آینده روابط بانکی با غرب از زبان سیف ،
بانکداری ایران، مطابق با استاندارد های بین المللی
رئیس کل بانک مرکزی ایران که برای شرکت در نشست "یورومانی" در لندن بسر می برد، ناگفته هایی را درباره اقدامات پسا برجام بیان کرد.
ولی الله سیف در مصاحبه با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما همچنین از چشم انداز روابط بانکی ایران با بانک های بزرگ بین المللی و میزان اجرای تعهدات طرفهای غربی بر اساس سند برجام گفت .
وی که نخستین رئیس کل بانک مرکزی است که پس از سال ها در لندن حضور یافته در پاسخ به این پرسش که پس از اجرای برجام طرف های غربی در حوزه بانکی چه میزان به تعهدات خود عمل کرده اند اظهارداشت: طرف غربی تعهد کرد، موثر و کامل نظام بانکی ایران به نظام بانکی بین المللی بپیوندد و بتواند روابط عادی با بانک های خارجی داشته باشد واضح است که این موضوع به طور موثر هنوز محقق نشده است و آنها متعهد به انجام دادن آن هستند و ما نیز پیگیر تحقق آن هستیم .
پاسخ غرب به کندی روند اجرای توافقات بانکی
آقای سیف درپاسخ به پرسش دیگر که مقامات سیاسی و اقتصادی کشورهای غربی در ملاقات با مقامات کشورمان درباره تاخیر در عادی سازی روابط بانکی با ایران چه پاسخی داده اند گفت: ما می بینیم که طرف های غربی در این زمینه تلاش هایی می کنند بتازگی درهمین لندن در اقدامی مثبت نشست مدیران ارشد بانک های انگلیسی و دیگر کشورهای اروپایی درباره عادی سازی رابطه بانکی با ایران برگزار شد اما نباید به این نشست ها بسنده شود بلکه باید تلاش ها را مضاعف کنند تا نتیجه ملموس حاصل شود و بانکهای ما بتوانند با بانک های بین المللی روابط عادی و روان برقرار کنند .
رئیس کل بانک مرکزی گفت : در نشست لندن نیز انتظارات و توقعاتی که از طرفهای غربی داریم بیان و پیگیری می کنیم . وی افزود : اظهارات چندی پیش من در واشنگتن هم با هدف پیگیری همین رویکرد بود ، ما توقع داریم تعهداتی که طرف غربی در سند برجام داده است به صورت کامل اجرا کند و اجرای بخشی از آن مشکل را حل نمی کند و نمی تواند ما را راضی کند وبه نتیجه مطلوب برساند .
آقای سیف تصریح کرد : در شرایطی ما راضی خواهیم شد که طرف های غربی به طور کامل به تعهدات خود عمل کنند زیرا در این شرایط است که ایران می تواند رابطه عادی بازرگانی ، مالی و بانکی را با جهان پیگیری کند .
ارزیابی رئیس کل از نشست لندن
سیف همچنین استقبال از نشست فعالان و مسئولان بازارهای پولی ومالی دو کشور را در لندن سودمند دانست وگفت: مباحث خوبی مطرح شد زیرا تا کنون اجازه داده نشده بود ویژگی های مثبت ایران بیان و ظرفیت های اقتصادی و مزیت های کشورمان برای فعالان اقتصادی در غرب تشریح شود .
وی تاکید کرد : جمهوری اسلامی ایران بسیار جلوتر از تصوراتی است که نسبت به آن دارند و بی شک ایران می تواند یک شریک اقتصادی مطمئنی برای شرکت های بزرگ اروپایی باشد .
سیف در ادامه گفت : پس از اجرای برجام ایران به تدریج به تعهدات خود عمل کرد و طبیعتا از طرف های غربی انتظار دارد به طور کامل از ظرفیت سند برجام استفاده شود و آنان نیز به طور کامل به تعهدات خود عمل کنند .
وی یکی از تنگناهای موجود را با وجود گشایش هایی که در برخی زمینه ها ایجاد شد عادی سازی نشدن روابط بانکی اعلام کرد .
آقای سیف تاکید کرد : ما برای تحقق صددرصدی عادی سازی روابط بانکی با بانک های بزرگ بین المللی در تلاش هستیم و این نتیجه را حتما باید به دست آوریم .
وی یکی از پیش نیازهای قطعی تحقق اهداف اقتصادی کشور را که بر اساس ان قراردادهای بازرگانی و اجرای طرحها منعقد شده است عادی سازی روابط بانکی دانست و گفت : برای تحقق این اهداف مواردی را ما در بانک ها و مواردی را هم طرفهای غربی باید انجام دهند .
رئیس کل بانک مرکزی افزود : البته اقدامات لازم برای تقویت ساختار بانک های ایرانی و تطبیق آنها با مقررات و استانداردهای بین المللی پیش از برجام شروع شده تا بانک های ما بتوانند هر چه بیشتر شرایط شان را با استانداردهای بانکداری روز دنیا تطبیق دهند .
وی گفت : طرفهای غربی نیز از این موضوع آگاهی داشتند و متعهد شدند که بلافاصله پس از اجرای برجام ارتباطات بانکی ما برقرار شود و بانک های ایران جزو جامعه بانکداری بین المللی شوند و این با تاخیر انجام می شود و دستاوردهایی که داشتیم ما را راضی نمی کند و نمی تواند اهدافی را که در خصوص ارتباطات بانکی مورد نظر ماست محقق کند .
