قصه پرغصه شرکتهای دانش بنیان؛
52 قراردادی که فقط یکی از آنها اجرایی شده است!
انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت گفت: از 52 قرارداد میان وزارت نفت و شرکت های دانش بنیان فقط یکی از آنها اجرایی شده است.
رضا خیامیان در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما؛ با اشاره به مشکلات حاکم بر فعالیت شرکت های دانش بنیان در حوزه نفت افزود: هم اکنون نوع تعامل با شرکت های دانش بنیان با دیگر شرکت ها هیچ تفاوتی ندارد.
وی گفت: شرکتهای دانش بنیان طبق مصوبه سال 91 می توانند از تسهیلات صندوق های ویژه حمایت از شرکتهای دانش بینان تحت نظر ماده 100 همانند تسهیلات ارزان قیمت برای سرمایه در گردش استفاده کنند و این صندوق ها موظف به صدور ضمانت نامه های مورد نیاز کارفرمایان برای تولیدات این قبیل شرکت ها شده اند.
خیامیان خاطرنشان کرد: تمامی این حمایت های مالی و قانونی از شرکت های دانش بنیان فقط در مرحله تولید اولیه انجام می شود و بعد از تجاری سازی این حمایت ها قطع و شرکت های دانش بنیان باید همچون دیگر شرکت های تولیدی مراحل مشابهی را طی کنند .
وی با بیان اینکه توان مالی شرکتهای دانش بنیان به علت سپردن تضمین نزد سیستم بانکی برای دریافت ضمانت نامه روز به روز در حال کاهش است گفت: شرکت های دانش بینان باید برای دریافت ضمانت نامه تا 10 درصد ارزش کالا در بانک ها سپرده گذاری کنند و به ازای مابقی ارزش کالا نیز وثیقه ملکی قرار دهند و این شرایط ضمن افزایش حداقل 15 درصدی قیمت تمام شده تولیدات روند گردش مالی آنها را نیز مختل کرده است .
رئیس انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت خاطرنشان کرد: شرکت های دانش بنیان تا تایید محصولات از سوی کارفرما باید این ضمانت نامه ها را نزد بانک ها حفظ کند، روندی که بعضا حتی تا یکسال هم به طول می انجامد .
وی افزود: شرکت های دانش بنیان باید مدام در حال دریافت فناوری های جدید و تولید محصول باشند در حالی که درگیر شدن آنها با مشکلات روزمره ای همچون صدور ضمانت نامه، حل مشکلات مالیاتی و تامین اجتماعی و ... اصولا زمانی برای کار باقی نگذاشته است.
*ضرورت ایجاد مسیر سبز برای شرکت های دانش بنیان
خیامیان گفت: ایجاد مسیر سبز برای شرکت های دانش بنیان به منظور اجرای تمام امور اداری راهکاری است که در بیشتر کشورهای پیشرو اجرا شده است و می تواند بخش عمده مشکل را برطرف کند.
وی خاطرنشان کرد: با وجود همه این مشکلات شرکت های دانش بنیان فعال در صنعت نفت موفق به تولید 10 محصول پرمصرف این صنعت همچون مته حفاری ، توربین ، تجهیزات سرچاهی ، شیرآلات و بخشی از کاتالیزها شده اند و تولید این محصولات را بومی کرده اند .
خیامیان افزود: این 10 قلم تجهیزات دربخش های بالا دستی و پائین دستی هستند و بسیاری از شرکت های ما برای لوله های جداری است .
*100 شرکت دانش بنیان فعال در صنعت نفت
وی شرکت های دانش بنیان را بازوی توانمند صنعت در تولید تجهیزات نفتی عنوان کرد و گفت : از 700 واحد عضو انجمن تاسیسات صنعت نفت ایران 100واحد جزء شرکت های دانش بنیان هستند.
رئیس انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت با بیان اینکه شرکت های دانش بنیان به هیچ وجه نگران همکاری با شرکت های خارجی در قالب قراردادهای جدید نفتی نیستند گفت: ما در پی ایجاد موقعیت برابر بین سازندگان خارجی و داخلی هستیم.
