر کشورها با امریکا برقرار میکند.»
پژوهش خبری صدا و سیما// دارابی