شرکتهای دانش بنیان ایرانی پیش رو در دوران پسا تحریم
نمایشگاه نفت عرصه ای برای عرضه نوآوری ها و تلاش شرکتهای ایرانی در بومی سازی تجهیزات صنعت نفت تبدیل شده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداو سیما ؛صنعت نفت درسالهای اخیر با شرایط سخت و پیچیده ای روبرو بود و با طی کردن مشکلات و پیچ و خم های خود اکنون گام در جهت توسعه و بومی سازی برداشته است.
با پایه ریزی بر مبنای گسترش تعاملات بین المللی و نشان دادن توان مهندسین ایرانی بیست و یکمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ایران برگزار شد که اولین نمایشگاه نفت و انرژی در پسا تحریم بود.
نمایشگاهی که شرکت های بزرگ نفت و پتروشیمی دنیا و ایران در ان حضور داشتند ومی توان به عنوان بزرگترین رخداد صنعتی ایران نام برد.
بسیاری از شرکت های داخلی نوع آوریهای خود را در جهت حمایت از توسعهی بخش نفت ،گاز و پتروشیمی به نمایش گذاشتند تا به رقبایی خود ثابت کنند می توانند گام های بزرگی در بخش های صنعت نفت بردارند.
بسیاری از شرکتهای دانش بنیان نیز با اریه فعالیتها و نواوری های خود درصدد بودند تا کیفیت کالای ایرانی را درکنار محصول خارجی بسنجند تا قدرت هوش مهندسان ایرانی را به رخ شرکتهای ایرانی و بازدید کنندگان خارجی بکشند تا زمینه صادرات و جایگزینی محصول ایرانی را با مشابه خارجی فراهم کنند.
تنوع گسترده از محصولات شرکت های بزرگ ایرانی و خارجی واستقبال شرکت های خارجی ارایه فناوری های نو ایرانی با ساخت تجهیزات از جمله ویژگی های این نمایشگاه بود .
با توجه به اینکه نفت و گاز ستون اصلی تامین انرژی جهان محسوب می شود و ایران تا سال 2025 جز 10 کشور برتر جهان برای کشف ذخایر نفت و گاز خواهد بود و از نظر ظرفیت اکتشافی نفت و گاز به ترتیب رتبه ششم و پنجم جهان را در اختیار خواهد داشت.
در این بین شرکتهای توانمند ایرانی با تلفیق علم و صنعت با مهندسی معکوس در طراحی و ساخت تجهیزات بزرگ نفتی توانستند بسیاری از کالاهای مورد نیاز را بومی سازی کنند .
این شرکتها که از شرکتهای دانش بنیان هستند بدلیل عرق ملی با پشت سر گذاشتن مشکلات پیش رو اقدام به ساخت کالاهایی که بدلیل تحریم با مشکل خرید ،نگهداری،ساخت، انتقال فناوری مواجه بودند، کردند .
این شرکتها با هدف تجاری سازی و دستیابی به فناوری روز دنیا در این صنعت ایجاد شدند.
بسیاری از تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت در کشور بدست جوانان ایرانی و شرکتهای دانش بنیان ایجاد شده اند و برخی از این تجهیزات در انحصار برخی از کشورها بوده اما اکنون دانش فنی ان در کشور وجود دارد.
بومی سازی برخی از تجهیزات و رونمایی در نمایشگاه در کنار مشابه خارجی چشم بسیاری از تولیدکنندگان خارجی را خیره کرده است و بسیاری از بازدیدکنندگان غرفه ها نیز به شناخت از چگونگی استفاده از راهکارهای شرکتهایی ایرانی و خارجی در زمینه های ساخت محصولات و استفاده از نواوری در این صنعت اگاه شدند .
بسیاری از تجهیزات بدلیل اینکه ساخت مهندسین داخلی است باعث ذخیره سازی ارز در کشور می شود و در برخی از کالاها ایده های جدیدی که به ندرت در این صنعت بوده به چشم می خورد .
