رونمایی از بسته حمایتی دولت از تولیدکنندگان دانه های روغنی
مجری طرح توسعه دانه های روغنی وزارت کشاورزی از اختصاص تسهیلات ویژه برای کلزاکاران در قالب برنامه اقتصاد مقاومتی خبر داد.
کاهش وابستگی به واردات و خوداتکایی در محصولات راهبردی ؛ سرفصل مهم اقدامات وزارت جهاد کشاورزی در سال اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل محسوب می شود و بخش کشاورزی امسال عزم خود را برای حمایت قاطع از تولید کنندگان دانه های روغنی جزم کرده است.
علیرضا مهاجر در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما با اشاره به اینکه اجرای طرح توسعه کشت کلزا در کشور از اولویت های برنامه اقتصاد مقاومتی در افزایش تولید هشت محصول راهبردی است ، افزود: به منظور تشویق کشاورزان به کشت کلزا به ازای هر هکتار 2 میلیون و 500 هزار تومان تسهیلات با نرخ سود 12 درصد و 50 درصد باقیمانده نیز بصورت یارانه برای مراحل کاشت ، داشت و برداشت پرداخت می شود.
وی گفت: برای تامین ادوات و ماشین آلات کشاورزی ویژه کشت کلزا نیز 50 درصد ارزش ماشین آلات بصورت یارانه و بقیه در قالب تسهیلات بانکی با نرخ سود 12 درصد تامین می شود.
مجری طرح توسعه دانه های روغنی وزارت جهاد کشاورزی افزود: برای بومی کردن کشت دانه روغنی کلزا کارشناسان داخلی و خارجی در مناطق مختلف کشور و در اراضی کشت این محصول جدیدترین روشهای کاشت و داشت و برداشت را آموزش می دهند.
مهاجر گفت: بیمه محصول برای تمام کشاورزان کلزاکار رایگان است.
وی خرید تضمینی دانه روغنی کلزا و پرداخت بموقع طلب کشاورزان را از مهمترین اولویت های طرح توسعه کشت کلزا در برنامه اقتصاد مقاومتی دانست و افزود: تاکنون بیش از 12 هزار تن کلزا از مزارع استانهای گرم جنوبی کشور برداشت و 70 درصد طلب کشاورزان نیز پرداخت شده است.
مجری طرح توسعه دانه های روغنی وزارت جهاد کشاورزی گفت: 30 درصد باقیمانده طلب کشاورزان نیز با همکاری بانک کشاورزی به روز پرداخت می شود.
مهاجر افزود : برای تامین نهاده ها و بذر کلزا کمبودی نداریم و بیش از 50 رقم بذر کلزا تولید شده که تعدادی از این ارقام وارداتی و تعداد زیادی نیز در داخل با تلاش محققان کشور تولید و به کشاورزان معرفی شده است.
وی گفت: بذر مورد نیاز کشت پاییزه کلزا نیز تامین شده است.
مجری طرح توسعه دانه های روغنی وزارت جهاد کشاورزی افزود: در سال زراعی اینده یا 96-95 کشت کلزا در 60 هزار هکتار از اراضی کشور پیش بینی شده است و کلزا تنها محصولی است که در بین هفت محصول راهبردی دیگر بر توسعه سطح زیر کشت محصولات کم آب بر تاکید شده است و کلزا نیز با توجه به نیاز آبی کم و مقاومت به خشکی در اولویت قرار دارد.
وی افزود: از آنجا که کلزا گیاه مقاومی است و تنوع بذر نیز وجود دارد امکان کشت آن در تمام استان ها فراهم است.
مجری طرح توسعه دانه های روغنی وزارت جهاد کشاورزی گفت: برنامه توسعه کشت کلزا در قالب اقتصاد مقاومتی برای تمام استانها با توجه به ظرفیت و توان هر منطقه تدوین و به استانها ابلاغ شده است.
