پخش زنده
امروز: -
برخی دست اندرکاران حوزه سلامت معتقدند که با اجرای طرح تحول سلامت، فاصله پرداختی ها در نظام سلامت بیشتر شده و به رغم اینکه ادعا می شودکارانه پرستاران ۲.۵برابر شده،اما دریافتی پرستار ازمحل کارانه از۲۰۰ هزاربه ۵۰۰ هزار تومان رسیده ودرمقابل،پزشک مربوطه کارانه ۵۰ تا ۱۰۰میلیون می گیرد.
موضوع حقوقهای چند۱۰میلیونی در وزارت بهداشت درحالی مطرح میشود که درسالهای اخیرانتقادات زیادی نسبت به در آمد بالای برخی پزشکان انجام گرفته است. این درآمد البته بیشتر مربوط به پزشکانی است که به صورت خصوصی کار میکنند، اما در سالهای اخیر بحث افزایش دستمزد پزشکان در بخشهای دولتی برای مقابله با زیر میزی ها نیز مطرح شده است.
دکتر ایرج حریرچی سخنگوی وزارت بهداشت:
*پرداختهای ما شامل دو بخش حقوق و کارانه است. در بخش اول حقوق افراد است که مانند سایر دستگاه ها و اعلانات مجلس است و بخش دیگرکارانه است که در قبال انجام کار توسط پزشک متخصص، فوق تخصص، عمومی و پیراپزشکی است.
* درآمد متوسط پزشکان متخصص ماهانه 13 میلیون و 900 هزار تومان است و همچنین پزشکان عمومی هم 5 میلیون و 500 هزار تومان و پرستاران 3میلیون و 100هزار تومان به طور متوسط در ماه درآمد دارند.
* میانگین کل درآمد پزشکان متخصص در وزارت بهداشت 13.9 میلیون تومان است و میانگین کل درآمد پرستاران 3 میلیون و100 هزار تومان است.
* ازکل۲۱ هزارمتخصص و فوقتخصص در بخش دولتی تنها۲۰ نفر دریافتی بالای ۱۰۰ میلیون تومان داشتهاند.
*فاصله درآمد پزشک عمومی به پرستار در ایران 1.75 برابر است این فاصله در بلژیک 1.4، درکانادا 1.8 برابر، در دانمارک 2.6 و در آمریکا 2.4 برابر است.
-دکتر ایرج خسرونیا رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران:
-واقعیت این است درآمدها خیلی متفاوت است. پزشکی داریم2 میلیون می گیرد و پزشک دیگری هست که تا 70 میلیون هم دریافتی ماهانه دارد. اینکه کارانه های صد میلیونی و بیشتر داشته باشیم، باید بگویم خیر.
-بالاترین رقم دریافتی جراح قلب که عضو هیئت علمی هم باشد، 30 تا 40 میلیون است. چون او نمی تواند بیشتر از یک تا دو عمل در روز انجام دهد.
- ایرج حریرچی قائم مقام وزیر بهداشت:
-در زمان حاضر متوسط کل درآمد یک پزشک متخصص در ایران ۱۲.۵ تا ۱۲.۷ میلیون تومان و متوسط کل درآمد یک پرستار حدود ۲.۴ میلیون تومان است.
-متوسط درآمد یک پرستار در ایران حدود ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است که در مقایسه با درآمد یک پزشک حدود ۶ برابر کمتر است و این فاصله زیادی نیست ضمن اینکه درآمد یک پزشک عمومی به مراتب از متوسط درآمد یک پزشک متخصص کمتر است.
-علی گرجی رئیس مرکز علوم اعصاب دانشگاه مونستر آلمان:
*حلقه مفقوده پزشکی کشور را اخلاق نامید و تأکید کرد مشکل پزشکی ایران نه بیمارستان است و نه تجهیزات پزشکی. درآمد یک جراح مغز و اعصاب در ایران ۵ برابر کشور آلمان است.
* در ایران یک پزشک متخصص نسبت به پزشک آلمانی پول خیلی زیادتری میگیرد اما سرویسی که در مقایسه با آنها ارائه میکند بسیار پایینتر است.
*درآمد یک متخصص مغز و اعصاب در ایران با احتساب درآمد در بخش خصوصی، دولتی و زیرمیزیها از همتای آلمانی به مراتب بیشتر است. نکته مهم این است که پزشک آلمانی تنها میتواند در یکی از ۲بخش دولتی یا خصوصی فعالیت کند. اما در ایران این طور نیست!
