تعیین دقیق قبله تنها در دو روز از سال؛ 7 خرداد و 25 تیر
قبله یا نمازسوی در اصطلاح اسلامی، به سمتی گفته میشود که مسلمانان رو به آن نماز میگزارند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، از دیرباز تعیین جهت قبله مورد توجه مسلمانان بوده است و شناسایی آن برای انجام برخی اعمال مذهبی یک نیاز اساسی محسوب میشود. تعیین قبله یکی از مسائل اصلی منجمین دوران طلایی اسلام بود که نیاز به جهت یابی و ریاضیات داشت .
دانشمندان اسلامی جهت یابی قبله را از هر نقطه برروی سطح کره زمین بررسی کردند که از جمله آن دانشمندان می توان به خوارزمی ، ابوالوفا بوزجانی ، ابوریحان بیرونی ، خواجه نصیرالدین طوسی ، ابوالنصرمنصور و ابوالعباس نیریزی اشاره کرد.
رئیس انجمن نجوم آماتوری ایران در گفتگو با خبرنگارخبرگزاری صدا و سیما با بیان اینکه تعیین دقیق قبله یکی از موضوعات مهم دینی و اجتماعی ما مسلمانان است می گوید: در روزهای هفتم خرداد ساعت 13:48
(9:18 دقیقه به وقت گرینویچ) و بیست و پنجم تیر ساعت 13:57 به وقت کشورمان ( 9:27 دقیقه به وقت گرینویچ) می توان با روش های علمی و بدون پیچیدگی های خاص جهت دقیق قبله را تعیین کرد.
مسعود عتیقی درباره دلیل این اتفاق می افزاید: در روزهای یادشده میل خورشید (زاویه بین مرکز خورشید و استوای آسمان) با عرض جغرافیایی خانه کعبه یکی می شود و هنگام اذان ظهر به وقت مکه مکرمه، خورشید دقیقاً بالای کعبه قرار خواهد گرفت و خانه خدا در این زمان سایه ای نخواهد داشت.
دبیر گروه دانش روزنامه جام جم هم در مصاحبه با خبرنگار ما درباره روش قبله یابی در قاره های مختلف جهان می گوید: این روش قبله یابی در روز هفتم خرداد در ساعت 9:18 به وقت گرینویچ در قاره های آسیا ، اروپا و آفریقا انجام پذیر است به طور مثال در شهرهای پاریس و برلین در ساعت 11:18،در توکیو 18:18 و پکن 17:18 قابل انجام است .
کاظم کوکرم در این باره که چگونه هر فردی می تواند قبله را بطور دقیق تعیین کند به خبرنگار ما پاسخ می دهد: برای اینکه دقیقتر این کار را انجام دهیم از شاخص استفاده می کنیم ؛ شاخص را عمود روی زمین می گذاریم و در زمان های گفته شده اگر در راستای سایه شاخص رو به خورشید قرار بگیریم دقیقاً رو به قبله خواهیم ایستاد، این اتفاق برای شهر مکه که عرض 22 درجه شمالی دارد و خورشید در لحظه ظهر شرعی بطور عمود بر آن می تابد ، رخ می دهد .
این مدرس نجوم درباره علت این اتفاق در شهر مکه می گوید: شهر مکه در میان دو مدار رأس سرطان و رأس جدی واقع شده است. رأس سرطان و تمام نقاط زمین که در بین این دو مدار و عمدتاً خط استوا قرار دارند دست کم در دو روز از سال خورشید در لحظه ظهر شرعی در نقطه سمت الرأس ناظر آنها یعنی وسط آسمان قرار می گیرد.
سر دبیر ماهنامه نجوم می افزاید: خورشید پیش از رسیدن به نقطه انقلاب تابستانی ( انقلاب تابستانی وقتی رخ می دهد که خورشید به نقطه ای می رسد که بیشترین زاویه را با افق دارد) در 7 خرداد و لحظه ظهر شرعی در خانه کعبه عمود می تابد.
کوکرم خاطرنشان می کند: همچنین این اتفاق پس از عبور خورشید از انقلاب تابستانی که در 31 خرداد یا یکم تیر هر سال رخ می دهد، در 25 تیر بار دیگر برای شهر مکه تکرار می شود.
((گزارش از فاطمه رهبر))
بنده قبلا همیشه26 تیر شنیده بودم
تمنا میکنم باوجودیکه خبر قدیمی است ولی راهنمایی فرمایید در کانادا و امریکای شمالی این مشکل و شبهه هست.
بین جنوب شرقی ۱۷ درجه قبله جدید
و جنوب با زاویه و جزئیات مبهم چون چند سال دیش مورد استفاده قرار میگرفته و
در حال حاضر صرف نزدیکتر بودن مسیر از سمت شمال شرق جهت قبله به این جهت تغییر داده شده!!!
سپاسگزار م
سلام وقت بخیر
تمنا میکنم باوجودیکه خبر قدیمی است ولی راهنمایی فرمایید در کانادا و امریکای شمالی این مشکل و شبهه هست.
بین شمال شرقی ۱۷ درجه قبله جدید
و جنوب با زاویه و جزئیات مبهم چون چند سال پیش مورد استفاده قرار میگرفته و
در حال حاضر صرف نزدیکتر بودن مسیر پرواز از سمت شمال شرق و گوگل قبله یاب که قطعا تخصص شرعی ندارد جهت قبله به این جهت شمال شرق ۱۷” تغییر داده شده!!!
چشم انتظار راهنمایی اززنده شما بزرگواران
این ساعت ۱۳:۴۸ روز هفتم خرداد ماه و ۱۳:۵۷ روز ۲۵ تیر ماه با توجه به این که ساعت رسمی کشورمان ایران است همان ساعت تغییر یافته که یک ساعت به جلو رفته می باشد؟!؟!
امسال چه تاریخی و چه ساعتی این اتفاق میفته؟ اگر پاسخ بدید و یا گزارش جدید تهیه بشه خیلی عالی میشه ممنون
و ۷ خرداد ساعت ۱۳:۴۸ دقیقه
هر سال همین ساعت هست مگر اینکه ساعت رسمی یک ساعت جلو بره که یک ساعت اضافه میشه
این مطلب را باید در خبر اصلی اصلاح بفرمایید