ملکوتی:
افسردگی احتمال خودکشی را 6 برابر افزایش میدهد
رئیس انجمن علمی پیشگیری از خودکشی گفت: افسردگی تا شش برابر احتمال خودکشی را افزایش می دهد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، امروز در نشست بررسی و پیشگیری از آسیب های اجتماعی با محور خودکشی که در وزارت بهداشت با حضور وزیر بهداشت، معاونان و نمایندگانی از جامعه روانشناسان و روانپزشکان و جامعه شناسان برگزار شد، سیدکاظم ملکوتی رئیس انجمن علمی پیشگیری از خودکشی گفت: الکل و مواد مخدر 2 تا 3 برابر و در ساعات اولیه تا 6 برابر، بیکاری 2 برابر و سیگار هم 2 برابر احتمال خودکشی را افزایش می دهد.
وی افزود: در حال حاضر افسردگی در جامعه از 5 درصد به 11 درصد افزایش یافته است که اگر اقدامات لازم را انجام ندهیم، افزایش خودکشی در سالهای آینده را شاهد خواهیم بود.
ملکوتی با تاکید بر لزوم مراجعه بیمار با اختلالات روانی به روانپزشک و روانشناس گفت: 23 و 44 صدم درصد افراد جامعه در سطح کشور دچار نشانگان روانی هستند و90 تا95 درصد علت خودکشی ها، مشکلات روانی است.
مشاور وزیر بهداشت در امور سلامت روان با بیان این که مسائل اجتماعی می تواند زمینه ساز بروز مسائل روانی در افراد شود برلزوم ایجاد فضایی اجتماعی همراه با امیدواری، نشاط و تنوع پذیری به منظور کاهش میزان خودکشی تاکید کرد.
وی با بیان این که عوامل خودکشی در همه جوامع وجود دارد، افزود: 90 تا 95 درصد علت خودکشی، مشکلات روانی است و در عوامل روانی بیشترین عامل مربوط به افسردگی است.
دکتر احمد نوربالا اختلالات شخصیتی و اسکیزوفرنی را از دیگر عوامل خودکشی بیان کرد و گفت: یکی از عوامل مهم دیگر اقدام به خودکشی، احساس درماندگی و نا امیدی در فرد است.
وی با بیان این که در حال حاضر 23 و 44 صدم درصد افراد جامعه در سطح کشور دچار نشانگان روانی هستند، افزود: گروه سنی 15 تا 24 سال بیشتر در معرض اقدام به خودکشی هستند و حتی افراد بالای 65 سال هم در برخی موارد به دلیل تنهایی، افراد مجرد و بیکار در معرض اقدام به خودکشی هستند.
دکتر نوربالا بر لزوم مراجعه بیمار با اختلالات روانی به روانپزشک و روانشناس تاکید کرد و گفت: در حال حاضر برای سایر بیماری ها ارجاع به پزشک امری عادی است اما در ارتباط با بیمارانی با اختلالات روانی ارجاع به پزشک مربوطه همراه با انگ است که همین امر باعث می شود تا بیمار به پزشک مراجعه نکند و در نهایت به خودکشی منجر شود.
وی با بیان این که مسائل اجتماعی می تواند زمینه ساز بروز مسائل روانی در افراد شود بر لزوم ایجاد فضایی اجتماعی همراه با امیدواری، نشاط و تنوع پذیری به منظور کاهش میزان خودکشی تاکید کرد.
میرطاهر موسوی جامعه شناس نیز در این نشست انعکاس اخبار خودکشی در رسانه ها را باعث ایجاد دغدغه برای حل این آسیب عنوان کرد و افزود: مشکل اساسی ما این است که دلایل و امکان دستیابی به امکانات زندگی، سخت و شدید شده است.
موسوی با اشاره به اینکه تشدید پدیده فقر شهری و بروز وارونگی فقردر دهه های اخیر در کشور افزایش داشته است گفت: رانت در ایران باعث شده شرایط جامعه به شدت دو قطبی شود و اقلیت ثروتمند افسانه ای و اکثریت محروم از امکانات را در تحلیلهای آسیبشناسی مورد ارزیابی و تحلیل قرار گیرند زیرا خودکشی را باید از دل حاشیهنشینی و سکونتگاه های غیررسمی جستجود کرد.
وی با اشاره به 15 میلیون حاشیه نشین و ساکن در سکونتگاههای غیر رسمی افزود: آسیبهای اجتماعی در این موارد بیشتر است ضمن اینکه اضطراب، استرس و نابسامانی درجامعه شدت یافته و خودکشی از دل این مسائل بیرون می آید.
دکتر جلیلی رئیس انجمن روانشناسی ایران نیز با اشاره به انتشار وسیع خودکشیهای اخیر در رسانهها، گفت: در انتشار این اخبار باید همه مسائل را در نظر داشت و بهداشت روانی افراد را مد نظر قرار داد.
وی با تأکید براینکه اخبار خودکشی را هیچگاه نباید با تیتر درشت منتشر کرد و عکسی نیز از صحنه خودکشی نباید در رسانهها چاپ شود به ویژه اگر خودکشی مربوط به افراد معروف باشد افزود: باید در اپیدمی خودکشی تقلیدی دقت کرد.
رئیس انجمن روانشناسی ایران با بیان اینکه خودکشی یکی از مسائل بسیار مهم اجتماعی است، گفت: خودکشی عوامل مختلف دارد و نمیتوان گفت فقط افسردگی منجر به بروز آن شده است زیرا مسائل پیچیدهای چون فقر، تنشهای اجتماعی، استرس و اضطراب نیز می تواند از عوامل افسردگی باشد که منجر به خودکشی شود.