* سرویسی که پزشکان ایرانی ارایه میکنند ۵ درصد سرویس پزشکان آلمانی است. واقعاً متاسفم که در سیستم پزشکی چند سال اخیر مواردی دیده شده که جای تأسف دارد.
*مشکل پزشکی ما نه بیمارستان است و نه تجهیزات چرا که تجهیزاتی که در بیمارستانهای آلمان موجود است با اندک تفاوتی در ایران نیز وجود دارد.... در سیستم پزشکی کنونی ما پول دارای اهمیت است به طوری که پزشک موفق را پزشکی میدانند که درآمد بالاتری داشته باشد.
-حسن قاضی زاده هاشمی وزیر بهداشت:
*بعضا از سوی برخی از رسانه ها از جمله رسانه ملی شاهدیم که آمار و ارقام هنگفت از دریافتی پزشکان اعلام می شود که اصلا صحت ندارد.
*در یک برنامه تلویزیونی مشاهده می کنیم که درآمد پزشکان ۳۰۰ برابر پرستاران است و دریافتی جراحان ایرانی هشت برابر جراحان آمریکایی است. این ارقام کذب محض است.
-قاضی ناصر سراج رئیس سازمان بازرسی کل کشور:
*موضوع پرداختهای میلیونی در وزارت بهداشت را در این سازمان بررسی خواهیم کرد. نه تنها در وزارت بهداشت بلکه در همه وزارتخانهها ورود کرده و این موضوع هم مورد بررسی قرارگرفته است.
-محمد شریفیمقدم قائم مقام سازمان نظام پرستاری:
* ازاقدام حقوقی وزارت بهداشت درباره دریافتهای صدها میلیونی استقبال میکنیم اما انتشار فیشهای حقوقی را اخلاقی نمیدانیم و در صورت لزوم به مراجع قضایی ارائه خواهیم کرد.
*میانگین کارانه پرداختی پزشکان را ۴ میلیون و ۸۰۰ و بعد ۵ میلیون و در آخر هم ۱۴ میلیون اعلام کردهاند، این نشان میدهد که گفتههای ما را قبول دارند و به مرور و به صورت پلکانی آن را افزایش میدهند.
*جای تعجب است، ما فیشهای چندصد میلیونی در وزارت بهداشت را سال گذشته برای رئیس کمیسیون بهداشت فرستادیم، اما هیچ اقدامی نکرد. کمیسیون بهداشت مجلس که باید نمایندگی مردم را داشته باشد، به نظر میرسد نمایندگی گروه خاصی را برعهده دارد.
-حمید چراغی دبیر شورای عالی نظام پرستاری:
* وی با گلایه شدید از تشدید فاصله کارانه پرداختی پزشک و پرستار در بیمارستان ها، گفت: طرح تحول سلامت باعث شد تا شکاف پرداختی کارانه ها عمیق تر از قبل شود. بطوریکه اگر کارانه پرستاران از ۲۰۰ هزار تومان به ۴۰۰ هزار تومان افزایش یافته، در مقابل کارانه پزشک از ۲۰ میلیون به حداقل ۸۰ تا ۱۰۰ میلیون رسیده است.
بر اساس آنچه که به عنوان اخبار غیر رسمی از آن یاد می شود، می گویند کارانه های چند صد میلیونی هم داریم که پزشکان خاصی این ارقام را دریافت می کنند.
این در حالی است که برخی دست اندرکاران حوزه سلامت کشور معتقدند که با اجرای طرح تحول سلامت، فاصله پرداختی ها در نظام سلامت بیشتر شده و به رغم اینکه ادعا می شود کارانه پرستاران ۲.۵ برابر شده، اما دریافتی پرستار از محل کارانه از ۲۰۰ هزار به ۵۰۰ هزار تومان رسیده و در مقابل، پزشک مربوطه کارانه ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون می گیرد.
ابهامی که در این بین وجود دارد، این است که معلوم نیست کدام دسته از پزشکان چنین کارانه های نجومی دریافت می کنند. در واقع، معلوم نیست فیش حقوقی کدام طیف از جامعه پزشکی خط قرمز است و نمی توان به آن دسترسی داشت.
این ادعاها در حالی مطرح می شود که مسئولان سازمان نظام پزشکی و وزارت بهداشت، متفق القولند که کارانه دریافتی پزشکان در حدود ۱۰ تا ۱۲ میلیون تومان است.
پژوهش خبری صداو سیما//نرگش شامحمدی