گاهی دیده می شود کالاهایی که بومی شده بدلیل نبود سرمایه گذار از چرخه تولید خارج شده وحمایت های زیادی از مهندسین داخلی نمی شود و این امر باعث وابستگی بیشتر کشور در این بخش شده است .
کالاهایی که بنا به سلیقه و ساخت شرکتهای ایرانی ساخته شده است و از نظر هزینه و استفاده از انرژی مقرون به صرفه است.
*دستاوردتولید روغن سبز دوستدار محیط زیست
موذنی رییس هیئت مدیره شرکت نفت میلاد پارس در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صداو سیما گفت: با تحقیقات دانشگاهی برای اولین بار انواع روغن در بخش نفت، گاز و پتروشیمی را در کشور تولید کنیم .
وی ادامه داد: در کشور روغن گلیسیرین ار تی یو با استانداردهای اروپایی ثبت اختراع شده است این روغن هیچگونه آلودگی و مشکلی برای محیط زیست ایجاد نمی کند و بیشتر برای تولید لاستیک و تایر مورد استفاده قرار می گیرد.
وی ادامه داد: محصول به اسم "را بر پراس ار پی او "(گرین آرپیو) در صنعت لاستیک و تایر استفاده می شود و کمترین میزان آلودگی را در محیط زیست ایجاد می کند محصولی کاملا دوستدار محیط زیست است.
موذن گفت: در ایران تولیدکنندگان ما از این محصول استفاده نمی کردند و امیدوارم تولیدکننده به استفاده از این روغن که کمک به حفظ محیط زیست رو بیاورند.
موذن تاکید کرد: در حال حاضر تقاضای زیادی از کشورهای اروپایی داریم اما به دلیل محدودیت ها امکان پاسخگویی به متقاضیان نیست اما با برنامه ریزی های صورت گرفته سال اینده با ظرفیت بیشتری تولید خواهیم کرد.
وی با اشاره به اینکه جز شرکت های دانش بنیان هستند گفت: جزء اولین تولید کننده این نوع روغن هستیم و به عنوان محصول جدید ثبت اختراع شده است.
*ربات عیب یاب گامی درجهت شکست انحصار
محسن صدری قائم مقام مدیر عامل شرکت مپوا گفت: ربات عیب یاب که با بازرسی مخازن و خطوط لوله انتقال گاز که برای اولین بار در کشور تولید شده است که با روش آلتراسونیک هرگونه خوردگی و عیبی که در مخازن باشد به صورت تصویر سه بعدی به ما نشان می دهد.
صدری تاکید کرد: ضمن اینکه کشورهای دیگری که این دستگاهها را ساختند انحصاری است.
وی با اشاره به اینکه فناوری ساخت ربات عیب یاب در خاورمیانه وجود ندارد افزود: چهار کشور در دنیا این فناوری را دارند و ساخت ان انحصاری است و در اختیار کشورهای دیگر قرار نمی دهند.
وی افزود: این ربات برای مخازن نگهداری بنزین ، مخازن موجود در پالایشگاهها ، پتروشیمی ها و مخازن نگهداری آب استفاده می شود مخازنی که به مرور زمان دچار خوردگی آب می شوند بدون نیاز به تخلیه این دستگاه به دیواره مخزن می چسبد و اسکن را انجام و به صورت تصویر سه بعدی به ما خروجی می دهد.
صدری ادامه داد: این ربات یک سوم مشابه خارجی هزینه دارد نمونه های خارجی این ربات برای حجم کاری بالای سرویس می دهد اما ربات ساخت داخل با یک مخزن هم قابل سرویس دهی است.
وی با بیان اینکه تمام قطعات ساخت داخل است، گفت: رونمایی این محصول در نمایشگاه بود و ما درصدد مقدمات دریافت مجوز برای تاسیس شرکت دانش بنیان هستیم.
