راه اندازی و رونق 12 هزار واحد و طرح صنعتی در قالب اقتصاد مقاومتی
مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی ایران گفت : احیا ، رونق ، تکمیل و راه اندازی 12 هزار واحد و طرح صنعتی در حوزه صنایع کوچک و متوسط در دستور کار است.
علی یزدانی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود : از این تعداد واحد و طرح صنعتی9000 واحد صنایع کوچک ، 1000 واحد صنایع متوسط و2000 طرح صنعتی با پیشرفت فیزیکی بالای 60 درصد در دو حوزه صنایع کوچک و متوسط هستند.
وی گفت : پیش بینی شده است با تکمیل و راه اندازی این 12 هزار واحد و طرح صنعتی در حوزه صنایع کوچک و متوسط184هزار و 500 اشتغال علاوه بر تعهدات سالانه وزارت صنعت ، معدن و تجارت ایجاد خواهد شد.
یزدانی افزود : از مجموع 9000 واحد صنایع کوچک 3000 واحد راکد و غیر فعالند که در برنامه استانی مشخص کرده ایم علاوه بر واحدهای راکد ، برای 6 هزار واحدی که با 30 تا 50 درصد ظرفیت کار می کنند چه اقداماتی باید انجام شود تا به رونق برسند.
مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی گفت : اگر تا پایان سال 200 روز کاری در پیش داشته باشیم باید روزانه 50 طرح و واحد صنعتی را به چرخه تولید برگردانیم و قرار است 50 درصد از 3 هزار واحد صنعتی راکد را ما در قالب واحدهای مستقر در شهرکها و نواحی صنعتی سازماندهی کنیم و 50 درصد را هم بیرون از شهرک در حوزه طرح های با پیشرفت فیزیکی بالای 60 درصد به همین ترتیب عمل خواهیم کرد.
یزدانی با بیان اینکه مسئولیت واحدهای مستقر در شهرکها با سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی است ، افزود : برای به سرانجام رساندن این برنامه ها و طرح ها در نشستی با سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور 16 هزار میلیارد تومان پیش بینی کردیم از محل منابع بانکی برای تزریق به واحدها و طرح های صنعتی استفاده کنیم ضمن اینکه واحدهایی هم ممکن است مشکل مدیریتی یا مشکل فروش و بازاریابی داشته باشند.
مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی گفت : البته از اواخر سال 92 که مقام معظم رهبری سیاست های اقتصاد مقاومتی را ابلاغ کردند و نیز تکلیفی که دولت برای مشخص کرد ، در این چارچوب برنامه هایی را از سال گذشته شروع کردیم.
یزدانی با اشاره به بیانات نوروزی مقام معظم رهبری افزود : ایشان تکلیف کردند که همه در جهت ایجاد اشتغال و تامین معیشت مردم از صنایع کوچک و متوسط حمایت کنند ، از ابتدای سال در وزارتخانه برنامه مدونی در حوزه اقتصاد مقاومتی با شعار اقدام و عمل مشخص و طی نشستی با روسای سازمان های صنعت ، معدن و تجارت سراسر کشور ، سیاست ها تبیین شد.
مدیر عامل سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی ایران گفت : ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی 7 برنامه به وزارتخانه ابلاغ کرد که راه اندازی 7500 واحد راکد و غیر فعال از جمله انهاست ، ما راه اندازی بنگاههای راکد را به 10 هزار واحد افزایش دادیم تا اگر بنا به دلایلی بخشی از این واحدها به مرحله تولید نرسید حداقل همان 7500 واحد عملیاتی شود.
وی گفت : در زمینه ارتقاء رقابت پذیری ما در 4 حوزه توسعه خوشه های صنعتی در 5 استان ، امکان سنجی تشکیل خوشه های جدید در 16 استان ، تشکیل کنسرسیوم های صادراتی ، تشکیل شرکتهای مدیریت صادرات در کل استانهای کشور ماموریت داریم.
