اجرای برجام در پرده ابهام
سنگ بزرگ آمریکا سر راه بانک های اروپایی
تغییر ریاست جمهوری، وضع قوانین و مقررات بانکی وتفسیرهای متفاوت از آن و مداخله دادستان ها در آمریکا، عمده نگرانی بانکداران است.
به گزارش سرویس بین المللخبرگزاری صداو سیما، روزنامه فایننشال تایمز نوشت بانک های خارجی هنوز برای همکاری با ایران تردید دارند.این روزنامه انگلیسی در پایگاه اینترنتی خود در تحلیلی به قلم مارتین آرنولد، جف دایر و نجمه بزرگمهر نوشت برخی از بزرگترین بانک های اروپایی روز پنجشنبه در دیدار با وزرای امور خارجه آمریکا و انگلیس احتمالا در مقابل فشارهای فزاینده سیاسی برای همکاری بیشتر با ایران مقاومت می کنند.
جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا و فیلیپ هاموند، وزیر امور خارجه انگلیس در نظر دارند از این بانک ها بخواهند برای ارتباط مجدد با ایران اقدامات بیشتری انجام دهند و به شرکت های انگلیسی که خواستار انعقاد قرارداد با دومین اقتصاد بزرگ خاورمیانه (غرب آسیا) هستند، کمک کنند.
هاموند پیش از جلسه روز پنجشنبه در لندن در بیانه ای که برای فایننشال تایمز ارسال شده است گفت: «ما می خواهیم بانک هایمان بتوانند شرکت های انگلیسی را که با ایران همکاری می کنند، حمایت کنند. این از نظر اقتصادی به نفع ما و ایران است که این نقل و انتقالات قانونی مورد حمایت قرار بگیرند. ما تلاش می کنیم با کمک شرکای تجاری، ایران و جامعه بانکی این چالش ها را رفع کنیم.»
اما درخواست های وی احتمالا به گوش بانکدارانی که برای شرکت در این جلسه دعوت شده اند نخواهد رفت. مدیران اجرایی استاندارد چارترد (Standard Chartered)، اچ اس بی سی (HSBC)، بارکلیز ( Barclays)، دویچه بانک (Deutsche Bank)، بی ان پی پاریبا (BNP Paribas)، سانتاندر (Santander)، گروه بانکداری لویدز (Lloyds Banking Group) و رویال بانک اسکاتلند از شرکت کنندگان در این جلسه هستند.
نماینده استاندارد چارترد به فایننشال تایمز گفت: «ما مشتریان جدیدی را که در ایران زندگی می کنند یا نهادهایی که متعلق یا تحت کنترل شخصی در ایران باشند نخواهیم پذیرفت و هرگونه معامله جدیدی مربوط به ایران یا هر شخصی در ایران را انجام نخواهیم داد.»
بانک هایی از جمله استاندارد چارترد و اچ اس بی سی به علت نقض تحریم ها در کشورهای مختلف در پنج سال گذشته بیش از 15 میلیارد دلار جریمه شده اند.
جان کری ماه گذشته گفت: «اکنون فرصت هایی برای بانک های خارجی برای تعامل با ایران وجود دارد. متاسفانه، به نظر می رسد برخی از بانک های خارجی دچار سردرگمی شده اند و ما می خواهیم این مسئله را روشن کنیم.»
اما بانکداران تردید دارند کری بتواند رویکرد محتاطانه آنها را درباره ایران تغییر بدهد. آنها نگران هستند که حتی اگر تضمینی از وزارت خزانه داری آمریکا هم دریافت کنند، دادستان های آمریکا و وضع کنندگان مستقل مقررات بانکی، تفسیر متفاوت و سخت تری از قوانین ارائه دهند.
با توجه به نزدیک شدن انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا، یک بانکدار گفت جان کری مدت زیادی در این سمت نخواهد بود. دونالد ترامپ، که احتمالا نامزد رسمی حزب جمهوری خواه برای سمت ریاست جمهوری آمریکا است نظر منفی تری درباره توافق هسته ای ایران دارد.
تجار ایرانی می گویند نقل و انتقالات مالی در برخی از موارد حتی دشوارتر از زمان تحریم ها شده است و هیئت های تجاری که به ایران سفر می کنند نمی توانند قرارداد امضا کنند.
مقامات آمریکایی، انگلیسی، آلمانی و فرانسوی قرار است هفته آینده در واشنگتن با یکدیگر دیدار و در مورد انزوای مالی ایران گفتگو کنند. با توجه به برخی از تحریم های باقی مانده آمریکا، ایران هنوز نمی تواند از نظام مالی آمریکا استفاده کند و نقل و انتقالات مالی خود را با دلار آمریکا انجام دهد. با این حال، دولت اوباما تلاش می کند راه هایی برای بانک های غیر آمریکایی بیابد تا بتوانند در برخی مراحل از دلار در تبادلات با ایران استفاده کنند بدون آن که تحریم های آمریکا را نقض کنند.