خادمان حرم یا مانع تراشان اجرای حج ابراهیمی
آل سعود که خود را خادم الحرمین نامیده است برای اینکه از پیامدهای ممانعت از حضور حجاج ایرانی در مراسم حج فرار کند، می کوشد مسوولیت آن را متوجه ایران نماید.
آل سعود که خود را خادم الحرمین نامیده است برای اینکه از پیامدهای ممانعت از حضور حجاج ایرانی در مراسم حج فرار کند، می کوشد مسوولیت آن را متوجه ایران نماید.
مقامات مسوول ایران در طول هفته های گذشته برای مهیا کردن سفر حجاج ایرانی به مکه، رایزنی هایی با مقات عربستان داشته اند و در این دیدارها در مورد چند موضوع مهم از جمله صدور ویزا، چگونگی حمل و نقل زائران ایرانی به مکه ومدینه و تامین امنیت جانی زائران مذاکراتی برگزار کرده اند که در مورد این مسایل با پاسخ سرد مقامات آل سعود روبرو شده اند.
به گفته علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سعودیها میگویند که حجاج ما باید به کشور ثالث بروند و از آنجا ویزا بگیرند.
با توجه به اینکه بر اساس سهمیه بندی عربستان، ایران مجاز است 65 هزار زائر را به مکه اعزام کند، قطعا نبود روابط کنسولی و گرفتن ویزا از کشور ثالث برای این حجم از زائران ایرانی ممکن نخواهد بود.
از سویی عربستان اعلام کرده است هیچ هواپیمای ایرانی حق ورود به این کشور را ندارد و علاوه بر این ها برای حضور زائران ایرانی شروطی را نیز مطرح کرده است که از جمله آنها برگزار نکردن مراسم برائت از مشرکین است و با توجه به این موارد وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران گفته است :« شرایط برای ایرانی ها جهت ادای مراسم حج مهیا نیست.
مراسم حج سال گذشته با حوادث خونباری روبرو بود بطوریکه در یکی از این حوادث بر اثر سقوط بالابر در مسجدالحرام حدود 180 نفر از زائران کشته شدند که تعدادی از زائران ایرانی نیز در میان آنها بودند. در حادثه منا هم بر اثر بستن راههای منتهی به جایگاه رمی جمرات حدود 8000 هزار زائر خانه خدا کشته شدند که 465 نفر از آنان ایرانی بودند.
پس از به قدرت رسیدن سلمان بن عبدالعزیز و تغییرات گسترده در ساختار سیاسی عربستان، در طول این مدت با عمره گزاران ایرانی نیز بدرفتاری هایی شده بود که این وقایع مسوولان حج ایران را واداشت برای جلوگیری از تکرار چنین وقایعی به رایزنی با مقامات آل سعود پرداخته و جلوگیری از تکرار چنین حوادثی را خواستار شوند اما در طی این رایزنی ها، مقامات عربستان نه تنها حاضر نشدند امنیت زائران ایرانی را تضمین کند بلکه با تبلیغات گسترده سعی کرده اند تهران را مسوول ممانعت حجاج ایرانی در مراسم حج سال آینده معرفی کنند.
رسانه های وابسته به آل سعود از جمله العربیه و الشرق الاسط در این فضاسازی گسترده سعی کرده اند ایران را مسوول ممانعت از حضور زائران ایرانی درمراسم حج سال آینده معرفی کنند و در این مسیر وانمود کرده اند که ایران شروطی را مطرح کرده است که اجرای آنها برای حجاج دیگر کشورها دردسر ساز خواهد شد.
پایگاه سعودی مصدر الاخبار نیز با بازتاب بیانیه وزارت حج و عمره عربستان سعودی ادعا کرده است: ما مانع از آمدن هیچ مسلمانی نمی شویم و به هیچ وجه از سفر حجاج ایرانی هم جلوگیری نکرده ایم و ایجاد مانع از طرف دولت ایران بوده است.
در این بیانیه برای اینکه ایران به عنوان تنها کشوری شناخته شود که حاضر به پذیرش مقررات میزبان نیست ادعا شده است: هیئت ایرانی حاضر به امضای توافقنامه حج امسال نیست، در حالی که عربستان میزبان حجاجی از هفتاد و هشت کشور جهان خواهد بود.
از سویی خبرگزاری های عمدتا غربی از جمله خبرگزاری فرانسه در بازتاب فرافکنی مقامات عربستان، به اختلافات تهران/ ریاض در حوزه مسایل منطقه ای روی آورده اند و مسئله حج را به اختلاف دو کشور در مورد مسایل یمن، لبنان، سوریه، عراق و بحرین پیوند زده اند.
علی رغم این فضاسازی ها، به نظر می رسد ممانعت از ورود زائران ایرانی به مکه یکی از اقدامات علنی مقامات آل سعود پس از به قدرت رسیدن سلمان در دشمنی با محور مقاومت باشد.
شکست سیاست های عربستان در عراق، سوریه، یمن، لبنان و ادامه اعتراضات مردمی در بحرین با وجود حضور نظامی عربستان در این کشور، در اتخاذ چنین سیاست های از سوی ریاض بی تاثیر نبوده و این احتمال که حوادث سال گذشته در حج عمدی بوده دور از ذهن نیست.
هر چند ناتوانی مقامات آل سعود در حفظ امنیت جانی زائران خانه خدا، به دلیل دخالت های عربستان در کشورهای دیگر از جمله لشکر کشی به یمن وبحرین و سپرن اجرای امور به دست نیروهای عمدتا جوان کم تجربه نیز قابل بخشش نیست.
همچنین به نظر می رسد جلوگیری از اجرای مراسم برائت از مشرکین در مراسم حج از موارد مهمی باشد که به کارشکنی آل سعود و ممانعت آنها از حضور زائران ایرانی در مراسم حج سال آینده منجر شده است.
به نظر می رسد عربستان با این اقدام دوهدف عمده را دنبال می کند 1/ ایجاد فضای اعتراضی در داخل 2/ فضاسازی برای انزوای ایران در جهان اسلام
از سویی گفته می شود بهانه عربستان برای کارشکنی در مسیر حضور زائران ایرانی در مراسم حج سال آینده، حمله به سفارت این کشور در تهران است، در حالیکه با توجه به سه نکته این موضوع بهانه ای بیش نیست.
نکته اول/ اقدامات ضد ایرانی عربستان پیش از موضوع سفارت آغاز شده بود از جمله بدرفتاری با زائران ایرانی و دوزائر نوجوان کشورمان در حج عمره
نکته دوم/ بر اساس برخی شواهد حادثه سفارت عربستان در تهران موضوعی مشکوک بوده و احتمال برنامه ریزی برای به آتش کشیدن ساختمان آن هم زمان با تجمع اعتراض آمیز مردم در مقابل آن از سوی کارکنان سفارت وجود داشته است.
نکته سوم/ دولت ایران و دستگاههای قضایی در این مورد به مسوولیت خود در دستگیری عوامل حمله و صدور حکم برای مجرمان عمل کرده است، بنابر این تمسک آل سعود به این حربه چیزی جز فرار از واقعیت های منطقه و سرپوش برای شکست های آنها نیست.
-------------
بررسی و تحلیل / رضا محمدمراد