لزوم حمایت مالی جدی دولت از طرح تحول نظام سلامت
قائم مقام وزارت بهداشت: از ابتدای اجرای طرح تحول نظام سلامت تاکنون از 14 میلیون و 700 هزار بیمار بستری حمایت مالی شده است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، ایرج حریرچی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما افزود: این بیماران 77 و نیم درصد بیماران بستری کشور را شامل می شوند.
وی گفت: تاکنون در طرح تحول نظام سلامت از یک میلیون و 500 هزار زایمان در کل کشور، 920 هزار زایمان رایگان و طبیعی انجام شده است.
حریرچی افزود: در این طرح تاکنون دو میلیون و یکصد هزار مترمربع کف ، دیوار و هتلینگ تعمیر و 39 هزار تخت بیمارستانی از مجموع بیش از 80 هزار تخت کامل بازسازی و شش هزار و 640 مطب بازسازی شده است.
وی گفت: 53 هزار و 600 تخت بیمارستانی که 57 درصد تخت های کشور را تشکیل می دهند فرسوده هستند که هر پنج سال باید تعویض شوند.
حریرچی افزود: در دو دهه گذشته سه و نیم تا چهار درصد از کل هزینه های سلامت به بهداشت اختصاص یافته بود اما در سال 93 این میزان به 9 درصد افزایش یافت که در مقایسه با دو دهه پیش از آن بیش از دو برابر شد و در مقایسه با سال 92 شصت درصد افزایش یافت.
وی در پاسخ به اینکه چرا منابع طرح تحول نظام سلامت به بخش درمان اختصاص یافته است گفت: به دلیل منابع متعدد این طرح از محل هدفمندی یارانه ها، یک درصد ارزش افزوده و پزشک خانواده نخستین پول که چهار هزار و هشتصد میلیارد تومان از محل هدفمند کردن یارانه ها بود به بخش درمان اختصاص یافت و این موجب سوء تفاهم شد.
حریرچی افزود: اکنون تأمین پزشک برای 28 میلیون روستایی به 66 هزار و 700 پزشک رسیده، یک قلم واکسن و 435 نوع دارو اضافه شده است.
وی گفت: دو سوم مردم کشور زیر پوشش خدمات پیشگیرانه هستند که برای همه افراد مراقبت سلامت تعریف شده و فعالانه در حال اجراست.
حریرچی افزود: اختلاف دریافتی پزشکان و گروه های پیراپزشکی و پرستاری کاهش یافته است.
وی گفت: اکنون میانگین دریافت پرستاران با 80 ساعت اضافه کار و کارانه سه میلیون و 150 هزار تومان میانگین درآمد پزشکی عمومی حدود پنج میلیون و 500 هزار تومان و میانگین درآمد پزشک متخصص 10 میلیون و 400 هزار تومان است.
حریرچی افزود: 20 هزار پزشک متخصص در کشور وجود دارد که ممکن است حدود 200 نفر از آنان درآمد بسیار بالاتری از میانگین درآمد پزشکان متخصص داشته باشند اما برای نخستین بار برای درآمد پزشکان سقف قرار داده و نظام پلکانی ایجاد شد در حالیکه در گذشته هیچ سقفی برای درآمد پزشکان وجود نداشت.
وی گفت: کمتر از 40 درصد درآمد پزشک متخصص با دریافتی 25 تا 30 میلیون تومان به وی پرداخت می شود و بقیه آن به بیمارستان اختصاص می یابد اما در گذشته حدود 60 تا 70 درصد درآمد به پزشک پرداخت می شد.
حریرچی افزود: در اجرای طرح تحول نظام سلامت مراجعه به بیمارستان ها چهار درصد افزایش یافت که یک و دو دهم آن مربوط به رشد جمعیت ، سه دهم درصد مربوط به پیر شدن جمعیت، یک و نیم درصد مربوط به ارجاع از بیمارستان های خصوصی به تأمین اجتماعی است.
وی گفت: مردم در سال های 91 و 92 از طرح تحول نظام سلامت بهره مند نشدند و در این سال ها مراجعه به پزشک عمومی هشت درصد، مراجعه به متخصص پنج درصد و مراجعه به بیمارستان ها سه درصد کاهش داشت.
حریرچی افزود: هزینه های سلامت در سال 90 و 91 در مقایسه با سال های 89 و 88 کاهش یافت.
