حجت الاسلام حاج علی اکبری با اشاره به نقش مسجد تراز اسلامی و شایسته با ویژگیها و کارکردهای مورد نظر اسلام و جامعه اسلامی اظهار داشت: نقش مساجد فعال هم در انقلاب اسلامی و هم دفاع مقدس و صحنه های مختلف به اثبات رسیده است و آثار فرهنگی، اجتماعی، سیاسی آن را شاهد بوده ایم و این رویکردها می تواند در دهه تکریم در دستور کار متولیان امور مساجد باشد.
وی موضوع امسال دهه تکریم و غبارروبی را «مسجد و بانوان» دانست و افزود: با توجه به حضور بانوان در مساجد و با عنایت به این موضوع که حضور بانوان در مسجد به منزله حضور خانواده و فرزندان در مسجد است و ما درصددیم مقدماتی فراهم شود تا این حضور و مشارکت پر طراوت تر و بهتر باشد.
رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد با اشاره به آغاز نهضت مسجد سازی در شهرستان های استان تهران از تابستان امسال گفت: با توجه به تعاریف جامع و ظرفیت هایی که از مساجد انتظار می رود؛ بنابراین ما 1000 مسجد جامع در تهران نیاز داریم.
رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد گفت: آماده سازی مساجد صرفا با فضای ظاهری انجام پذیر نیست.
حجت الاسلام حاج علی اکبری با تاکید بر اینکه همه ما دچار غفلتی جمعی در حوزه مساجد شدهایم افزود: باید با یک نگرش مجدد، غفلتی را که در حوزه مساجد به آن دچار شدهایم، تصحیح کنیم.
وی با اشاره به اینکه موضوع محوری اقدامات امسال مرکز رسیدگی به امور مساجد موضوع «مسجد و بانوان» است، گفت: تلاش ما بر این است برای حضور فعالتر و تاثیرگذارتر بانوان در مساجد که به معنای حضور خانواده و امتداد حضور نسلی در مساجد است به یک نقشه راه و سند در این زمینه دست یابیم.
رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد با تأکید بر اینکه هر مسجد هویت خاص و مستقل خود را دارد، افزود: برخورد اداری با مساجد یک اشتباه بزرگ است و ما تلاش می کنیم این اشتباه را مرتکب نشویم و کار ما تسهیلگری ، تقویت، ارائه جهتهای درست وتصویرهای مطلوب به مساجد است برهمین اساس بستههای پیشنهادی برای دهه تکریم و غبارروبی مساجد به مسئولان مساجد تقدیم شده است و این پیشنهادها جنبه دستورالعملی ندارد.
حاج علی اکبری ادامه داد: بهترین کار درحوزه مساجد، ارتقای بینش و دانش دستاندرکاران و مسئولان مساجد است که بر این اساس آموزش ائمه جماعات مورد توجه مرکز قرار دارد ضمن اینکه آموزش بهداشت سلامت و امداد و نجات به خادمان مساجد را در دستور کار قرار داده ایم.
وی با اشاره به اینکه امسال سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل است و بر این اساس در راستای خودکفایی مساجد، برخی مساجد متمکن، معین مساجد نیازمند خواهند شد گفت: البته این اقدام با حفظ جهات شرعی مسئله انجام میشود و ما تلاش می کنیم تعامل و تعاون بین مساجد برقرار شود.
رئیس مرکز رسیدگی به امورمساجد با انتقاد از نبود قانون جامع در خصوص مساجد گفت : آنچه در اینباره موجود است قوانین پراکندهای است که توسط مرکز جمعآوری و به صورت کتاب مستقلی منتشر شده اما این موضوع هم نیازمند نگاه تازه است و امید است بتوانیم قانون جامعی درخصوص مساجد داشته باشیم زیرا بسیاری از نهادهای مسئول به دلیل خلاء قانونی از وظایف خود شانه خالی میکنند.