یزدانی با بیان اینکه اموزش 100 هزار نفر در قالب این برنامه در دستور کار است ، افزود : تعدادی از واحدهای راکد و غیرفعال به دلایلی مثل عقب بودن سطح تکنولوژی ، وجود اختلاف بین سهامداران ، پائین بودن کیفیت تولیدات قابلیت احیاء ندارند و لذا ما با نگاه به بازار و تولید و عرضه محصولات باکیفیت قصد نداریم به هر قیمتی واحدهای راکد و غیر فعال را راه اندازی کنیم.
وی تعداد واحدهای صنعتی دارای پروانه را تا پایان سال 94 بیش از 87 هزار و 659 واحد اعلام کرد و گفت : بیش از 92 درصد از واحدهای صنعتی موجود در کشور را صنایع کوچک و متوسط تشکیل می دهد به طوری که 79 هزار و 838 واحد از صنایع موجود را صنایع کوچک ، 4 هزار و 351 واحد را صنایع متوسط و حدود 3 هزار و 470 واحد را صنایع بزرگ تشکیل می دهد.
یزدانی افزود : براساس تعاریف موجود واحدهای صنعتی که تا 49 نفر اشتغال دارند در گروه صنایع کوچک ، 50 تا 100 نفر صنایع متوسط و 100 نفر به بالا در گروه صنایع بزرگ قرار می گیرند ، درحال حاضر سهم صنایع کوچک از اشتغال صنعتی 42 درصد و سهم صنایع متوسط و بزرگ با 7 هزار و 800 واحد صنعتی 58 درصد است.
وی گفت : درکل کشور 3 هزار و 470 واحد صنعتی بزرگ وجود دارد که پراکندگی انها در استانها عادلانه نیست ، این گروه از صنایع باتوجه به امکانات زیرساختی ، مواد اولیه و موقعیت استان ایجاد شده اند.
یزدانی با بیان اینکه بیش از 946 شهرک و ناحیه صنعتی در کشور وجود دارد ، افزود : در 778 شهرک و ناحیه صنعتی به متقاضیان زمین واگذار می کنیم اما سرمایه گذاران در 150 شهرک و ناحیه صنعتی در نوبت دریافت زمین هستند.
وی گفت : 37 هزار و 120 واحد صنعتی از مجموع حدود 88 هزار واحد در شهرک ها و نواحی صنعتی استقرار دارند و درکنار این برنامه ها درچارچوب اقتصاد مقاومتی امسال مشوق هایی را هم با هدف حمایت از سرمایه گذاری در شهرک ها و نواحی صنعتی پیش بینی کردیم.
یزدانی با بیان اینکه در شهرک ها و نواحی صنعتی زمین به متقاضیان فروخته نمی شود ، افزود : برای نمونه ما امسال در نزدیک به 500 شهرک و ناحیه صنعتی هیچ گونه افزایش قیمتی نداریم و برای هدایت سرمایه گذاران بیشتر به برخی شهرک ها و نواحی صنعتی ، پیش پرداخت های متقاضیان را به 5 درصد کاهش و اقساط را تا 48 ماه افزایش دادیم و تا 50 درصد در قیمت بهره برداری تخفیف دادیم ضمن اینکه برای شرکت های دانش بنیان و نخبگان و ایثارگران هم 10 درصد بیشتر تخفیف قائل شدیم.
وی گفت : تا 80 درصد بدهی اشخاص بابت تعهدات سالهای قبل و جرائم تاخیر در پرداخت اقساط مطابق انچه در قرارداد امده است مشمول بخشودگی قرار گرفت.
