رئیس اتحادیه نان های حجیم و نیمه حجیم تهران بر لزوم ایجاد فضای رقابتی سالم در صنعت نان کشور تاکید کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ؛ محمد جواد کرمی درباره اینکه چرا نان صنعتی در ایران با توجه به تمامی فرهنگ سازی ها و سرمایه گذاری ها هنوز جایگاه خود را در بین مصرف کنندگان پیدا نکرده است، افزود: هم اکنون در تهران 13 درصد و در سطح کشور 5 درصد از نان حجیم و صنعتی استفاده می کنند.
وی اظهار داشت: بر اساس برنامه پنجم توسعه قرار بود 40 درصد از تولید نان در کشور بصورت حجیم و صنعتی باشد که به دلیل پرداخت یارانه آرد و عدم یکسان سازی خدمات دولت تاکنون تحقق پیدا نکرده است.
کرمی با اشاره به اینکه "دولت به واحدهای نان غیر صنعتی و حجیم یارانه آرد پرداخت می کند" ، گفت: قرار بود تا پایان سال 94 به تمامی واحدهای خبازی به جهت رقابتی تر شدن تولید نان، آرد آزاد اختصاص یابد متاسفانه این برنامه هم به بوته فراموشی سپرده شد.
وی افزود: در حال حاضر رقابت سالم در بحث آرد وجود ندارد بنابراین قیمت نان صنعتی و حجیم گران تر از نان غیر صنعتی است و مصرف کنندگان رغبت چندانی به مصرف نان صنعتی و حجیم ندارند.
کرمی ادامه داد: شرط افزایش ضریب مصرف نان صنعتی و حجیم در کشور دو مقوله مهم فرهنگ سازی و آزادسازی آرد است.
وی همچنین از فرهنگ سازی ضعیف در بحث نان های صنعتی و حجیم انتقاد کرد و گفت: از آنجا که دور ریز نان در کشور خیلی زیاد است با توسعه واحدهای نان صنعتی می توان این ضایعات را کاهش دارد.
کرمی ، نرخ بیمه واحدهای نان صنعتی و سنتی را به ترتیب 30 و 10 درصد اعلام کرد و افزود: متاسفانه واحدهای نان صنعتی مالیات سنگین تری نسبت به واحدهای سنتی پرداخت می کنند. ناگفته نماند روند درصد تبدیل واحدهای سنتی به صنعتی به دلیل یارانه آرد و یکسان نشدن خدمات دولت بسیار کند است که باید جهت تسریع این روند اقدامات و گام های موثرتری برداشته شود.
وی تصریح کرد: برغم فرهنگ سازی، تبلیغات و سرمایه گذاری های که در زمینه نان صنعتی انجام گرفته همچنان مصرف نان سنتی در جامعه بیشتر از نان صنعتی است.
کرمی در ادامه با اشاره به این مطلب که "تولید کنندگان نان صنعتی در بحث فرهنگ سازی می توانند خیلی موثر باشند"، گفت: واحدهای تولید نان صنعتی با تولید نان های با کیفیت اعتماد مصرف کنندگان را بیشتر جلب کنند،نان های حجیم و نیمه حجیم باید ضریب ماندگاری بیشتر، ضایعات کمتر و خواص بالاتری داشته باشد.
وی با اعلام اینکه کیفیت خود بهترین تبلیغ و فرهنگ سازی است، اذعان داشت: در حال حاضر نان های صنعتی ضمن داشتن تنوع از کیفیت قابل قبولی هم برخوردار هستند.
کرمی بر لزوم ذائقه سازی نان از سنتی به صنعتی تاکید کرد و گفت: با ایجاد فضای رقابتی سالم در صنعت نان از سوی دولت، ذائقه مصرف کنندگان هم تغییر پیدا می کند.
وی در ادامه با اشاره به اینکه " امسال 10 هزار میلیارد تومان یارانه آرد و نان در کشور اختصاص یافته است"، افزود: پرداخت یارانه به آرد و نان، صنعت نان کشور را دچار چالش خواهد کرد.
کرمی در مصاحبه بار ادیو اقتصاد با اذعان اینکه یارانه آرد و نان سال به سال باید بر مدار کاهشی باشد تا صنعت نان رقابتی تر شود، گفت: متاسفانه دولت به این مسئله توجهی نداشته و روند پرداخت یارانه به حوزه آراد و نان سال به سال در حال افزایش است.
وی در ادامه سرانه مصرف نان در ایران را 137 کیلوگرم اعلام کرد و افزود: در کشورهای پیشرفته سرانه مصرف نان 65 کیلوگرم است. کاهش مصرف سرانه نان تغییر ساختار تولید نان و ذائقه مصرف مردم با فرهنگ سازی میسر خواهد شد.
کرمی خاطرنشان کرد: هدف مسئولان سوق دادن مردم به سمت نان صنعتی است اما در این هدف تاکنون توفیقات قابل قبولی حاصل نشده است. به هر حال ذائقه مردم به نان سنتی نزدیک تر است باید بسترها را به گونه ای فراهم کرد تا نان های حجیم و نیمه حجیم با ذائقه مردم هماهنگی و همخوانی پیدا کنند.
وی تاکید کرد: نان سنتی باید جایگزین نان صنعتی شود چون فرایند تولید این نان کاملا استاندارد است و با توجه به تولید انبوه می توان با قیمت مناسب تری در اختیار مصرف کنندگان قرار گیرد در عین حال این واحدها از تنوع محصول هم برخوردار هستند.
کرمی با بیان اینکه در حال حاضر انواع نان با کیفیت در واحدهای نان صنعتی کشور تولید می شود، گفت: درصد سبوس و پروتئین نان های صنعتی بسیار بالاست این در حالیکه در نان های غیر صنعتی از سبوس کمتری استفاده می شود.