چه کسانی از بحران سیاسی عراق سود می برند؟
رسانه های بیگانه باموج سواری بر تحولات سیاسی اخیر عراق، اهداف چند وجهی از جمله گسترش اعتراضات و ایجاد درگیری میان گروههای شیعی را در دستور کار قرار داده اند.
رسانه های بیگانه باموج سواری بر تحولات سیاسی اخیر عراق، اهداف چند وجهی از جمله گسترش اعتراضات و ایجاد درگیری میان گروههای شیعی را در دستور کار قرار داده اند.
به موازات تحولات و ناآرامی ها ی سیاسی اخیر در بغداد، که به یورش عده ای از هواداران مقتدی صدر به صحن پارلمان عراق به بهانه تاخیر در اجرای اصلاحات سیاسی دولت حیدر العبادی منجر شد، رسانه های بیگانه در شش محور تبلیغی سعی کرده اند اهداف سیاسی را در این کشور دنبال کنند.
محور اول/ تلاش برای ادامه ناآرامی ها و گسترش آن:
بررسی رویکرد برخی رسانه ها در مورد این ناآرامی ها از تشویق وتحریک معترضان به ادامه تحصن و نادیده گرفتن جایگاه قانونی پارلمان وابراز اعتراضات از طریق رفتارهای غیر قانونی است.
این دسته از رسانه ها همچنین سعی کرده اند دامنه اعتراضات را از هواداران مقتدی صدر به کلیت جامعه عراقی ها تعمیم داده و زمینه حضور آنان را در حرکت های اعتراضی علیه دولت بغداد فراهم نمایند.
سی ان ان در این باره در گفتگو با لُعی الخطیب استاد دانشگاه کلمبیا ادعا کرد: گرچه تظاهرات مردمی را به مقتدی صدر نسبت می دهند اما جنبش اعتراضی مردم سه چهار سال پیش آغاز شد و در چند ماه کنونی هم شدت گرفت.»
الخطیب دراین گفتگو با هدف تعمیم اعتراضات گفت مقتدی صدر به تنهایی کاری از پیش نمی بردچیزی که هم اکنون عراق نیاز دارد رهبری برخواسته از اراده ملت است که بتواند اوضاع آشفته ی کشور را سر و سامان بدهد؛ دیگر از فرد به تنهایی کاری ساخته نیست.
شبکه تلویزیونی بی بی سی عربی هم در راستای تحریک وتشویق مردم به گسترش ناآرامی ها کوشید حمله به پارلمان عراق را با این ادعا که نتیجه خستگی مردم از وعده اجرای اصلاحات است مشروع جلوه دهد.
محور دوم/ انحلال دولت و به قدرت رساندن مهره های نزدیک به عربستان:
شبکه های وابسته به سعودی در این مسیر تلاش کردند با موج سواری، ناآرامی های سیاسی اخیر را به فرصتی برای تغییر ات سیاسی و به قدرت رساندن مهره های نزدیک به عربستان تبدیل کنند.
شبکه تلویزیونی الحدث، دراین مسیر با برجسته سازی دیدگاه ایاد علاوی رئیس فراکسیون اتحاد ملی عراق، سعی کرد نشست های مشترک سران این کشور با روسای فراکسیون های پارلمانی را با این ادعا که به مسایل اساسی نپرداخته است ناامید کننده توصیف نماید.
از منظر علاوی حل اساسی بحرا ن سیاسی عراق منوط به برکناری رئیس جمهور، نخست وزیر و رئیس مجلس عراق و تشکیل دولت نجات ملی و برگزاری انتخابات زیر نظر سازمان ملل ظرف مدت یکسال است.
محور سوم/ایجاد اختلاف ودرگری میان گروههای شیعی:
برخی رسانه ها نیز بر بستر ناآرامی های اخیر سعی کردند با ایجاد درگیری میان گروههای شیعی، زمینه تشکیل ائتلاف میان این گروهها را برهم زنند.
در این مسیر ادعای رابرت فورد، سفیر سابق آمریکا در سوریه در گفتگو با خبرگزاری آناتولی قابل توجه است که گفت حمله طرفداران متقدی صدر به پارلمان عراق می تواند نقش مهمی در شعله ور کردن آتش درگیری مسلحانه بین گروه های شیعه داشته باشد.
محور چهارم/ ایجاد فتنه مذهبی شیعه و سنی:
برخی رسانه های سعودی نیز اختلاف افکنی میان شیعیان وسنی ها را درعراق در دستور کار قرار دادند. روزنامه عکاظ در این مسیر ادعاهای اثیل النجیفی استاندار سابق نینوا( همان فردی که زمینه نفوذ داعش به موصل را فراهم کرد) بازتاب داد که ناآرامی های فعلی را نزاع فرقه ای دانست و افزود سنی ها بارها درباره سیطره جریان شیعه بر تصمیمات سیاسی در عراق هشدار داده اند.
محور پنجم/ فرصت طلبی برای ارائه طرح های تجزیه عراق:
به موازات ناآرامی های اخیر، سومریه نیوز به نقل از نیجروان بارزانی رئیس اداره محلی کردستان عراق، با پیپچیده توصیف کردن اوضاع این کشور، از احتمال تغییرات گسترده در این کشور سخن گفت.
بارزانی در ادامه بر خلاف قانون اساسی فدرالی عراق از استقلال این منطقه سخن گفت.
محور ششم/ فضاسازی برای جلوگیری از میانجیگری ایران برای حل بحران:
در این مسیر رسانه های وابسته به سعودی سعی کردند دعوت تهران از گروههای عراقی برای حل اختلافات از طریق سیاسی را به معنای دخالت ایران تعبیر کنند تا به این صورت از میانجیگری تهران در حل بحران سیاسی این کشور جلوگیری نمایند.
روزنامه عکاظ در این ارتباط این ادعای اثیل النجیفی را برجسته کرد که گفت دعوت جابری انصاری سخنگوی وزارت امور خارجه از گروههای سیاسی عراق به آرامش و فراهم کردن فضای مناسب برای حل و فصل مسائل از طریق مذاکره و تفاهم سیاسی نشانه مداخله تهران است!
---------------------
بررسی و تحلیل / رضا محمدمراد