رانت خواران بدنبال عرضه محصولات پتروشیمی در بورس به شیوه گذشته هستند
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی گفت : رانت خواران بدنبال عرضه محصولات پتروشیمی در بورس به شیوه گذشته هستند
احمد مهدوی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما با اشاره به نامه اخیر اتحادیه سراسری پلاستیک به معاون اجرایی رئیس جمهور گفت : درخواست این اتحادیه مبنی بر ابطال بخشنامه وزارت صنعت ، معدن و تجارت درخصوص نحوه عرضه و قیمت گذاری محصولات پتروشیمی در بورس به معنی ان است که می خواهند رانت خواران برگردند.
وی افزود: 23 انجمن و اتحادیه بعنوان زیر مجموعه انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی فعالیت می کنند که فقط اتحادیه سراسری پلاستیک چنین درخواستی را مطرح کرده است ، با توجه به رضایت سایر انجمن ها و اتحادیه ها از نوع عرضه محصولات پتروشیمی در بورس ، از نظر ما چنین رفتارهایی درست نیست و معتقدیم وزارت صنعت ، معدن و تجارت تصمیم درستی گرفته است.
وی با بیان اینکه اخیرا اتحادیه سراسری پلاستیک با ارسال نامه به معاون اجرایی رئیس جمهور خواستار عرضه محصولات پتروشیمی در بورس به شیوه گذشته شده است ، گفت : درگذشته کسانی که صاحب نقدینگی بودند محصولات پتروشیمی عرضه شده در بورس را باتوجه به تفاوت نرخ ارز (رقابتی و ازاد) خریداری و در بازار به قیمت ازاد به مصرف کنندگان (صنایع پائین دستی) می فروختند یا صادر می کردند که وزارت صنعت ، معدن و تجارت اعلام کرد عرضه محصولات پتروشیمی باید با ارز ازاد محاسبه شود.
مهدوی افزود : میزان عرضه محصولات پتروشیمی در 3 ماهه نخست سال 93 حدود یک میلیون و 90 هزار تن بود در حالی که میزان تقاضا در همان مقطع به 6 میلیون تن می رسید ، با بخشنامه وزارت صنعت ، معدن و تجارت طی 9 ماه از سال 93 میزان عرضه به 5 میلیون تن رسید درحالیکه تقاضا به 4 میلیون تن کاهش یافت و این بخشنامه باعث شد تا کسانی که بدنبال رانت بودند از دور خارج شوند و محصول به دست مصرف کنندگان واقعی برسد.
وی گفت : همچنین بر اساس قانون بورس کالایی را که دو بار در بورس عرضه شد می توان خارج از بورس فروخت یا صادر کرد در حالی که این افراد می گویند باید این روش را متوقف کرد ولی انها شرایط تولید کنندگانی که انبارهایشان از کالا پر شده بود و خطوط تولید انها به مرز تعطیلی رسیده بود ، درک نمی کردند.
مهدوی با تقدیر از تصمیم وزارت صنعت ، معدن و تجارت افزود : اقدامات وزارت صنعت در جهت شفاف سازی ، توسعه صادرات و جلوگیری از رانت بود و لذا ما امروز نگران تامین محصولات مورد نیاز صنایع پائین دستی نیستیم.
وی گفت : باتوجه به اینکه مشکل صنایع پائین دستی نقدینگی ، است و انها توان مالی برای خرید نقد از بورس را ندارند از انجمن ها و اتحادیه ها درخواست شد بصورت اعتباری با صنایع پائین دستی کار کنیم.
مهدوی با بیان اینکه حالا منافع یک عده ای به خطر افتاده است ، افزود : میزان عرضه محصولات پتروشیمی در بورس اکنون 2 برابر نیاز مصرف داخلی است ، البته ممکن است در یک محصولی در مقطعی مشکلی بوجود بیاید ولی در مجموع در تامین نیاز صنایع تکمیلی پائین دستی مشکلی نداریم و هر سال بر میزان تولیدات پلیمری افزوده می شود.
