وی گفت: البته نمی شود قبل از ورود این کتاب ها، اجازه ورود آن را ندهیم اما وقتی داخلی کشور آمد و مشاهده شد با موازین و چارچوب های مورد نظر ما مغایرت دارد برخورد می شود چرا که ما اجازه نمی دهیم کتاب مسموم در اختیار مردم قرار بگیرد.
مدیرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامی هم در ارتباط تلفنی با برنامه متن و حاشیه شبکه سه سیما گفت: امسال هم شاهد عرضه کتاب های ضدخانواده و مروج بی اخلاقی و فرهنگ غربی در نمایشگاه کتاب هستیم و با نوعی تساهل و تسامح وزارت ارشاد مواجهیم.
میثم نیلی در پاسخ به سؤالی درباره فضای جدید نمایشگاه امسال که در شهر آفتاب برگزار می شود افزود: اگرچه هنوز چهار روز از نمایشگاه امسال نمی گذرد اما نقدهای دلسوزانه ای در خصوص مشکلات زیرساختی و بحث برق، آب آشامیدنی و نبود امکانات ارتباطی از جمله اینترنت دارم.
وی گفت: اگرچه شهرداری با اهتمامی ویژه فعالیت کرد اما می شد این نمایشگاه با امکاناتی بهتر سال آینده برگزار می شد اما تا همین حد هم از زحمات صورت گرفته قدردان هستیم.
نیلی افزود: در هر حال این نمایشگاه در سال های آینده بسیار بهتر خواهد شد زیرا زیرساخت هایش برای نمایشگاه کتاب تدارک دیده شده است.
مدیرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامی در بخش دیگری از سخنانش گفت: شهرداری تهران امسال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را از پرداخت اجاره معاف کرد اما این اتفاق هیچ ما به ازایی برای ناشران نداشت و توقع این بود که پرداخت هزینه برای ناشران کمتر از سال گذشته باشد که در مواردی بیشتر هم شد.
وی افزود: البته فضای محدود نمایشگاه هم به گونه ای بود که 230 ناشر نتوانستند حضور پیدا کنند.
نیلی مشکل اصلی نمایشگاه کتاب امسال را در بحث محتوایی خواند و گفت: این مشکل به سالیان گذشته مربوط می شود و هنوز هم حل نشده است.
وی افزود: در سال های اخیر با رویکرد جدید دولت این مسائل تشدید شده است و نوعی تساهل و تسامح در بحث محتوایی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دیده می شود و این برای حضور مردم دوستدار کتاب بازدارندگی ایجاد می کند زیرا مردم دوست دارند کتابی سالم و سلامت بخرند و در مواردی می خواهند آن را هدیه دهند.
مدیرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامی گفت: امسال برای چندمین سال شاهد حضور کتاب های ضد خانواده در نمایشگاه هستیم.
نیلی افزود: چطور می شود ما درباره یک ناشر خارجی که مجموعه ای دلالان آن را به اسم ناشر خارجی می آورند و در باره وهابیت که هیچ جذابیتی در ایران ندارد حساسیت نشان می دهیم اما در خصوص انبوه کتاب هایی که مروج بی اخلاقی و فرهنگ غربی است حساسیت نشان نمی دهیم.
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که در استودیوی این برنامه حاضر بود در پاسخ به این اظهارات گفت: سخنان آقای نیلی قابل احترام است اما نگاه وی ناشی از اطلاعاتی غیردقیق است چرا که هیچ تساهل و تسامحی درباره محتوای کتاب ها وجود ندارد.
نوش آبادی افزود: ما سیاست های شورای عالی انقلاب فرهنگی را درباره محتوای کتاب دنبال می کنیم و کمیته های تخصصی نظارت بر محتوای کتاب وجود دارد و نه تنها در بحث نمایشگاه کتاب بلکه در طول سال بر اساس سیاست ها و راهبردهای این شورای عالی بر محتوای کتاب ها نظارت داریم.
وی تساهل و تسامح در بحث نظارت بر محتوای کتاب را نپذیرفت و گفت: به طور قطع اگر کتاب هایی با سیاست ها و اعتقادات ما سازگاری نداشته باشند جمع آوری می شوند و نظارت بر کتاب در بعد داخلی و خارجی است.