یزدانی گفت : برای اینکه پرونده های ارجاعی به صندوق ضمانت سرمایه گذاری صنایع کوچک بیش از یک هفته معطل نماند ، جلسات را هفتگی برگزار می کنیم و نرخ کارمزد صندوق ضمانت سرمایه گذاری صنایع کوچک برای صدور ضمانتنامه 50 درصد کمتر از نرخ ضمانتنامه ای است که بانکها صادر می کنند ، همچنین درخصوص خرید مواد اولیه برای حمایت از سرمایه درگردش صنایع کوچک ، ضمانتنامه با شرایط اسان و بدون مراجعه به نظام بانکی بنفع فروشنده صادر می شود.
وی گفت : متقاضیان دریافت زمین بر مبنای جواز سازمان صنعت ، معدن و تجارت استانها به شرکت شهرک های صنعتی مراجعه و زمین مورد نظر را انتخاب می کنند ، ضمن اینکه ما امسال با هدف ارتقاء سلامت اداری سامانه سیستم اطلاعات جغرافیایی (جی آی اس) را به اجرا گذاشتیم که متقاضی دریافت زمین از هر نقطه ای امکان رویت و انتخاب زمین مورد نظر برای سرمایه گذاری را در 948 شهرک و ناحیه صنعتی دارد.
یزدانی افزود : برای جواز تاسیس پیشنهاد کردیم در چارچوب اقتصاد مقاومتی و حمایت از صنایع کوچک کل مراحل دریافت جواز تاسیس صنایع کوچک با هدف کاهش و حذف بوروکراسی زائد همچنین تسریع در انجام سرمایه گذاری در شهرک ها و نواحی صنعتی یک روزه صادر شود.
وی گفت : در اغلب شهرک ها و نواحی صنعتی ، متناسب با موقعیت شهرستان اب و برق وجود دارد و در بیش از نیمی از انها هم شبکه گاز و تلفن دایر است و سیستم تصفیه فاضلاب هم در بسیاری از شهرک ها و نواحی صنعتی ایجاد شده و در برخی هم متناسب با واحدهای مستقر ، ایستگاههای اتش نشانی دایر شده است.
یزدانی افزود : با متقاضی سرمایه گذاری متناسب با جواز و طرحی که ارائه می کند ،همکاری می کنیم و سازمانهای صنعت ، معدن و تجارت را مکلف کردیم هیچ فردی را به هیات های داوری یا محاکم قضایی ارجاع ندهند چرا که رسالت ما توسعه صنعتی است و بنا نداریم 6 ماه تا یکسال بعد از انعقاد قرارداد فرد را برای فسخ قرارداد به دادگاه بفرستیم بلکه می خواهیم طرح به ثمر برسد تا تولید و اشتغال شکل بگیرد.
وی گفت : البته افرادی هستند که بعضا 5 سال از زمانی که زمین را در اختیار گرفتند می گذرد و اقدامی نکرده اند ، ما در استانها کمیته ای را با عضویت نماینده شرکت شهرکها و نماینده سازمان صنعت ، معدن و تجارت همچنین نماینده تشکل صنعتی و معدنی استان که از مردم هستند تشکیل دادیم تا موضوع را بررسی کنند که اگر تمایل به سرمایه گذاری بود همراهی می کنیم تا طرح به نتیجه برسد و اگر به هر دلیلی منصرف شد کتبا اعلام کند تا وجه پرداختی را به قیمت سال واگذاری زمین بدون سود بازپرداخت کنیم.
یزدانی افزود : کمتر از 10 تا 20 درصد از زمین های موجود در شهرک ها و نواحی صنعتی را زمین های راکد تشکیل می دهند ، حدود 60 درصد از 136 هزار هکتار اراضی در اختیار ما اراضی صنعتی و میزان زمین های باقیمانده بگونه ای است که برای هدایت سرمایه گذاران شهرک های صنعتی در استانهای مختلف این امکان وجود دارد و برای این منظور مشوق هایی را هم اعلام کردیم.
وی گفت : به همه سرمایه گذاران توصیه می کنیم حتما به سمت شهرک ها و نواحی صنعتی که از نظر زیرساخت ها و شرایط امنیتی و ایمنی و کار و تولید فراهم است ، وقتی پایان کار گرفتند به انها سند می دهیم و زمین دیگر استیجاری نیست و ملک سند دار و تفکیکی است و قراردادهایی که صادر می کنیم قابل ترهین در بانکهای کشور است و امتیازات متعددی دارد.
