داد نویسنده عرب از فساد حاکمان عربی؛
فهمی هویدی: نظامهای عربی شرم کنید .....
کشورهای ثروتمند عربی دهها میلیارد دلار صرف خرید تسلیحات می کنند ولی حاضر نیستند به فلسطینیان در غزه و شهروندان عرب در یمن و سوریه و دیگر مناطق جنگزده کمک کنند
به گزارش سرویس بین المللخبرگزاری صدا و سیما؛ فهمی هویدی روزنامه نگار سرشناس عرب از کشورهای ثروتمند عربی انتقاد کرد که دهها میلیارد دلار صرف خرید تسلیحات می کنند ولی حاضر نیستند به فلسطینیان در غزه و شهروندان عرب در یمن و سوریه و دیگر مناطق جنگزده کمک کنند. برخی از کشورهای عربی که به ارتقاء قدرت نظامی خود افتخار می کنند همه می دانند زمانیکه تهدیدی جدی مشاهده شود، برای دفاع از خود به غربی ها و پایگاه های نظامی خارجی متوسل می شوند.
پایگاه اینترنتی روزنامه الشروق چاپ مصر در مقاله ای به قلم فهمی هویدی با عنوان «شرمساری بیحد و مرز» نوشت: انسان خجالت می کشد زمانی که می شنود بلژیک قصد دارد خواستار برگزاری کنفرانسی بین المللی برای جمع آوری کمک های بشردوستانه و اقتصادی به غزه شود.
این خبر را «دیدیه رندرز» وزیر امور خارجه بلژیک در کنفرانس مطبوعاتی در روز دهم ماه مه اعلام کرد. وی در آن زمان به محله الشجاعیه غزه رفته بود که در حمله اسرائیل به نوار غزه در تابستان سال 2014 به شکلی گسترده ویران شد.
دعوت وزیر امور خارجه بلژیک به برگزاری این کنفرانس، تنها عامل شرمساری نبود زیرا او اطلاعاتی ارائه داد که درجه شرمساری را بالا برد. او گفت شرکت کنندگان در این کنفرانس ترکیبی از بازرگانان فلسطینی و اروپایی و اسرائیلی خواهند بود.
این مسئله در درجه نخست ما را شگفت زده می کند زیرا کشورهای عربی در بین شرکت کنندگان در این کنفرانس نیستند. افول جایگاه مناقشه فلسطین در بین اولویت های کشورهای عربی در چند سال اخیر، شرایط را بسیار تغییر داده است به طوری که مسائل نامعقول، معقول شده و احساس پوچی به واقعیتی ملموس تبدیل شده است.
شرمساری ما که با اندوه آمیخته است زمانی افزایش می یابد که می خوانیم سه کودک از یک خانواده در غزه به علت آتش سوزی در اتاقشان که ناشی از استفاده از شمع برای روشنایی به علت بحران قطع برق بود، در آتش سوختند.
این سه کودک از خانواده الهندی، دو ساله و سه ساله و هفت ماهه و از ساکنان اردوگاه الشاطیء در غرب شهر غزه بودند. آنها نخستین قربانیان بحران برق نیستند زیرا خانواده ضهیر در محله الشجاعیه با فاجعه بزرگتری مواجه شد به طوری که خانه این خانواده به طور کامل سوخت و پدر و مادر خانواده و چهار کودک آنان که دو ماهه تا هفت ساله بودند جان باختند.
شرمساری ما زمانی بیشتر می شود که می شنویم خانم «ارتارین کازین» مدیر اجرایی برنامه جهانی غذا سخنانی درباره شمار گرسنگان در کشورهای عربی بیان می کند.
وی در مصاحبه ای که روزنامه الشرق الاوسط دهم ماه منتشر کرد گفت در یک سال اخیر، سه میلیون نفر در یمن به علت جنگ دچار گرسنگی شده اند.
کازین گفت هفت میلیون و ششصد هزار یمنی به کمک های غذایی نیاز دارند که به عبارت دیگر از هر چهار یمنی، سه نفرشان در فقر زندگی می کنند. در کنار این ارقام، هشت میلیون و هفتصد هزار میلیون سوری نیز به کمک های غذایی نیاز دارند. باید به این ارقام کشته شدگان در جنگ داخلی و انفجارها و آوارگانی را افزود که برای فرار از جهنم در دریا غرق شدند و تعداد آنها معلوم نیست.
فهمی هویدی در ادامه مقاله افزود آنچه وزیر امور خارجه بلژیک انجام داد الگویی از اقداماتی است که می توان برای دفاع از انسانیت ساکنان غزه یا کمک به قربانیان گرسنگی در یمن و سوریه انجام داد. انتقاد اصلی من به خاطر فقدان اقدام مشترک عربی است که در سطح سیاسی و اقتصادی وجود ندارد و نتوانسته است در سطح انسان دوستانه نیز خودنمایی کند. برخی کشورهای عربی کاملا خود را از کمک های بشردوستانه کنار کشیدهاند و سازمان های جامعه مدنی در کشورهای عربی نیز فعالیت هایشان را بیش از آن که بر مبنای بشردوستانه باشد بر مبنای محاسبات سیاسی انجام می دهند. به این ترتیب، رفتار با دو میلیون فلسطینی تحت محاصره در غزه به ماهیت روابط رژیم های عربی با جنبش حماس بستگی پیدا کرده است. در سوریه و یمن نیز مشارکت برخی رژیم های عربی در درگیری ها، بر اولویت های کشورهای عربی تأثیر گذاشته است و عملکرد این کشورها یکی از عوامل شکل گیری بحران انسانی بوده است.
احساس شرمساری می کنیم وقتی رقابت داغ و عجیب کشورهای عربی برای خرید سلاح از کشورهای غربی را مشاهده می کنیم. در این رقابت میلیاردها دلار هدر می رود به طوری که عربستان به تنهایی در یک سال اخیر رقم خریدهای تسلیحاتی خود را از 60 میلیارد دلار به 90 میلیارد دلار افزایش داده است.
تناقض اینجاست که در حالی که برخی کشورهای عربی به ارتقاء قدرت نظامی خود افتخار می کنند، همه می دانند که اگر تهدیدی جدی مشاهده شود، این کشورها برای دفاع از خود به حمایت غربی ها و پایگاه های نظامی خارجی که در خاکشان احداث شده است متکی خواهند بود.