نوش آبادی افزود: یک گروه به صورت مستمر بر کتاب های داخلی نظارت دارند و ممکن است کتاب هایی در نمایشگاه عرضه شده باشد که خارج از مجوز رسمی باشد که با آنها برخورد می کنیم و به طور قطع اینگونه نیست که برخی اندیشه های خارجی و حتی داخلی بتوانند تلاش کنند افکار خود را در قالب کتاب هایشان مطرح کنند.
نیلی هم در پاسخ به این اظهارات گفت: من به آقای نوش آبادی حق می دهم چرا که وی معاون فرهنگی وزیر نیست اما ما کارمان خواندن و ترویج کتاب است و برخی اوقات می خواهیم دیگران را به خواندن برخی کتاب ها توصیه کنیم اما می بینیم که مطالب ضداخلاقی و ضد فرهنگی اسلامی ـ ایرانی در آنها وجود دارد.
مدیرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامی افزود: سال گذشته برخی ناشران کتاب هایی تولید کردند که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پس از حدود هشت ماه آنها را لغو مجوز کرد و بیش از 50 جلد بود و چطور ناشری که کتاب های ضداخلاقی، ضدخانواده، ضد اسلام و بعضاً ضد امام عصر (عج) تولید کرده است امسال جایی بزرگتر در نمایشگاه می گیرد؟!
نیلی گفت: چطور ناشری که قابلیت دارد 12 کتاب ضداخلاقی و مروج خیانت زن و شوهری و مروج اخلاق غربی و فساد را در نمایشگاه قبلی عرضه کند با او برخوردی نمی شود و جایی بزرگتر در نمایشگاه امسال به او می دهند؟!
نوش آبادی در پاسخ به این اظهارات هم گفت: سال گذشته تعدادی از ناشران به دلیل تخلفات انضباطی و محتوایی برخورد شدند.
وی افزود: امسال هم که تعدادی از این ناشران را محروم کردیم عده ای دیگر از ناشران با این برخورد ما مخالفت کردند و ما با ناشرانی که به هر دلیلی دچار تخلف شده اند کوتاه نیامده ایم و اتفاقاً ما اکنون هزینه هجمه برخوردمان با این ناشران را می پردازیم.
نوش آبادی گفت: البته اطلاعات جزئی در این خصوص را باید مسئولان ذیربط بدهند و من از سیاست های کلی می گویم و بنا ندارم گزارش کار نمایشگاه را بدهم اما به صراحت می گویم که هیئت های نظارت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متشکل از اساتید حوزه و دانشگاه و چهره های برجسته و صاحب نظر در حوزه نشر کتاب بر همه کتاب ها در حوزه های بزرگسالان، کودک و نوجوان، تاریخ، اخلاق و علوم اجتماعی نظارت دارند.
وی افزود: به هر حال ما در طول دو سال و نیم گذشته 180 هزار عنوان کتاب را مجوز داده ایم و شاید تعداد انگشت شماری مشکلات محتوایی داشته باشند که برخورد می کنیم.
مجری برنامه در ادامه پرسید: سه سال از مدیریت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت یازدهم می گذرد اما هنوز موضع مشخصی در بحث ممیزی کتاب وجود ندارد و آقای رئیس جمهور اعتقاد داشت که بحث ممیزی به انجمن نویسندگان و ناشران سپرده شود؛ چرا به این صحبت های رئیس جمهور عمل نشده است؟
نوش آبادی در پاسخ گفت: نگاه رئیس جمهور این نبود که همه بخش ها را به بخش غیردولتی واگذار کنیم.
وی افزود: در حوزه اجرا و تصدی گری این کار را کردیم و مثلاً در برگزاری نمایشگاه که اتحادیه ناشران تهران به عهده گرفته است با موفقیت هایی هم روبرو بودیم اما در بحث محتوا و نظارت کیفی که قطعاً باید نظر حاکمیتی باشد نمی توانیم این حق حاکمیتی را به کسی واگذار کنیم.
