کاشتها، برداشتها و آفتهای طرح تحول سلامت در 700 روز
با ابلاغ سیاست های کلی سلامت از سوی مقام معظم رهبری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی طرح تحول سلامت را در 8 بسته خدمتی تدوین کرد، این طرح تا به امروز با کاشت ها، برداشتها و آفتهایی روبرو بوده است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، طرح تحول سلامت از 15 اردیبهشت ماه 1393 اجرایی شد که شامل 8 بسته به شرح زیر است:
1- برنامه کاهش میزان پرداختی بیماران بستری در بیمارستانهای وابسته به وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی.
2- برنامه حمایت از ماندگاری پزشکان در بیمارستان های مناطق محروم.
3- برنامه حضور پزشکان متخصص مقیم در بیمارستانهای وابسته به وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی.
4- ارتقای کیفیت خدمات ویزیت در بیمارستانهای وابسته به وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی.
5- برنامه ارتقای کیفیت هتلینگ در بیمارستانهای وابسته به وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی.
6- برنامه ترویج زایمان طبیعی.
7- نظارت بر حسن اجرای برنامه های تحول سلامت.
8- تعرفه گذاری خدمات سلامت جمهوری اسلامی ایران در سال 1393.
حال دو سال از اجرای این طرح گذشته است. دکتر محمد آقاجانی معاون درمان وزارت بهداشت در نشست دومین سالگرد طرح تحول سلامت با اشاره به کاهش 42 درصدی قیمت تجهیزات پزشکی در این طرح گفت: در طول دو سال گذشته طرح تحول سلامت 15 میلیون بیمار در قالب این طرح در بیمارستانها درمان شدند و بیش از 2 میلیون مترمربع بنا در بیمارستان ها بازسازی و 40 هزار تخت بیمارستانی نیز نوسازی کامل شده است.
آقاجانی گفت: با برنامه ترویج زایمان طبیعی در طرح تحول نظام سلامت تاکنون 920 هزار زایمان طبیعی رایگان در سراسر کشور انجام شده است. همچنین66 میلیون ویزیت در بیمارستان ها با پوشش این طرح انجام شده که پرداختی مردم 3000 تومان بوده است.
با گذشت بیش از 700 روز از اجرای بزرگترین طرح اجتماعی دولت یازدهم این طرح با مشکلاتی بزرگ هم دست و پنجه نرم می کند.
ایرج حریرچی قائم مقام وزارت بهداشت در این باره گفت: اصلاح نظام سلامت 10 تا 40 سال زمان میبرد و اکنون پاشنهآشیل طرح تحول سلامت عدم تامین منابع مالی از طریق نظام بیمهای است.
اینطور که پیداست اجرای این طرح بیمه ها را با بدهی 8000 میلیاردی تومانی به بیمارستانها و مراکز درمانی مواجه کرده است.
دکتر هاشمی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم معتقد است: هم اینک کار این وزارتخانه بیشتر از فعالیت در بخش برنامه ریزی برای حوزه سلامت، غصه خوردن و تلاش برای نقد کردن مطالبات از بدهکاران شده است.
از طرفی صدای منتقدان به طرح تحول سلامت هم بلند شده است.
رسول خضری عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با اشاره به نقص های طرح تحول سلامت گفت: 70 درصد مشکلات حوزه سلامت به ضعف مدیریت و سوء مدیریتها مربوط است، 20 درصد مربوط به منابع و 10 درصد مابقی به ساختارها و قانون گذاری ارتباط دارد. برای حل کردن بسیاری از این مشکلات بایستی قبل از تصویب قوانین جدید ابتدا سعی کنیم قوانین قبل را اجرا کنیم.
شیوه اجرای طرح هم با انتقاداتی همراه است اما مردم در گفتگوهای خود از اینکه هزینه ها کاهش یافته یا برای تامین نیازهای درمانی به خارج از بیمارستان حواله نمی شوند ابراز رضایت می کنند.
نسخه ای که طرح تحول سلامت پیچیده در راستای درمان نظام سلامت است اما اینطور که پیداست باید در اجرای سیاست های سلامت تغییراتی ایجاد شود.
گزارش از: امیر نوایی