وی گفت : قبلا از صنایع پائین دستی شکایت می رسید که محصولات عرضه شده در بورس به ما نمی رسد ولی الان وضعیت مناسب است و مشکلی وجود ندارد و معتقدم اگر به سمت عقد قراردادهای بلندمدت برویم شرایط بهتر هم خواهد شد.
مهدوی با بیان اینکه اولویت صنایع پتروشیمی تامین خوراک صنایع داخلی است افزود : اکنون شرایط به گونه ای است که بازار داخل برای پتروشیمی ها جذ ابتر است چون در داخل نقدی می فروشند ولی پول حاصل از صادرات حداقل 2 ماه دیرتر به دست انها می رسد پس علاقه مند به عرضه و فروش محصولات در داخل کشور هستند.
وی گفت : حدود 50 مجتمع پتروشیمی با ظرفیت تولید 60 میلیون تن عضو انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی هستند که درحال حاضر 46 تا 50 میلیون تن انواع محصولات پتروشیمی تولید می کنند و بخش کمی از ظرفیت خالی این مجتمع ها مربوط به خوراک است ولی بخش مهمی از مشکلات مربوط به تحریم کاتالیست ، مهندسی و موضوعات دیگر است.
مهدوی افزود : حدود 60 طرح پتروشیمی با پیشرفت فیزیکی مختلف و حتی بالای 50 درصد در دست اجرا داریم که برای تکمیل و راه اندازی انها تا پایان برنامه ششم توسعه به 50 میلیارد دلار منابع مالی اعم از منابع داخلی و خارجی نیاز است.
وی با بیان اینکه با راه اندازی این تعداد مجتمع پتروشیمی ظرفیت تولید کشور از مرز 100 میلیون تن عبور خواهد کرد ، گفت : هفته اینده مجتمع پتروشیمی مهاباد و تا پایان سال هم طرح تکمیلی تولید اوره شیراز و واحد اوره پردیس به بهره برداری می رسد که حداقل 3 میلیون تن به ظرفیت نصب شده صنعت پتروشیمی افزوده خواهد شد .
مهدوی افزود : با توجه به اینکه صنعت پتروشیمی پرهزینه است لذا برای توسعه این صنعت نیازمند سرمایه گذاری خارجی هستیم که لازمه حضور خارجی ها شفافیت فعالیت هاست.
وی با اشاره به ذخایر عظیم نفت و گاز و منابع هیدروکربوری در کشور گفت : بالاترین مزیت را در صنعت پتروشیمی داریم و با تولید و تامین محصولات مورد نیاز صنایع پائین ، دستی حرف اول را در دنیا می زنیم.
مهدوی از صنعت پتروشیمی بعنوان موتور محرکه اقتصادی کشور یاد کرد و افزود : صنعت پتروشیمی ما را از خام فروشی نجات می دهد و با بهره گیری از این صنعت می توانیم نفت و گاز را به انواع محصولات پتروشیمی تبدیل و صادر کنیم.
وی گفت : هر چند ما در تولید محصولات پتروشیمی سهم خوبی در دنیا داریم ولی باید به جایگاه واقعی خود در این صنعت برسیم ، ما با ظرفیت 60 میلیون تنی در این صنعت سالانه 45 تا 50 میلیون تن انواع محصولات پتروشیمی تولید می کنیم که 18 میلیون تن از تولیدات را صادر و حدود 18 میلیون تن نیز در داخل عرضه می کنیم.
مهدوی به تصویب و ابلاغ قانون خوراک صنایع پائین دستی پتروشیمی در سال 93 اشاره کرد و افزود : نتیجه این قانون بها دادن به زنجیره تولید در این صنعت بود ، بر اساس این قانون در صورت تکمیل زنجیره تولید در صنایع پائین دستی ، در قیمت خوراک تخفیف داده می شود.
وی گفت : کشورهای منطقه از جمله ترکیه و اسیای میانه همچنین اسیای جنوب شرقی ، چین ، هند بازار محصولات پتروشیمی ما هستند و در اینده بازار اروپا و افریقا را خواهیم داشت.