افزایش انتقاد ازعملکرد جانبدارانه سازمان ملل درجهان
دلیل اصلی انتقاد از سازمان ملل، نفوذ برخی کشورها و نقض اصل بی طرفی است.
عملکرد سازمان ملل خصوصا شورای امنیت باز هم هدف برخی انتقادات مقامات و صاحب نظران قرار گرفت. از جمله، محمد ایسوفو رئیس جمهور نیجر در شانزدهین نشست دوحه قطر تحت عنوان «ثبات و آسایش برای همه» اعلام کرد: «ساختارهای کنونی سازمان ملل باید اصلاح شوند.» وی گفت: «هیچ زمانی بی عدالتی بین کشورها و حتی در داخل خود کشورها تا این حد شدید نبوده است و بیثباتی سیاسی عاملی برای توقف رشد اقتصادی جهان خواهد بود که به دنبال خود بی ثباتی اقتصادی را در جهان تشدید خواهد کرد. بنابراین برای ایجاد شرایط ثبات و شکوفایی در جهان بر اساس دو طرح سیاسی و اقتصادی، ما نیازمند جهانی همراه با عدالت و معیارهای ارزشی انسانی هستیم.»
همزمان علی عبدالله صالح رئیس جمهور سابق یمن نیز از نقش سازمان ملل در حل بحران این کشور انتقاد کرد. وی در واکنش به گفتگوهای صلح یمن در کویت گفت: این گفتگوها وقت کشی است چرا که هیئت ریاض (دولت فراری یمن) در روند رایزنیها مانع تراشی میکند و دیدگاههای ائتلاف متجاوز به یمن بر این هیئت حاکم است.
علی عبدالله صالح با انتقاد از بان کی مون دبیر کل سازمان ملل و اعضای شورای امنیت افزود: یمن در سایه سکوت بین المللی شک برانگیز و غیرمسئولانه با تجاوز وحشیانه بی سابقهای در تاریخ بشری روبروست.
شایان ذکر است دلیل اصلی انتقاد از عملکرد و ساختار سازمان ملل، نفوذ برخی کشورها و نقض اصل بی طرفی از جانب نهادهای زیر مجموعه آن است.
سازمان ملل یک نهاد حقوقی و سیاسی است که هدف اصلی آن حفظ صلح و امنیت بین المللی می باشد. از طرفی انتظاری که از سازمان ملل و نهادهای ذی ربط آن بویژه شورای امنیت می رود این است که اصل بیطرفی را در اقدامات و قطعنامه های خود رعایت نمایند. اما این سازمان در برخی از اقدامات و مداخله های بشردوستانه خود به صورت جانبدارانه عمل میکند و از وظیفه اصلی خود که حفظ صلح و امنیت بین المللی و عدالت است دور میشود. به عنوان مثال در مخاصمه مسلحانه در یمن به جای اینکه به صورت بی طرفانه اقدام نماید به گونه ای جانبدارانه از دولت مستعفی و ائتلاف متجاوز سعودی حمایت میکند که بر گسترش دامنه تخاصم میافزاید.
این رویکرد حمایتی به خوبی در قطعنامه ها و بیانیه های صادره شورای امنیت و بیانیه های سازمان ملل درباره یمن دیده می شود.
علاوه بر این، اسماعیل ولد الشیخ که فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن است با حمایت از هیئت ریاضی و نادیده گرفتن مانع تراشی های سعودی ها در مذاکرات کویت، بی طرفی خود را در این رایزنی زیر سوال برده است.
سازمان ملل همواره به خاطر اعمال نفود برخی قدرتهای جهانی رویه عادلانه و بیطرفانه را کنار گذاشته است و نه تنها نتوانسته کمکی به حافظ صلح و امنیت بین المللی بکند، بلکه آستانه خیلی از مخاصمات را در منطقه افزایش داده و سبب شده در نگاه افکار عمومی چهره ای محافظه کار و منفعل به خود بگیرد.
----------------------------------
بررسی و تحلیل/ مسلم ملکی