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: البته خود ناشران هم نمی پذیرند که در این وظایف نظارتی و محتوایی ورود پیدا کنند و مطالبی که رئیس جمهور اعلام کردند ناظر به حوزه اجراست نه حوزه نظارت و محتوا.
مجری برنامه در ادامه به نامه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دعوت وی از مقام معظم رهبری برای حضور در نمایشگاه امسال اشاره کرد و پرسید: آیا ایشان از نمایشگاه بازدید خواهند کرد؟
نوش آبادی در پاسخ گفت: زمان بازدید ایشان اعلام نشده است و البته هر سال از معظم له دعوت می شود و ما مشتاق زیارت ایشان هستیم و امیدواریم امسال هم مثل سال گذشته قدوم مبارک مقام معظم رهبری نمایشگاه کتاب را متبرک کند.
در ادامه، سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چه اطلاعات دیگری درباره دستگیری 7 بازیگر معروفی که چندی پیش در پارتی شبانه دستگیر شدند دارید؟ افزود: ما هم این را از رسانه ها شنیده ایم و موجب تأسف ما شد و اصل موضوع صحت دارد اما از جزئیات آن اطلاعی نداریم.
وی گفت: در مصاحبه قبلی هم گفتم که بسیار جای تأسف است برای تعداد قلیلی از هنرمندان که اعتباری کسب کرده اند اینگونه اعتبار خود را به حراج می گذارند و پایبندی خود را به ارزش ها زیر سؤال می برند.
نوش آبادی افزود: این افراد کسانی هستند که هم در حوزه سینما و هم تلویزیون فعالیت می کنند و ما هم از این وضع نگران هستیم البته اکثریت قابل توجه هنرمندان ما مراقبت های لازم را از خود دارند.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی چه وظیفه ای در قبال این موارد دارد؟ گفت: ما باید از جایگاه مقدس هنر صیانت کنیم و نباید این جایگاه را عده ای آلوده کنند.
نوش آبادی افزود: هنر قابل احترام است به شرط اینکه کسانی که وارد می شوند حدود را بشناسند و به راحتی هویت خود را به حراج نگذارند.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا این دستگیرشدگان به عرصه بازیگری بازمی گردند؟ گفت: باید منتظر نظر نهادهای مسئول در این زمینه باشیم.
نوش آبادی در پاسخ به سؤال مجری برنامه مبنی بر اینکه آیا بازگشت افرادی که در پارتی شبانه دستگیر شده اند نوعی دهن کجی نیست؟
افزود: در هر حال اگر مقامات قضائی حکمی صادر کنند لازم الاجراست و ما نه در صدور رأی و نه در دستگیر آنان نقشی نداشتیم.
مجری برنامه پرسید: پس نقش بازدارندگی شما چیست؟
نوش آبادی پاسخ داد: ما به هنرمندانی که اعتباری کسب کرده اند متذکر شده ایم مراقب باشند و بالاخره در هر طیف و گروهی ممکن است افرادی باشند که دچار لغزش شوند و هویت خود را فراموش کنند و این لغزش ها چه در هنرمندان و چه در دیگر طیف ها رخ می دهد و باید همه مراقب باشیم.
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا این اظهار نظر که گفته می شود شورای عالی سینما به دلیل فرصت نداشتن رئیس جمهور برای حضور در جلسات آن شورا، منحل شده است صحت دارد؟ گفت: شورایعالی سینما از ابتدا خیلی قانونی نبوده است و در دولت گذشته پیشنهادی داده شد و به عنوان مصوبه ای به مجلس فرستادند اما معاونت قوانین مجلس و کمیته تطبیق مصوبات آن را مغایر با قانون دانست و برگرداند.
وی افزود: البته این شورا دو سه بار تشکیل شد اما عملاً برای حل مشکلات حوزه سینما کارآیی نداشت.
نوش آبادی گفت: در دولت یازدهم از ابتدا با تردید به موضوع نگاه می کردیم که در نهایت طرحی در وزارت ارشاد برای انحلال این شورا داده شد.
وی سیاستگذاری، برنامه ریزی و نظارت بر سینما را برعهده وزارت ارشاد دانست و افزود: دلیلی ندارد وظیفه ذاتی خود را به شورایی محول کنیم.