صدری با اشاره به مشکلات مالی شرکتهای جدید گفت: هزینه ساخت دستگاه برعهده خودمان بود و دستگاه های دیگری هم هست که توان علمی برای بومی سازی داریم اما نیازمند سرمایه گذاری هستیم.
* کاهش 40 درصدی آب با ساخت کولرهای هوایی ساخت داخل
بهزاد شیخ بیگی معاونت گروه صنعتی آبان گفت: در سال 94 شرکت کولر هوایی آبان موفق شد برای اولین بار در ایران شروع به طراحی، ساخت و تولید مبدل های حرارتی هلیکال کند.
وی افزود: این دستگاه برای اولین بار در ایران طراحی و ساخته شد و در پروژه آزادگان جنوبی نصب و بهره برداری خواهد شد.
وی ادامه داد: کولرهای هوایی در حوزه های نفتی استفاده می شود و بدلیل اینکه معمولا با خورندگی ویا با رسوب بالا قرار است تبادل حرارت انجام شود این دستگاه جایگزین مدل های متداول می شود.
وی درباره عملکرد و فواید دستگاه گفت: به دلیل ساختار آن بین 25 تا 35 درصد راندمان حرارتی را افزایش می دهد و سبب افت فشار می شود و میزان رسوب را به صفر می رساند.
وی افزود: این دستگاه برای اولین بار به بهره برداری می رسد و از بهترین مواد تولیدی در دنیا و مطابق با استانداردهای روسی استفاده می شود.
وی ادامه داد: استانداردها و تاییده هایی از مجامع بین المللی و شرکت های اروپایی در کردیم و بخش دیگر در حال دریافت است و بخشی از محصولات در سال 95 صادر خواهند شد.
وی افزود: کارفرما شرکت نفت است و به پیشنهاد شرکت نفت اولین بار این مدل در حال ساخت است.
*جلوگیری از خروج ارز با حمایت از شرکتهای دانش بنیان
رهبر فواد مدیر طرح و توسعه شرکت پیرامون سیستم قشم گفت: برای اولین بار در ایران هیدروژن آنالایزر با دانش فنی پژوهشگاه نیرو در ایران ساخته شده است و ما به کمک پژوهشگاه نیرو دانش فنی را تبدیل به دستگاه مورد نیاز در صنعت کردیم.
وی با اشاره به این که این سیستم در نیروگاهها نصب شده ادامه داد: برای اندازه گیری خلوص هیدروژن و خنک کردن ژنراتورها استفاده می شود و امیدواریم با کارهای تحقیقاتی اساسی ساخت بقیه آنالایزرها میسر شود.
وی ادامه داد: تا پیش از این ، این دستگاه وارد می شد ما روی استاندارد کردن این دستگاه ها کار کردیم نمونه آن در نیروگاه شهید منتظری اصفهان استفاده شده و از مشابه خارجی بهتر کار می کند.
وی افزود:با اضافه شدن بخشی الکترود به سیستم بعد از دریافت استاندارد های بین المللی آن را صادر خواهیم کرد.
وی افزود: شرکتهای زیادی از این دستگاه استقبال کردند بازدیدکنندگان باور نداشتند که این سیستم در ایران تولید می شود و مشتاق بودند تا نحو کار ان را ببینند.
وی ادامه داد: قیمت ان نسبت به مشابه خارجی 60 درصد کمتر است و با برآوردی که صورت گرفته در سال 100 دستگاه در کشور بفروش خواهیم رساند .
*کوتاهی دست خارجی ها با تولید ملی
حمیدرضا شاهرخی مدیر عامل موسسه فنی و تولید کننده انواع دریچه و دمپر هوا گفت: با تلفیق صنعت و دانشگاه توانستیم برای اولین بار در ایران اقدام به ساخت دمپر کنیم تا دست خارجی ها را از ورود به بازار ایران کوتاه کنیم .