غربی ها از اقدامات مبارزه با پولشویی ما نا آگاهند
آقای سیف یکی از مباحث اصلی غربی ها را اجرای قوانین مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم دانست و افزود : ایران از سال ها پیش در این باره گام های خوبی برداشته بود، اسفند ماه گذشته نیز مجلس قانون مربوط به آن را تصویب و شورای نگهبان آن را تائید کرده است .
وی گفت : فروردین در نشستی در مرکز نهاد بین المللی ناظر بر فعالیت های بانکی موسوم به ( FATF) در پاریس ابعاد آن تشریح شد و برای آنان بسیار جالب بود که جمهوری اسلامی ایران از قبل چنین اقداماتی را انجام داده است و اذعان کردند که از این موضوع بی اطلاع بودند.
رئیس کل بانک مرکزی همچنین با تاکید بر اینکه درج نام ایران در فهرست غیر همکار با نهاد بین المللی مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم از قبل سیاسی بود گفت: به همین علت باید از مجاری سیاسی نیز این موضوع پیگیری و اقدامات لازم انجام شود .
وی تصریح کرد : در کنار آن ایران در حال سرعت بخشیدن به تلاش هایش در این زمینه است که بتواند در عملیات بانکی هرچه بیشتر از استانداردهای بین المللی استفاده کند .
مقررات نظارتی بر بانک ها سخت گیرانه تر می شود
به گفته سیف اکنون بانک های ایرانی در شرایطی درحال فعالیت هستند که بانک مرکزی مقررات خود را سخت گیرانه کرده و تلاش می کند صورتهای مالی بانک ها از جهت ترازنامه ای تقویت شود ونرخ کفایت سرمایه در بانک های ایرانی هم افزایش یابد .
وی با بیان اینکه در دوسال اخیر بانک های کشور کفایت سرمایه خیلی خوبی داشتند افزود : این روند حتما ادامه خواهد یافت و ما مصمم هستیم استانداردهای بانک داریمان از ابعاد مختلف به روز شود و شرایط کاملا قابل قبولی را داشته باشد .
رئیس کل بانک مرکزی گفت : یکی از اقدامات اخیر استانداردهای حسابداری بین المللی موسوم به آی .اف .آر.اس است که چارچوب های لازم را در این باره به بانک ها ابلاغ کرده ایم .
وی افزود: سازمان حسابرسی هم بزودی استانداردهای لازم را در این باره وضع خواهد کرد تا صورتهای مالی بانک ها بر اساس استانداردهای بین المللی تهیه و ارائه شود و از یک نواختی و استحکام لازم برخوردار باشد .
بانک های ایرانی هیچ نقطه سیاهی در تعامل با بانک های خارجی ندارند
وی افزود: بانک های ایران درعملکرد روابط با بانک های اروپایی سوابق درخشانی داشته اند و هیچ خاطره منفی در ذهن مسئولان بانکهای بین المللی و اروپایی درهمکاری با ایران وجود ندارد .
آقای سیف گفت: ایران حتی در شرایط اوایل انقلاب، در شرایط جنگ و تحریم ایران بدهی بلاتکلیف نداشت و همه آنها را تسویه کرد .
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه به علت صادرات اروپا به ایران اقلامی را تحت تضمین های موسسات بیمه صادراتی کشورهای اروپایی داشتیم و این را در دوران تحریم و و مسدود شدن حساب های مان نتوانستیم تسویه کنیم اما یکی از نخستین اقدامات ما پس از اجرای برجام بررسی مجدد این اقلام و رفع مغایرت ها و تنظیم شرایط پرداخت بود .
وی افزود : اکنون حدود دو سوم این بدهی ها پرداخت و تعیین تکلیف شده است که مبین تعهد ایران به تسویه بدهی ها و پایبندی بانک ها به آن است که البته ادامه خواهد یافت و این رویکرد ، گواهی است بر اینکه بانک های خارجی طرف معامله با ایران با اطمینان خاطر می توانند رابطه کارگزاری با بانک های کشورمان را از سر گیرند .
توجه ویژه به ظرفیت های ،جمعیت جوان و تحصیل کرده ایران
به گفته سیف : ظرفیت های فراوانی در اقتصاد ایران وجود دارد که می تواند زمینه سرمایه گذاری مطمئن با بازدهی بالا باشد .
رئیس کل بانک مرکزی گفت : ایران سرمایه انسانی مستعدی دارد و حدود 64 درصد جمعیت هشتاد میلیونی ایران کمتر از 35 سال سن دارند و جمعیت آماده کار و تحصیل کرده و ماهر است.
وی افزود : همچنین ایران دارای منابع سرشار و ذخایر غنی طبیعی است که با قرار گرفتن در جوار منطقه چهارصد میلیون نفری ظرفیت هایی را می سازد که می تواند ایران را به یکی از کشورهای بزرگ پیشرفته صنعتی مبدل کند .
فعالیت بانکهای ایرانی در انگلیس عادی می شود
آقای سیف درباره تداوم مشکل بازگشایی نشدن برخی حساب های مسدود شده ایرانیان در انگلیس و خودداری از گشایش حساب بانکی برای ایرانیان در بانک های این کشور گفت : در این باره با مسئولان انگلیسی از جمله معاون وزیر خزانه داری این کشور گفتگو و از آنان خواسته شد به سرعت مشکل بانکهای ایرانی را برطرف کنند .
وی افزود : یکی از مسائل آنان در این باره این است که یک بانک انگلیسی مسئولیت تسویه با بانک های ایرانی را بر عهده گیرد و مسئولان انگلیسی این قول را داده اند که بزودی بانکی برای این منظور تعیین شود و با این اقدام در آینده نزدیک این مشکل نیز برطرف خواهد شد .