یک کمیسیون حقیقت یاب در انگلیس از انتشار گزارش حضور بحث انگیز نظامیان انگلیسی در جنگ عراق خبر داد
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری فرانسه، گزارش یک کمیسیون حقیقت یاب در انگلیس درباره حضور نظامی بحث برانگیز این کشور در عراق در سال 2003، سرانجام در ششم ژوییه امسال منتشر خواهد شد.
دستور انتشار این گزارش، در سال دو هزار و نه صادر شد ولی از آنجا که قرار بود این کمیسیون به ریاست جان چیلکات، گزارش مزبور را ظرف یک سال منتشر کند و این کار بارها و سال ها به تعویق افتاد، در مجامع سیاسی انگلیس به موضوعی بحث برانگیز و جنجالی بدل شد و در نهایت چیلکات، خبر انتشار آن را برای روز 6 ژوییه اعلام کرد.
چیلکات در نامه ای به دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس گفت: فرآیند نظارت و کنترل برای اینکه در گزارش، اطلاعات محرمانه مرتبط با امنیت ملی کشور فاش نشود، به پایان رسیده است.
در این گزارش دو میلیون و ششصد هزار کلمه ای، شیوه های تصمیم گیری برای حضور نظامی انگلیس در عراق، تعداد عملیاتی که نیروهای انگلیسی در آنها حضور داشتند و نیز نتیجه گیری ها از این حضور نظامی، نوشته شده است.
یکصد و بیست هزار نظامی انگلیسی در سال دو هزار و سه یعنی زمانی که تونی بلر نخست وزیر آن کشور بود در مداخله نظامی در عراق حضور یافتند و یکصد و هفتاد و نه نفر از آنها هم در این نبرد کشته شدند و گوردون براون نخست وزیر بعدی انگلیس، کمیسیون حقیقت یاب چیلکات را تاسیس کرد تا درباره این حضور نظامی تحقیق کند. این کمیسیون شواهدی از گفته های یکصد و پنجاه نفر را جمع آوری، بیش از یکصد و سی جلسه پرسش و پاسخ برگزار و بیش از یکصد و پنجاه هزار سند دولتی را تحلیل و بررسی کرد.
قرار است گزارش کمیسیون چیلکات، در مورد تصمیمات بلر در زمینه حضور نظامی سربازان انگلیسی در عراق که هرگز از حمایت مردم برخوردار نبود و اینکه گفته می شود وی مردم کشورش را درمورد وجود سلاح های کشتار جمعی در عراق، موضوعی که به اثبات نرسید، فریب داده است، شفاف سازی کند.
کمیسیون چیلکات، هزینه تدوین این گزارش را در آوریل سال 2015 حدود ده میلیون پوند انگلیس (معادل 13 میلیون یورو) برآورد کرد. نظامیان انگلیسی پس از هشت سال حضور نظامی در عراق، در مه سال 2011 از آن کشور خارج شدند.