قاره سبز با سایه های بحران
ساز ناکوک اقتصاد اروپا
نابرابریهای اقتصادی در اروپا بهخصوص در کشورهایی با اقتصادهای بزرگ به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، در گزارش پیشبینی بهاره اوضاع اقتصادی اروپا آمده است: مطالعات و تحقیقاتِ متکی بر مشاهده و تجربه نشان داده است که نابرابریهای اقتصادی در اروپا به میزان قابل توجهی در سالهای اخیر افزایش یافته است. نابرابریهای درآمدیِ فزاینده باعث کاهش قابلتوجه رشد تولیدات در اقتصادهای پیشرفته شده است.
بحران عمیق آوارگان
سرازیر شدن آوارگان به اتحادیه اروپا از لحاظ اقتصادی به نفع این اتحادیه بوده است.
بیش از یک سال است که اقتصاد اروپا از ترکیبی فوقالعاده از عوامل مساعد بهرهمند بوده است. قیمت نازل نفت، نرخ پایین برابری ارز یورو (که برای صادرات مفید است)، اقدامات حمایتیِ سیاستگذاری مالی و افزایش مصرف عمومی که با درونریز شدن آوارگان به داخل برخی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا مرتبط بوده است، پشتیبانیِ سخاوتمندانهای از اقتصاد اروپا را فراهم آورده است.
با وجودِ این، طی ماههای اخیر، بخشی از تأثیرات مثبتِ عوامل کمککننده به رشد اقتصادی اروپا، توسط بادهای مخالفِ خارجی که از کساد اقتصادی در کشورهای دارای اقتصاد نوظهور - و حتی اخیراً به علت کندتر شدن اقتصاد کشورهای پیشرفته - سرچشمه گرفته، تعدیل شده است. در نتیجه، رشد اقتصادی، همچنان ملایم باقی مانده است.
درآمدهای بادآورده
کمیسیون اروپا در گزارش اقتصادی خود مربوط به فصل بهار اعلام کرد: کاهش قیمت نفت خام در بازارهای جهانی منجر به کاهش قیمت سوخت در اروپا شده، که به نوبهی خود، باعث درآمدهای بادآورده برای خانوارهای اروپایی شده است.
از آنجایی که انتظار میرود خانوارهای اروپایی بیشتر درآمدهای بادآورده از کاهش قیمت نفت را - به جای افزایش قابلتوجهِ سپردهگذاریهایشان - مصرف کنند، پیش بینی میشود میزان مصرفِ مصرفکنندگان خصوصی در اروپا طی سال جاری میلادی، به مقدار کمی بالا رود. البته با افزایش تورم در سال آتی میلادی (2017) که با فرض افزایش تدریجی بهای انرژی تؤام خواهد بود، انتظار می رود سرعت رشد مصرف مصرفکنندگان خصوصی در سال آیندهی میلادی، کند شود.
نوسان در نرخ تورم
در بخش دیگری از این گزارش آمده است: قیمت نفت، بار دیگر در آغاز سال 2016 کاهش یافت، که نرخ تورم را به زیر «صفر» کشاند. انتظار میرود نرخ تورم در آینده نزدیک همچنان منفی باقی بماند. بهطور همزمان، تورمِ پایه نیز نتوانسته است روند رو به بالا نشان دهد. از اینرو، شرایط اقتصادی حکم میکند که تورم در منطقه یورو مدتی طولانیتر از آنکه قبلاً پیشبینی شده بود، بسیار پایین باقی بماند. تخمینها برای نرخ تورم در سال 2016 به سمت پایین تغییر یافته است و اکنون پیشبینی میشود نرخ تورم در سال جاری میلادی، دو دهم درصد باشد.
مشکلات صادراتی اروپا
بر اساس این گزارش خالص تجارت اروپا (میزان صادرات در برابر واردات) در سال 2015 میلادی بر رشد اقتصادیِ اروپا فشار منفی وارد کرد.
مشکلات صادراتی اروپا بیش از آن که به صادرات کالاها در درون اتحادیه اروپا و میان کشورهای عضو بازگردد، به علت وزش بادهای مخالفی است که صادرات کالاها و خدمات اروپایی به سایر کشورهای جهان (کشورهای غیراروپایی) با آن مواجه شدهاند.
قیمت کالاها در بازارهای جهانی نیز کاهش یافته است که باعث کاهش عواید حاصل از صادرات میشود. همچنین، میزان واردات چین از اتحادیه اروپا کاهش یافته است.
از اینرو، کشورهای اروپایی در سال گذشته میلادی تلاش کردند هدف گسترش صادرات محصولات و خدمات خود را عمدتاً کشورهای منطقه یورو و کشورهای عضو اتحادیه اروپا قرار دهند.