تناقض گویی دنباله روی بوش جنگ طلب؛
تونی بلر: از فضای بعد از سرنگونی صدام سوءاستفاده شد
نخست وزیر سابق انگلیس گفت: نبود برنامه ریزی دقیق پس از سرنگونی صدام موجب شد از خلائی که ایجاد شد سوءاستفاده شود.
از لندن، تونی بلر که در آستانه ارائه گزارش چیلکات درباره جنگ عراق در سخنانی در اندیشکده خودش به نام مذهب و ژئوپولتیک سخنرانی می کرد افزود: ما نیروهایی را که در منطقه وجود داشتند دست کم گرفتیم و آنها از خلائی که با سرنگونی صدام ایجاد شد سوء استفاده کردند.
تونی بلر با بیان اینکه جنگ عراق یک درس هم داشت گفت: درس آن این است که اگر یک دیکتاتور را سرنگون کنید ثبات برهم خواهد خورد و حالا چه القاعده از طرف سنی ها و چه ایران و گروههای مسلحش از طرف دیگر از این موضوع استفاده خواهند کرد.
نخست وزیر سابق انگلیس با تاکید بر اینکه حملات هوایی نمی تواند داعش را از پا درآورد گفت: استفاده از نیروهای زمینی برای شکست داعش لازم است و جنگ زمینی تمام عیار باید علیه داعش در عراق و سوریه راه اندازی شود.
تونی بلر با اذعان بر اینکه برای مشکلات عراق پس از سرنگونی صدام فکری نشده بود از پاسخ به پرسشی درباره گزارش چیلکات درباره جنگ عراق و چگونگی ورود انگلیس به آن خودداری کرد.
شماری از کارشناسان، رویکردهای جنگ طلبانه تونی بلر را یکی از عوامل حمله به عراق می دانند.
باگذشت بیش از شش سال از تشکیل کمیته بررسی چگونگی ورود انگلیس به جنگ عراق در سال 2003 میلادی به ریاست 'جان چیلکات' این کمیته تاکنون از انتشار نتایج بررسی های انجام شده به بهانه ضرورت بررسی همه پرونده ها و شواهد موجود ، خودداری کرده است.
شماری از وکلای حقوقی منتشر نشدن این گزارش را برخلاف قانون اعلام کردند. به همین علت خانواده سربازان انگلیسی کشته شده در جنگ عراق بارها به انتشار نیافتن این گزارش اعتراض کردند.
چیلکات در پاسخ، علت این تاخیر را ناشی از حساس و مهم بودن وظیفه محوله و ضرورت بررسی همه جانبه اسناد و شواهد که برخی اوقات دسترسی به آن ها مشکل بوده است اعلام کرد.
در حالی که برخی فعالان سیاسی استناد به گزارشهای لندن را مشوق و عامل حمله امریکا و متحدانش به عراق می دانند ، واشنگتن مخالف افشای مذاکرات بلر و بوش برای حمله به عراق است.
برخی کارشناسان معتقدند افشای اطلاعات محرمانه این جنگ و فریبکاری های صورت گرفته از سوی مقامات ارشد آمریکا و انگلیس برای توجیه حمله به عراق در سال 2003 میلادی، احتمالا ازجمله علل تاخیر مکرر در انتشار گزارش کمیته چیلکات بشمار می آید.
جان چیلکات در زمان تشکیل این کمیته در سال 2009 میلادی ابراز امیدواری کرده بود که گزارش نهایی تا پایان سال 2010 میلادی آماده شود هرچند گفته بود ممکن است تکمیل گزارش تا سال 2011 میلادی به تعویق افتد.
در این کمیته تحقیق که اعضای آن را گوردون براون نخست وزیر وقت انگلیس از حزب کارگر در سال 2009 میلادی انتخاب کرد علاوه بر جان چیلکات، مارتین گیلبرت مورخ ،رودریک لاین دیپلمات سابق ، لارنس فریدمن محقق مسائل جنگی و اوشا پراشار، کارشناس مسائل حقوقی و قانونی نیز مشارکت داشتند.
مأموریت این گروه تحقیق و بررسی این موضوع بود که چگونه تصمیم گرفته شد انگلیس در جنگ عراق مشارکت کند.
ضمن اینکه نحوه برخورد لندن با مناقشه عراق و شش سال اشغال این کشور از دیگر موضوعاتی است که این گروه قرار بوده است آن را بررسی کند.