به گزارش سرویس بین المللخبرگزاری صدا و سیما؛ باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا روز یکشنبه گفت : در دیدارش از شهر هیروشیمای ژاپن بابت نخستین حمله اتمی آمریکا در جهان عذرخواهی نخواهد کرد.
رئیس جمهور آمریکا با تأکید بر اینکه از بابت بمباران اتمی ژاپن عذرخواهی نمی کند به طور ضمنی از تصمیم به حمله اتمی به ژاپن دفاع کرد و گفت : در بحبوحه جنگ رهبران همه نوع تصمیمی می گیرند و این وظیفه مورخان است که به طرح سئوال بپردازند و این تصمیم ها را بررسی کنند.
به گزارش شبکه تلویزیونی ان اچ کی ، خبرنگار این شبکه از باراک اوباما ، رئیس جمهور آمریکا پرسید : چرا این زمان را برای سفر به هیروشیما انتخاب کرده اید.هدف شما از این سفر چیست؟
اوباما گفت:« به نظر من زمان مناسبی برای این سفر است زیرا قرار است نشست اجلاس گروه هفت نزدیک هیروشیما و یادمان صلح برگزار شود. وقتی که برای اولین بار به ژاپن سفر کردم، گفتم که این چیزی است که دوست دارم انجام دهم. به علت اینکه تنها چند ماه دیگر از ریاست جمهوریم باقی مانده است، فکر کردم زمان مناسبی برای این سفر است تا دیدگاههای خود را درباره ماهیت جنگ بیان کنم. هدف من این نیست که گذشته را مرور کنم، بلکه تأکید بر این مسئله است که در جنگ انسان های بیگناه از همه طرف ها ، کشته می شوند، و اینکه ما باید هر کاری که می توانیم برای ترویج و ارتقای صلح و گفتگو در سراسر جهان انجام دهیم، اینکه ما باید برای جهانی عاری از سلاح اتمی تلاش کنیم، چیزی که من از زمان رئیس جمهور شدنم روی آن کار کرده ام.»
وی افزود :اما من به عنوان کسی که در هفت سال و نیم گذشته در این مسند (ریاست جمهوری آمریکا) نشسته ام می دانم که هر رهبری ، به ویژه در زمان جنگ، تصمیمات بسیار سختی می گیرد.
اوباما همچنین تأکید کرد در سفر به هیروشیما به بازماندگان بمباران اتمی هم پیام خواهد داد.
خبرنگار ان اچ کی از اوباما پرسید آیا فکر می کنید عذرخواهی هم بکنید ؟
اوباما گفت:«: نه، زیرا فکر می کنم مهم است قبول کنیم در جریان جنگ رهبران همه جور تصمیم می گیرند، این وظیفه مورخان است که سئوالاتی را مطرح و آنها را بررسی کنند. اما من به عنوان کسی که در هفت و نیم سال گذشته در این سمت بوده ام ، می دانم که هر رهبری تصمیمات بسیار دشواری به ویژه در زمان جنگ می گیرد. »
تلویزیون ژاپن افزود رئیس جمهور آمریکا گفت در عوض به این فکر می کند که چگونه دشمنان سابق دوست شده اند و شراکت نزدیکی را درست کرده اند و متحد یکدیگر شده اند.
ان اچ کی افزود : یکی از مقامات ارشد آمریکایی گفت که اوباما دیدار کوتاهی از پارک یادمان صلح در هیروشیما خواهد داشت و با گذاشتن تاج گل به قربانیان ادای احترام خواهد کرد. اوباما همچنین در مصاحبه با ان اچ کی درباره اجلاس آتی گروه هفت صحبت کرد و گفت : این اجلاس فرصتی خواهد بود تا درباره مسائل حساس منطقه ای از جمله خاورمیانه و دریای چین جنوبی و مسئله کره شمالی و اشاعه هسته ای صحبت کنند.
اوباما به خبرنگار ان اچ کی گفت:« به نظر من بزرگترین چالشی که ما هم اکنون در رابطه با سلاح اتمی داریم خطرات برنامه هسته ای کره شمالی است. هم اکنون آنها تلاش می کنند نه فقط سلاح اتمی بسازند و آن را توسعه دهند، بلکه همچنین بتوانند آنها را پرتاب هم بکنند، آنها این کار را با بی مسئولیتی و تحریک آمیز انجام می دهند. »
اوباما همچنین بر گسترش روابط میان آمریکا و ژاپن تأکید کرد.
وی در این خصوص گفت (این سفر) فرصتی فوق العاده برای من است تا بار دیگر بر ائتلاف قوی میان آمریکا و ژاپن تاکید کنم که یکی از شالوده های امنیت ماست.
اوباما همچنین افزود ائتلاف آمریکا و ژاپن به ایجاد صلح، شکوفایی و امنیتی که دو کشور دهه های متمادی است از آنها بهره مند هستند، کمک کرده است.
خبرگزاری اسپوتنیک از توکیو گزارش داد ، رئیس جمهور آمریکا همچنین در ادامه مصاحبه با ان اچ کی اعلام کرد روسیه تمایلی به مذاکرات بیشتر برای کاهش زرادخانه های هسته ای ندارد.
اوباما افزود: « تلاش کردم با روس ها وارد مذاکره شوم و هنگامی که برای نخستین بار رئیس جمهور شدم پیمان کاهش تسلیحات راهبردی موسوم به استارت 2 با هدف کاهش ذخایر تسلیحات هسته ای روسیه و آمریکا اجرایی شد . گمان می کنم دو طرف می توانند گام هایی بیشتری در این زمینه بردارند اما روسیه تاکنون تمایلی نشان نداده است. »
وی خاطر نشان کرد در زمینه خلع سلاح هسته ای در جهان گام هایی رو به جلو برداشته شده است و قدرت های بزرگ هسته ای اقدام به ساخت تسلیحات جدید نکرده اند.
خبرگزاری اسپوتنیک گزارش داد، روسیه و آمریکا به عنوان کشورهایی با بزرگترین زرادخانه های هسته ای جهان تاریخی غنی از توافقات در کنترل توانمندی های هسته ای خود دارند.
در چارچوب پیمان " استارت نو " که واشنگتن و مسکو در سال 2010 امضاء کردند ، دو طرف می توانند حداکثر 1550 کلاهک هسته ای را مستقر کنند. این پیمان دو کشور را ملزم به اجرای محدودیت ها در بخش تسلیحات راهبردی تا فوریه سال 2018 می کند.
وزرای خارجه هفت کشور صنعتی برتر جهان (جی 7) اواخر فروردین ماه امسال با شرکت در مراسمی نمادین در پارک و موزه یادبود صلح هیروشیما، خاطره قربانیان بمباران اتمی این شهر را گرامی داشتند.
کری در هیروشیما بابت حمله اتمی کشورش به ژاپن، از توکیو عذرخواهی نکرد.