فضاسازی برای کارشکنی دولت بعدی امریکا در اجرای برجام
رسانه های امریکایی و صهیونیستی با متهم کردن دولت اوباما به فریب افکار عمومی در جریان دستیابی به توافق هسته ای با ایران، زمینه را برای شانه خالی کردن دولت بعدی امریکا از تعهدات برجام فراهم می کنند.
بن رودز مشاور امنیت ملی کاخ سفید اخیرا در مصاحبه با نیویورک تایمز در مورد چگونگی دستیابی به توافق هسته ای گفته است: این واقعیت که کانالهای ارتباطی با ایران در سال 2012 ایجاد شده بود، چیزی است که ما آشکارا آن را تایید کرده بودیم اما روی کار آمدن حسن روحانی در ایران در سال دو هزار و سیزده به برگزاری مذاکراتی علنی منجر شد که در نهایت توافق هسته ای به دست آمد.
دیوید ساموئل در مقاله ای طولانی در مجله نیویورک تایمز هم نقل قول های فراوانی را از بن رودز ذکر کرده است که بر اساس آن ادعا می شود دولت اوباما با ایجاد یک اتاق پژواک رسانه ای می خواست توافق با ایران را به پیش ببرد. براساس این مقاله مقامات وزارت امور خارجه آمریکا پیشنهاد خود را برای توافق موقت با ایران که پایه توافق نهایی بود، در مارس 2013 نهایی کرده بودند یعنی چند ماه پیش از آنکه روحانی به ریاست جمهوری انتخاب شود. علاوه بر آن که مذاکرات با ایرانیان در ژوئیه سال 2012 در عمان آغاز شده بود.
در مقاله نیویورک تایمز آمده بود، پس از پیروزی روحانی به عنوان فردی میانه رو در انتخابات ایران در تابستان سال 2013 این ایده که اوضاع جدیدی در ایران ایجاد شده است از لحاظ سیاسی برای دولت اوباما سودمند بود و وی ازاین فرصت برای فریب افکار عمومی جهت دستیابی به توافق هسته ای استفاده کرده است.
مواضع بن رودز دستمایه ای بود تا در چند روز گذشته بسیاری از رسانه های امریکایی و صهیونیستی با متهم کردن دولت اوباما به فریب افکار عمومی و رسانه ها، وانمود کنند توافق هسته ای با ایران یک توافق بد بوده است.
فاکس نیوز نیز در این ارتباط با متهم کردن دولت اوباما به پنهانکاری در اعلام مفاد توافق گزارش داد به نظر می رسد رودز خودش افکار عمومی را در خصوص مفاد توافق گمراه کرده است.
فاکس نیوز در تشریح این اتهام افزود: رودز ششم آوریل 2015 در مصاحبه با سی ان ان گفت: طبق توافق هسته ای، ما دسترسی به تاسیسات هسته ای ایران در هر مکان و هر زمان و ظرف بیست و چهار ساعت خواهیم داشت.. .اما جان کری در جلسه ای گفت که هرگز کلمات هر مکان و هر زمان را به زبان نیاورده و این بخشی از مذاکره با ایران نبوده است. در نهایت طبق توافق هسته ای ، این عبارتها فقط شامل تاسیسات اعلام شده ایران نه تاسیسات مشکوک مثل پارچین شدند.
اسرائیل هیوم هم با دستمایه اظهار نظر بن رودز نوشت: در پی امضای توافق هسته ای بین ایران و شش قدرت غربی در ژوئیه گذشته باراک اوباما تلاش کرد این توافق را یک فرصت تاریخی توصیف کند.
به نوشته این روزنامه صهیونیستی، استدلال رئیس جمهور آمریکا این بود که حسن روحانی یک رئیس جمهور میانه رو است که در ایران به قدرت رسیده و می خواهد روابط جدیدی با غرب برقرار کند اما اکنون مشخص شده است همانگونه که بسیاری از افراد بدبین به این روند تصور می کردند، دولت اوباما روایت نادرستی ارائه می کرد چرا که لئون پانتا وزیر دفاع دولت اوباما گفته بود هیچ اختلاف معنی داری بین تندروها و میانه روهای ایران وجود ندارد.
نشریه تایم هم با متهم کردن دولت اوباما به فریب رسانه ها وافکار عمومی، رویکرد اوباما را با تلاش دولت بوش برای همراه کردن افکار عمومی در حمله به عراق در سال 2003، شبیه سازی کرد.
تایم در این باره نوشت: جنگ عراق در سال 2003 یک تصمیم گیری سیاسی فاجعه بار بود که شاید می شد در صورت ناکامی در قبولاندن آن به خبرنگاران زودباور در ازای وعده های دروغین، جلوی آن را گرفت.
واشنگتن پست هم با زیر سوال بردن توانمندی کادر سیاست سازی و تصمیم گیری وزارت خارجه امریکا در خصوص تنظیم مجدد روابط با روسیه، بهار عربی، سوریه، لیبی و یمن ، با این ادعا که بخشی از مصاحبه رودز با نیویورک تایمز به اتاق جنگ دولت اوباما مربوط می شد که نگذاشت کنگره با توافق هسته ای ایران مخالفت کند وانمود کرد دست اندرکاران سیاست خارجی دولت اوباما کنترلی بر روند سیاست خارجی در جریان توافق هسته ای با ایران نداشتند.
این فضاسازی در حالی است که در جریان مذاکرات هسته ای، بسیاری از رسانه های امریکایی اعتراف کرده بودند که جمهوری خواهان و لابی صهیونیستی بودجه هنگفتی برای به نتیجه نرسیدن مذاکرات هزینه کرده بودند.
از سویی با توجه به بومی شدن دانش هسته ای و فراوانی و پراکندگی سایت های هسته ای ، قدرت دفاعی ایران و همسویی و همدلی مردم با برنامه هسته ای، برای امریکا امکان استفاده از گزینه نظامی وجود نداشت بطوریکه بسیاری از مقام های امریکایی از جمله رابرت گیتس وزیر دفاع سابق امریکا به این موضوع اعتراف کرده بودند.
بنا بر این به نظر می رسد در شرایطی که امریکا با مبارزات انتخابات ریاست جمهوری روبروست و چندماهی بیشتر از دور دوم ریاست جمهوری اوباما باقی نمانده است رسانه های امریکایی و صهیونیستی در تلاشند با این فضاسازی، زمینه را برای دولت بعدی امریکا فراهم کنند که زیر بار همه تعهدات خود بر طبق برجام نرود و به بهانه های مختلف از اجرای تعهدات خود شانه خالی کند. از این منظر به نظر می رسد در دولت بعدی امریکا بازهم باید شاهد کارشکنی امریکا در اجرای برجام باشیم.
---------------------
بررسی و تحلیل / رضا محمدمراد