مهاجر افزود: دولت ، نگاه ویژه ای به برنامه توسعه کشت دانه روغنی کلزا دارد بنابر این بیشترین تسهیلات بانکی و یارانه اهی به این محصول اختصاص یافته است.
وی گفت: متاسفانه بیشترین میزان وابستگی را در دانه روغنی کلزا داریم بطوری که بیش از 90 درصد نیاز داخل از محل واردات تامین و فقط حدود 6 تا 7 درصد در داخل تولید می شود که به شدت ضریب امنیت غذایی را کاهش داده است.
مجری طرح توسعه دانه های روغنی وزارت جهاد کشاورزی افزود: با توسعه کشت کلزا شاهد افزایش ضریب امنیت غذایی و پایداری کشت گندم در کشور خواهیم بود.
*90 درصد واردکنندگان روغن، صاحبانه کارخانه ها هستند
مجری طرح دانه های روغنی وزارت جهاد کشاورزی گفت: 90 درصد واردکنندگان روغن همان صاحبان کارخانجات هستند.
علیرضا مهاجر در نشست خبری امروز با اشاره به اینکه صاحبان صنایع هر زمان که قیمت جهانی روغن بالا باشد از کشاورزان دانه روغنی می خرند و هر زمان که قیمت جهانی ارزان باشد ازخرید امتناع می کنند افزود: واردکنندگان یا همان صاحبان کارخانجات زمانی که پای سود در میان باشد خود را صاحب صنعت معرفی می کنند و در زمانی دیگر با استفاده از مطبوعات و رسانه های وابسته با تحت فشار قرار دادن افکار عمومی دانه روغنی و روغن وارد می کنند.
وی گفت: خوشبختانه مجلس و شورای نگهبان بر اساس قانون مدیریت تنظیم بازار و واردات محصولات را به وزارت جهاد کشاورزی واگذار کرده است بنابراین واردات مدیریت و کنترل می شود.
مجری طرح دانه های روغنی وزارت جهاد کشاورزی افزود: گرچه مانع تراشی و مقاومت های زیادی در مسیر افزایش تولید دانه های روغنی و کاهش واردات وجود دارد اما با تعرفه و مشوق های لازم می توان واردات را مدیریت کرد.
مهاجر گفت: بر اساس اطلاعات موجود ظرفیت کارخانه های تصفیه روغن 3 میلیون و 600 هزار تن و کارخانجات روغن کشی حدود 5 میلیون تن است بنابراین باید همانطور که در فکر افزایش تولید دانه های روغنی و حمایت از کشاورزان هستیم باید از ظرفیت های کارخانجات نیز استفاده کنیم تا صنایع ضرر نکنند.
وی تاکید کرد: صاحبان صنایع نباید به این فکر باشند که تمام نیاز روغن را از خارج وارد کنند و باید بپذیرند که تولید داخل را نیز از کشاورز بخرند.
مجری طرح دانه های روغنی وزارت جهاد کشاورزی افزود: برای تشویق و ترغیب کشاورزان به کشت کلزا باید با ارائه یارانه ها و تسهیلات تشویقی به آنها کمک کنیم و در کنارشان باشیم .
مهاجر گفت: متاسفانه بازار روغن و دانه های روغنی کلزا انحصاری است و کلزا محصولی است که برای راهیابی به بازار راهی به جز کارخانجات روغن کشی ندارد، همین مسئله سبب انحصار بازار روغن شده است.
وی افزود: وزارت جهاد کشاورزی در صدد است با تقویت تشکل ها و اتحادیه های کشاورزی کلزا کار و بومی کردن دانش فنی روغن کشی و فرآوری در بین کشاورزان انحصار بازار را از واردکنندگان خارج کنند.
مجری طرح دانه های روغنی وزارت جهاد کشاورزی گفت: هم اکنون برای حمایت از کلزاکاران شرکت بازرگانی دولتی هر کیلو دانه روغنی را با قیمت هر کیلو 2530 تومان به صورت تضمینی خریداری می کند .