حاج علیاکبری با اشاره به برنامه ششم توسعه، گفت: جای تأسف دارد که در این برنامه مقدار سهمی که در برنامههای قبلی به مسجد داده شده بود حذف شده است در حالی که ما پیشنهادهای متناسبی را در زمان مقرر به مسئولان تدوین کننده این طرح ارائه دادیم که مورد توجه قرار نگرفت اما از آنجا که برنامه ششم توسعه در حال بازنگری است امیدواریم در این مرحله این اشکال برطرف شود.
وی از وجود سه هزار و353 مسجد شناسه مسجددار در استان تهران خبر داد و گفت: از این تعداد سه هزار و 115 مسجد ظرفیت اقدام و عمل را دارند و بقیه مساجد کوچک و حتی یک اتاقه هستند که ظرفیت فعالیت ندارند و در دو هزار و 550 مسجد اقامه نماز جماعت صورت میگیرد و امام جماعت دائم در آنها مستقر است.
رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد سهم شهر تهران از تعداد مساجد این شهرستان را هزار و 986 مسجد اعلام کرد و گفت: جذب، شناسایی و استقرار ائمه جماعات یکی از اصلی ترین کارهای این مرکز است که خوشبختانه 2030 امام جماعت حکم خود را دریافت کرده اند و 765 نفر آنها که جدیدا وارد چرخه امام جماعت شده اند علاوه بر اینکه جوانند، از سطح دانش بالایی نیز برخوردارند و ما امیدواریم که کفایت ائمه جماعات روز به روز افزایش یابد.
حجتالاسلام حاجعلی اکبری از بازرسی 900 نمونه طی سه تا چهار سال اخیر از مساجد، فعالسازی سامانه هوشمند و تلفنی 61943 برای دریافت نظرها و پیشنهادهای مردم در خصوص مساجد، حل 90 مورد پرونده حقوقی، انتشار 38 کتاب تألیفی، تولید 35عنوان نماهنگ و انجام دادن 80 مصاحبه با ائمه جماعات پیشکسوت و با سابقه که با هدف جمعآوری تجارب آنها صورت گرفته است خبر داد.
وی گفت: مرکز رسیدگی به امور مساجد به سامانه « سجم» مجهز شده که بهرهبرداری از این سامانه تا نیمه امسال به صورت کامل محقق شده است و طی آن اطلاعات مرتبط با مساجد به صورت فعال در اختیار مسئولان و مردم قرار میگیرد.
حاج علی اکبری با بیان اینکه تا سال 90 تنها در570 مسجد اقامه نماز صبح صورت میگرفت که این رقم اکنون به هزار و 250 مسجد رسیده است افزود: حرکت فراگیر قرآنی نیز در مساجد صورت گرفته است که بر اساس آن کرسی های تلاوت فعال و تفسیر در مساجد برپا می شود.
رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد در ادامه با اشاره به اینکه وضع مالی دو هزار مسجد نیز به صورت حرفهای حسابرسی مالی شده است و تلاش میکنیم امسال نظام مدیریت مسجد در تعدادی از مساجد نمونهسازی شود تا شاهد نوآوری در نقش فرهنگی مساجد باشیم.
وی اعلام کرد: ستاد ساماندهی مساجد استان تهران با شرکت 13 دستگاه از سال 92 تشکیل شده است و اخیراً این ستادها را به سطح شهرستانها توسعه دادهایم.
رئیس این مرکز تاکید کرد: در حال حاضر ما یک برنامه مشخص و دقیق داریم ؛ در سالهای قبل برنامه ریزی و سرمایه گذاری شده است و ائمه جماعات و فعالان مساجد نیز توجیه شده اند و همچنین تشویق های مادی مناسبی انجام گرفته است و مساجد فعال به میدان آمده اند.
دهه تکریم و غبارروبی مساجد به مناسبت فرارسیدن دهه آخر شعبان (21 تا 30 شعبان؛ 8 تا 17 خرداد) با شعار «آینده را از مسجد بسازیم» از امروز در مساجد کشور آغاز شده است.