احتمال مداخله کشورهای امریکای لاتین برای حل بحران در ونزوئلا
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما در آخرین تحولات مربوط به ونزوئلا، سه کشور امریکای لاتین (شیلی، آرژانتین و اروگوئه) برقراری گفت و گوهای سیاسی را در ونزوئلا خواستار شدند. به این ترتیب این احتمال وجود دارد که کشورهای منطقه برای حل بحران سیاسی و اقتصادی در ونزوئلا وارد عمل شوند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از کاراکاس، ونزوئلا که شاهد بحران سیاسی و اقتصادی است دارای بزرگترین ذخایر نفت در جهان با تخمین نزدیک به 300 میلیارد بشکه است. زمانی این منابع شکوفایی را برای این کشور به ارمغان آورده بود ولی اکنون وضع برعکس شده است.
از ماه دسامبر و پیروزی چشمگیر مخالفان دولت در انتخابات پارلمانی ونزوئلا، این کشور با بحران سیاسی فزاینده روبرو شده است و این در حالیست که افزون بر افزایش شدید نرخ تورم، این کشور با کمبود شدید مواد غذایی و خاموشی های طولانی مدت و قطع برق در سراسر کشور روبروست.
قیمت پایین نفت، تورم 180 درصدی، عدم سرمایه گذاری در ساختارهای زیر بنایی و ناتوانی دولت در تامین مایحتاج عمومی این کشور
را وارد بحران سیاسی اقتصادی کرده است.
وزرای امور خارجه شیلی، آرژانتین و اروگوئه روز جمعه بیانیه ای مشترک صادر و در آن بر لزوم آغاز فوری گفت و گو های سیاسی در ونزوئلا تاکید کردند.
دادگاه عالی ونزوئلا حکم جدید رئیس جمهور را درباره اعلام وضع فوق العاده تایید کرده است. نیکلاس مادورو رئیس جمهور ونزوئلا از هفته گذشته وضع فوق العاده در این کشور اعلام کرده است. وی چهارشنبه تهدید کرده بود در صورتی که مخالفان به اقدامات خشونت آمیز مبادرت کنند، سطح وضع فوق العاده ای را که وی برقرار کرده است افزایش خواهد داد.
ولی انریکه کاپریلس رهبر مخالفان ونزوئلا روز سه شنبه از مردم این کشور خواسته بود از وضع فوق العاده ای که دولت اعلام کرده است، سرپیچی کنند.
حکم مادورو که حالت اضطراری را برقرار می کند، روز دوشنبه برای 60 روز به اجرا درآمد.
وضع فوق العاده قبلی در ونزوئلا که سال گذشته در برخی ایالت های این کشور نزدیک مرکز کلمبیا به اجرا درآمد باعث به تعلیق درآمدن ضمانت های قانون اساسی به جز ضمانت های مربوط به حقوق بشر در آن مناطق شد. مقامات اطلاعاتی آمریکا روز جمعه با ابراز نگرانی در مورد بحران اقتصادی و سیاسی در ونزوئلا پیش بینی کردند مادورو احتمالا دوره ریاست جمهوری خود را تکمیل نخواهد کرد.
ولی مادورو روز جمعه در واکنش به آنچه توطئه های آمریکا برای سرنگون کردن دولت چپگرای این کشور عضو اوپک ( سازمان کشورهای صادرکننده نفت) نامید، وضع فوق العاده را اعلام کرد .
نفت محرک اصلی اقتصاد ونزوئلا است و 96 درصد صادرات این کشور را شامل می شود.
بین سالهای 2004 تا 2015 ونزوئلا طبق آمارهای رسمی به ارزش 750 میلیارد دلار ( 674 میلیارد یورو) از راه صادرات نفت درامد ارزی کسب کرده است.
آمریکا، چین و هند خریداران بزرگ نفت ونزوئلا هستند.
کاهش درامدهای ناخالص داخلی ونزوئلا تا 5.7 درصد در سال 2015 به ثبت رسید و انتظار می رود در سال جاری به 8 درصد هم برسد.
نرخ تورم در سال 2015 به بالاترین رقم در جهان رسید و طبق اعلام کاراکاس به 180 درصد رسید.
طبق اعلام تحلیل گران در شرکت های خصوصی کسری کل بین 18 تا 20 درصد تولید ناخالص داخلی است. برای پوشش این کسری و تامین مالی برنامه های اجتماعی دولت به سرازیر کردن نقدینگی روی اورده است.
قدرت کشور در حمایت از واحد پول و پرداخت بدهی ها به شکل فزاینده ای کاهش یافته است.
کاراکاس نزدیک به چهار میلیارد دلار از ذخایر ارزی خود را در چهار ماه اخیر هزینه کرده است و این ذخایر اکنون به 12/7 میلیارد دلار رسیده است که معادل یک سوم مقدار آن در 2009 است.
در بازار سیاه هر دلار معادل هزار بولیوار یا بیشتر است.
بدهی خارجی ونزوئلا به 250 میلیارد دلار در آوریل 2015 رسید.
رئیس جمهور ونزوئلا معتقد است امریکا در تحولات کشورش دست دارد .
به گزارش آسوشیتدپرس مقامات آمریکایی معقتدند تحلیل اوضاع ونزوئلا نشان می دهد مقامات این کشور تلاش می کنند تا درخواست برای همه پرسی بر ضد مادورو را به تعویق بیندازند ولی احتمالا مانع از اجرای آن نخواهند شد. همچنین به اعتقاد آنها در صورت افزایش بهای نفت یا موافقت چین به عنوان بزرگترین تامین کننده اعتبار مالی برای کاراکاس مبنی بر اعطای یک وام بزرگ دیگر به ونزوئلا، شاید مادورو زمان بیشتری به دست آورد.