یزدانی با بیان اینکه سازوکارهای لازم برای حمایت ها و تشویق ها فراهم است ، افزود : در تبصره 14 لایحه بودجه 95 امده است که 35 درصد یارانه صنعت در چارچوب سیاست های اقتصاد مقاومتی به صنایع کوچک و متوسط تخصیص داده می شود ، در برنامه ششم توسعه هم پیشنهاد و در کمیسیون تلفیق هم تصویب شده است که 30 درصد از مالیات بر ارزش افزوده سهم 3 درصدی که به شهرداری ها و دهداری ها تعلق می گیرد (شهرداری ها عملا هیچ خدماتی در شهرکها و نواحی صنعتی ارائه نمی کنند) به شهرک ها و نواحی صنعتی پرداخت شود.
وی گفت : طبق قانون ، در شهرک ها و نواحی صنعتی که تعداد واحدهای صنعتی به یک حد نصابی طبق ائین نامه دولت برسد مکلف هستیم اداره انها را در قالب شرکت های خدماتی به مردم واگذار کنیم و با توجه به برنامه هایی که امسال در دستور کار داریم خبرهای خوبی برای سرمایه گذاران در شهرک ها و نواحی صنعتی خواهیم داشت.
یزدانی در باره پیشنهاد کمک 16 هزار میلیارد تومانی به صنایع کوچک و متوسط افزود : این پیشنهادی است که وزارت صنعت ، معدن و تجارت داده است و تقریبا هم همه اذعان دارند که باید این همراهی صورت گیرد و غیر از این منابع و ظرفیت های دیگری هم وجود دارد.
وی گفت : نرخ بهره این تسهیلات همان نرخ مصوب شورای پول و اعتبار است با این تفاوت که منابعی که از محل اعتبارات و کمک های فنی اعتباری در اختیار داریم در قالب کمک های فنی و اعتباری از صنایع کوچک حمایت می کنیم ضمن اینکه 5 تا 6 درصد از نرخ بهره را هم در سالهای قبل از محل سپرده ای که در بانکها داریم به کاهش نرخ تسهیلات پرداختی به صنایع کوچک کمک می کنیم.
یزدانی افزود : از مصوبه ای که در 19 مرداد 94 اقای جهانگیری ابلاغ کرد ، کلیه شرکت ها و واحدهای کوچک و متوسط تولیدی ، صنعتی ، کشاورزی و خدماتی به منظور استفاده از این تسهیلات می توانند اقدام کنند منتها واحدها و شرکت هایی که بدهی داشته باشند از این قاعده مستثنی هستند و شرط نداشتن بدهی غیر جاری و چک برگشتی را از این شرط مستثنی کردند.
وی گفت : بطور میانگین 19 درصد از واحدهای صنعتی کوچک مستقر در شهرک ها و نواحی صنعتی راکد و غیر فعال اند ، 18 درصد واحدهای متوسط و حدود 12 درصد از واحدهای بزرگ صنعتی راکد هستند ، درحال حاضر 7 هزار و 85 واحد صنعتی راکد و غیر فعال است و پایش شده که چه تعداد قابل برگشت است .
یزدانی افزود : براساس خوداظهاری واحدهای صنعتی ، مشکل حدود 70 درصد از واحدها نقدینگی است و بقیه اختلاف شرکاء ، بازار ، فرسودگی ماشین الات خطوط تولید و مدیریت است.
وی گفت : نخستین بار با شورایعالی بورس و فرابورس قرارداد امضا کردیم که صنایع کوچک ما بتوانند سهام خود را با هدف تامین نقدینگی و هم تثبیت وضعیت صنایع کوچک برای حضور در بازار سرمایه و بازار برای عرضه محصولات خود است.