وی ادامه داد: با وجود مهندسین خبره مهندسی معکوس انجام دادیم و کیفیت محصولات در آزمایشگاه های خارجی به ثبات رسیده و تایید صلاحیت شده است.
وی افزود: 3 کارخانه در دنیا دمپرهای ضد انفجار 4-3 تولید می کنند و برای اولین بار توانستیم دمپرها را در ایران تولید و بستر تست را آماده کنیم .
وی ادامه داد: کیفیت تست شده و می توانند خریداران ویزوال و تست ها را مشاهده کنند.
وی افزود: بسیار مشکل است که بازارهای نفتی تولید ایران را قبول کنند ما با داشتن مهندسین فرهیخته می توانیم محصولات را بومی سازی کنیم که این امر نیازمند حمایت از تولید ملی و حذف واردات است.
وی گفت: قیمت دمپرهای ضد حریق 4 برابر مشابه داخلی است و باعث خروج ارز از کشور می شود.
وی با اشاره به بازدید رقبای خارجی از غرفه ساخت محصولات بومی شده گفت: شرکت های آلمانی، فنلاندی ، کره ای و اروپایی از رقبای ما هستند که با در دست داشتن بازار اجازه تولید نمی دهند.
وی ادامه داد: کشورها دانش فنی را به ما نمی دهند و سعی می کنیم به آخرین دستاوردها دست پیدا کنیم.
*الزام همکاری شرکتهای ایرانی و خارجی برای همکاری
رحیمی از تولید کنندگان گفت: مجموعه فناوران تجارت پویا 40 سال در صنعت نفت و گاز فعال است و 10 سال بر روی روتاری ماشین ها کار می کنند و اهم فعالیت روی توربین ها ، رویزرو و زیمنس است.
وی ادامه داد: در 10 سال گذشته به دلیل تحریم هایی صورت گرفته از نظر تامین قطعات با مشکل روبرو بودیم . مجموعه تجارت پویا تغییر و تحولی ایجاد کرد که بسیار راهبردی بوده و برای اولین بار در مجموعه وزارت نفت 63 توربین 5002 ms مختلف تولید کردیم.
وی افزود: ایمپر در ایران ساخته و در پتروشیمی اراک استفاده می شود.
وی گفت: ما از نظر سخت افزاری در ماشین آلات هیچ مشکلی نداریم و تمام ماشین آلات در ایران موجود است و آدم صاحب نظر در ایران زیاد داریم.
رحیمی ادامه داد: شرکتهای دانش بنیان با هم افزایی می توانند اقدام به تولید اتی کنند که هیچ تفاوتی با شرکت های خارجی ندارد.
وی افزود: قابلیت صادرات برای کلیه مجموعه هایی که در ایران وجود دارند بالقوه است، نیاز به هم آوایی و سرمایه گذاری دارد.
وی تاکید کرد: ما باید ارتباط بین المللی را نهادینه کنیم و در بازارهای جهانی کالا نصب کنیم.
وی افزود: قطعاتی در پالایشگاه شازند اراک دادیم که باورشان نمی شود که این دستگاه ها در ایران تولید می شود.
وی ادامه داد: تعداد توربین ها و بیشترین بازار مصرف در ایران است و باحمایت می توانیم صادر کنیم.
این تولیدکننده ادامه داد: فرایند دانش بنیانی طی شده و در تولید و صنعتی قدم برداشتیم و دغدغه کلیه افراد این است که بعد از لغو تحریمها شرکتهایی که در زمان تحریم بودند به فراموشی سپرده شود.
وی تاکید کرد: مشکلات شرکتهای دانش بنیان سرمایه است و شرکت دانش بنیان قطعه ای را عملیاتی می کنند بطوریکه مناطقی در ایران هستند که 50-60 موتور می خواهد ما همکاری می کنیم اما کارفرما کنار ما نمی آید تا دستگاه ساخته شود.