مهاجر افزود: علاوه بر این از طرف دیگر با استفاده از ابزاری مانند بیمه رایگان محصول اختصاص یارانه 80 درصدی خرید بذر و یارانه 50 درصدی خرید ماشین آلات و ادوات تخصصی برداشت محصول و تسهیلات بانکی هر هکتار 2 میلیون و 500 هزار تومان با بهره 12 درصد از کلزاکاران حمایت می کنیم.
وی همچنین از اختصاص اعتبار 300 میلیارد تومانی برای توسعه سطح زیر کشت دانه روغنی کلزا خبر داد و گفت: با اختصاص این بودجه طرحهای حمایتی دولت از کلزاکاران در سال زراعی آینده اجرا می شود.
مجری طرح دانه های روغنی وزارت جهاد کشاورزی افزود: در جهان با اختصاص تعرفه از کشاورزان حمایت می کنند به طور مثال فرانسه روی واردات روغن پالم 400 درصد تعرفه وضع کرده است اما در کشور ما صنایع یا همان واردکنندگان با استفاده از رسانه ها و مجلات تخصصی وابسته به خودشان در بازار سر و صدا می کنند تا واردات روغن توجیه شود .
مهاجر تصریح کرد: برای جلوگیری از این روند تا زمانی که تشکل های کشاورزی قدرت نگیرند و شرکت فراگیر ایجاد نشود شرکت بازرگانی دولتی ایران دانه روغنی کلزا را به صورت تضمینی خریداری و با تدابیری در اختیار صنایع قرار می دهد.
وی تاکید کرد: اگر از کشاورز حمایت نشود اولین تصمیمی که می گیرد توقف کشت محصول در سال آینده است که همین مسئله زمینه را برای واردات روغن فراهم می کند.
مجری طرح دانه های روغنی وزارت جهاد کشاورزی گفت: بر اساس برنامه 10 ساله قرار است 70 درصد نیاز داخل به روغن از تولیدات داخل تامین شود و وابستگی به واردات به کمتر از 30 درصد برسد.
مهاجر افزود: پایداری و تداوم خوداتکایی در گندم به کشت دانه های روغنی کلزا بستگی دارد با کشت کلزا حاصلخیزی خاک، کنترل آفات و بیماری ها و کاهش میزان علف های هرز در گندم محقق می شود.
وی گفت: با رعایت تناوب کشت کلزا و گندم 25 درصد میزان تولید گندم افزایش می یابد و از سموم کمتری هم در تولید گندم برای مقابله با آفات و بیماری ها استفاده می شود .
مجری طرح دانه های روغنی وزارت جهاد کشاورزی افزود: بر اساس برنامه ریزی های انجام شده با استفاده از بذور مناسب و مقاوم به خشکی و کم آبی می توان عملکرد تولید کلزا را در مزارع دیم در هر هکتار از 1/2 تن به 3 تن و در مزارع آبی نیز از 2 تن به 3 تن افزایش دهیم.
مهاجر گفت: اگر دانه روغنی کلزا را کشت نکنیم آن وقت گندم ، مرغ ، و تخم مرغ نیز نخواهیم داشت.
وی افزود: کشت کلزا تضمین کننده پایداری تولید گندم و تامین کنجاله به عنوان خوراک صنعت مرغداری کشور است بنابراین محصولی حیاتی برای کشاورزی است.
مجری طرح دانه های روغنی وزارت جهاد کشاورزی گفت: توسعه کشت دانه های روغنی سویا، گلرنگ و آفتابگردان نیز در دستور کار وزارتخانه است.
مهاجر افزود: دانه روغنی سویا در استان های گیلان، اردبیل و خوزستان کشت می شود و دانه روغنی گلرنگ نیز در اراضی فقیر و کم آب توسعه می یابد.
وی گفت: ارقام جدید بذر دانه روغنی آفتابگردان نیز وارد و به کشاورزان معرفی شده است که میزان تولید را در اراضی آبی تا 4 تن و در اراضی دیم تا 2 تن در هکتار افزایش می دهد.