گزارش خبری؛
مجلس خبرگان؛ از نمای نزدیک
پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری صبح امروز در ساختمان سابق مجلس شورای اسلامی رسما آغاز به کار کرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، 33 سال از تاسیس این مجلس می گذرد ، نهادی که طبق قانون اساسی دو ماموریت حساس "تعیین رهبر" و "اطمینان از استمرار شروط رهبری" را برعهده دارد.
نخستین انتخابات مجلس خبرگان 19 آذر 61 با مشارکت بیش از 77 درصدی حایزان شرایط برگزار و فعالیت این مجلس در 24 مرداد 62 با پیام امام راحل آغاز شد.
نخستین مجلس خبرگان با 82 نفر ماموریتش را آغاز کرد و در گذر زمان، حالا شمار اعضایش به 88 نفر رسیده است.
پنجمین مجلس خبرگان ویژگی هایی دارد که آن را از ادوار قبل متمایز کرده است.
ورودی های جدید این دوره از 4 مجلس قبل بیشتر است؛ 27 منتخب جدید در کنار 61 نماینده باتجربه.
ده نفر از این 61 نفر از دوره نخست تاکنون پیوسته در این مجلس حضور داشته اند.
آیتالله محمد امامی کاشانی از استان تهران، آیتالله اسدالله ایمانی از استان فارس، آیتالله احمد جنتی در مجالس اول و دوم از استان خوزستان و مابقی از استان تهران، آیت الله سید علی اکبر قریشی از استان آذربایجان غربی ، آیت الله محسن مجتهد شبستری از استان آذربایجان شرقی ، آیت الله محمدعلی موحدی کرمانی از مجلس اول تا چهارم از کرمان و پنجم از تهران، آیت الله سید محمد علی موسوی جزایری از استان خوزستان ، آیت الله محمد مومن در مجالس اول و دوم از استان سمنان و مابقی از استان قم، آیت الله سیدکاظم نورمفیدی درمجالس اول و دوم از مازندارن و مابقی از استان گلستان و آیتالله علی اکبر هاشمی رفسنجانی از استان تهران " السابقون خبرگان " هستند.
در این دوره نخستین بار ، یک عضو غیرروحانی نیز حضور دارد ؛ آقای محسن اسماعیلی از اعضای حقوقدان شورای نگهبان قانون اساسی.
جوان ترین و مسن ترین منتخب این دوره ، اختلاف سنی 50 ساله دارند.
آیت الله میر محمدی 93 ساله مسن ترین و روح الله صدر الساداتی 33 ساله جوان ترین عضو این مجلسند.
ریاست خبرگان از دوره نخست تاکنون بر عهده آقایان مشکینی، هاشمی رفسنجانی، مهدوی کنی و یزدی بوده است و رئیس مجلس پنجم نیز تاساعاتی دیگر با آراء خبرگان مشخص می شود.
پنجمین دوره انتخابات مجلس خبرگان 7 اسفند 94 با مشارکت بیش از 60 درصدی حایزان شرایط برگزار شد.
مدت ماموریت هر دوره از خبرگان هشت سال است و جلسات این مجلس به طور معمول هر 6 ماه یک بار برگزار می شود.
هیئت رئیسه خبرگان شامل رئیس ، دو نایب رئیس ، دو دبیر و دو ناظر است.
مجلس خبرگان از 6 کمیسیون تشکیل شده است.
تعیین رئیس و هیئت رئیسه ، مهم ترین دستور کار خبرگان پس از مراسم افتتاحیه است.
بر اساس قانون در ابتدای این اجلاس هیئت رئیسه سنی شامل دو نفر از مسنترین و دو نفر از جوانترین اعضای خبرگان در جایگاه مستقر می شوند و اداره اجلاس را به عهده خواهند داشت .
آیتالله میرمحمدی به عنوان رئیس، آیتالله امینی به عنوان نایب رئیس، سیدصدر السادات حسینی و پروانی به عنوان منشی، اداره افتتاحیه مجلس خبرگان رهبری دوره پنجم را بر عهده می گیرند.
در نوبت اول افتتاحیه، پیام مقام معظم رهبری حضرت آیتالله خامنهای به مناسبت پنجمین دوره خبرگان قرائت میشود.
در ادامه آیت الله جنتی گزارش انتخابات پنجمین دوره خبرگان رهبری را قرائت می کند و طبق ماده 5 آییننامه مراسم تحلیف اجرا می شود.
پس از سخنرانی رئیس سنی از حضور مهمانان در مراسم افتتاحیه تقدیر می شود و به این ترتیب جلسه علنی مراسم افتتاحیه به پایان میرسد.
در بخش غیرعلنی انتخاب هیئت رئیسه دائم و کمیسیونها به مدت دو سال برگزار میشود.
در ابتدا رئیس مجلس خبرگان رهبری و سپس دو نایبرئیس انتخاب میشوند که به ترتیب رأی اول و دوم مشخص میشود و در ادامه دو منشی مجلس خبرگان و دو کارپرداز اجرایی و فرهنگی انتخاب خواهند شد.
کمیته 5 نفره برای تنظیم محورهای بیانیه پایانی اجلاس خبرگان انتخاب خواهند شد، ششمین دستور کار جلسه غیرعلنی انتخابات برای اعضای کمیسیون های شش گانه مجلس خبرگان رهبری است و هفتمین دستور کار نیز نطقهای قبل از دستور و دیگر موارد احتمالی خواهد بود که طبق آییننامه هیئت رئیسه اعلام میکند و به این ترتیب جلسه غیرعلنی خبرگان روز 5 خرداد به پایان خواهد رسید.
طبق برنامه ، اعضای خبرگان روز پنجشنبه ششم خرداد پس از زیارت مرقد مطهر امام خمینی با مقام معظم رهبری دیدار خواهند کرد.