وی گفت: اکنون به ازای هر هزار نفر 1،7 تخت بیمارستانی در کشور وجود دارد.
حریرچی افزود: پاشنه آشیل طرح تحول نظام سلامت تأمین منابع مالی از طرف نظام بیمه ای کشور است.
وی گفت: در دولت گذشته میانگین تأخیر پرداخت بیمه ها به بیمارستان ها حدود 14 ماه بود و همزمان با آغاز طرح تحول این مدت به حدود پنج ماه کاهش یافت.
حریرچی افزود: چون در بودجه سال 94 پیش بینی خوبی در این زمینه نشد بیمه ها دچار تأخیر پرداخت به بیمارسان ها شدند و بیمه سلامت بطور میانگین حدود 9 ماه و بیمه تأمین اجتماعی حدود پنج ماه تأخیر پرداختی به بیمارستان ها دارند.
وی گفت: تا پیش از طرح تحول نظام سلامت شش و نیم درصد از درآمد ناخالص ملی به حوزه سلامت اختصاص می یافت اما با ابلاغ سیاست های کلی طرح تحول نظام سلامت این میزان باید از متوسط منطقه که حدود 10 و نیم درصد است بیشتر باشد.
حریرچی افزود: سهم دولت و بیمه ها از هزینه های سلامت مردم در منطقه به طور میانگین 64 درصد است اما در دهه 80 میانگین سهم دولت و بیمه ها در کشورمان حدود 40 درصد بود که بر اساس طرح تحول نظام سلامت باید بیشتر از میانگین منطقه باشد.
وی گفت: هر ساله بین 20 تا 25 درصد قیمت دارو و تجهیزات در کشور افزایش می یافت که در دو سال اجرای طرح تحول نظام سلامت 42 درصد قیمت ها کاهش داشت.
حریرچی افزود: در این دو سال 300 میلیون دلار کاهش واردات دارو داشته ایم و هزینه دارو و تجهیزات پزشکی درمان های سرپایی کاهش یافته است.
رحمت الله حافظی معاون سابق وزیر بهداشت نیز در این برنامه گفت: برای پزشکان در دریافتی هایشان بی عدالتی وجود دارد و گروه های پیراپزشکی و پرستاری از اختلاف دریافتی ها ناراضی هستند که این مسئله باید حل شود.
وی افزود: راهنماهای بالینی به کمک انجمن های تخصصی باید تدوین می شد.
حافظی گفت: در ابتدای راه اجرای طرح تحول نظام سلامت فقط بحث درمان مطرح بود که در ادامه روند اجرای این طرح بخش بهداشت نیز به آن اضافه شد که باید ارتقاء یابد.
وی افزود: با اجرای طرح تحول سلامت هزینه های بیمار بسیار کاهش یافت و بیماران به جای مراجعه به بخش خصوصی به بیمارستان های دولتی مراجعه کردند و این موجب شد بیمارستان های دولتی بیش از این کشش نداشته باشند.
حافظی گفت: اکنون فضا، تجهیزات و کارکنان مراکز درمانی دولتی مانند قبل از اجرای طرح تحول نظام سلامت است.
وی افزود: وزارت رفاه همراهی مناسبی برای ایجاد زیرساخت های طرح تحول نظام سلامت نداشته است.
حافظی گفت: در سال 89 تأخیر بدهی بیمه تأمین اجتماعی به بیمارستان ها هشت و نیم ماه بود که در سال 91 به سه ماه و نیم کاهش یافت.
محمدحسین قربانی سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی نیز در این برنامه گفت: بر اساس مصوبه مجلس منابع طرح تحول نظام سلامت پایدار شده است.
وی افزود: حدود 10 هزار میلیارد تومان از محل یک درصد ارزش افزوده و 10 درصد هدفمندی یارانه ها تأمین شده است.
قربانی گفت: چالش مهم پیش روی اجرای طرح تحول نظام سلامت عمل نکردن دولت به تعهدات خود است.
وی افزود: دولت باید تلاش کند منابع مصوب را به طرح تحول نظام سلامت اختصاص دهد.
قربانی گفت: مجلس با وضع یک هزار و 350 میلیارد تومان مالیات بر کالاهای دخانی درآمدی را برای طرح تحول نظام سلامت ایجاد کرده است.