وی افزود: یکی از اقدامات ما بعد از برجام مشارکت با شرکت های خارجی است ، گرایش شرکت های ما به سمت مشارکت با سایر شرکت هاست تا بتوانیم شرکت های مشترک ایرانی خارجی ایجاد کنیم.
خیامیان تاکید کرد: ما از وزارت نفت می خواهیم که خرید ها را تجمیع کند یعنی اگر فردی 200 پمپ کالا خریداری می کند 100 پمپ کالا را از داخل تامین کند و 50 پمپ کالا را با انتقال فناوری وارد کنیم.
رئیس انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت تاکید کرد: مشارکت با سایر کشورها باعث می شود در مسیر صادرات گام برداریم.
خیامیان تصریح کرد: در خرید برخی از ماشین آلات در پی انتقال فناوری هستیم و در حال مذاکره با شرکت های خارجی هستیم.
وی تاکید کرد: تولید داخلی مته حفاری موجب شده تا نمونه های مشابه خارجی با قیمت پایین تری عرضه شود و همین امر هزینه های وزارت نفت را کاهش داده است .
*ایران محل فروش کالاهای خارجی نیست
خیامیان تصریح کرد: با توسعه شرکت های دانش بنیان اکنون باوری در خارجی ها ایجاد شده که ایران کشوری نیست که فقط فروش داشته باشند بلکه فروش باید به همراه انتقال فناوری باشد.
خیامیان خاطرنشان کرد: هم اکنون تفاهمنامهای با انجمن معدن و نفت ایتالیا امضا شده است که براساس این تفاهم نامه قرار است با شرکت های ایتالیا در زمینه انتقال فناوری ساخت تجهیزات نفتی همکاری کنیم و در آینده صادرات هم داشته باشیم.
وی افزود: تفاهم نامه جداگانه ای هم با انجمن معدن و نفت ایتالیا برای آموزش سازندگان ایرانی منعقد شده است تا با حضور ایتالیای ها دوره های آموزشی در ایران برگزار شود.
رئیس انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت خاطرنشان کرد: سازندگان ایرانی باید با حضور در دوره های آموزشی با مشارکت اساتید خارجی توان خود را در زمینه مدیریت طرح ارتقا دهند تا زمینه برای تبادل اطلاعات و انتقال فناوری و خرید ماشین آلات فراهم شود .
شناسایی مزیت های صادراتی
وی با بیان اینکه سازندگان تجهیزات نفت همه هدف خود را صرف تولید با مزیت صادراتی کرده اند گفت : دانش فنی موجود نزد سازندگان جوان ایرانی زمینه تولید قطعات کیفی در کشور ایجاد کرده که کاملا قابل رقابت با مواد مشابه خارجی است اما این امر مستلزم رقابت برابر بین این تولیدات با کالاهای مشابه خارجی در داخل است .
خیامیان خاطرنشان کرد: متاسفانه هم اکنون شرایط برابری بین تولید کنندگان داخلی و سازندگان خارجی در داخل حاکم نیست به طور مثال وقتی یک شرکت ایرانی با شرکت نفت قرارداد منعقد می کند برای پیش پرداخت مشکلات فراوانی پیش روی خود دارد در حالی که یک شرکت خارجی براحتی با بازگشایی ال سی این مشکل را حل می کند .
وی با بیان اینکه شرکت های خارجی با حمایت بانک در کشور فعالیت می کنند اما تولید کنندگان داخلی هیچ پشتیبانی ندارند افزود: شرکت خارجی به این ترتیب با دریافت مبلغ ال سی از بانک با کارمزد دو درصد اقدام به خرید مواد اولیه و تجهیزات می کند اما شرکت ایرانی باید با نرخ بهره 30 درصد تسهیلات دریافت کند.
*بازار 300 میلیاردی عراق هدف سازندگان ایرانی
خیامیان افزود: اگر مشکلات برطرف شود تولیدات سازندگان قطعات صنعت نفت بازار خوبی در منطقه دارد که نخستین مشتری محصولات ما عراق است ، عراق قصد دارد تولید نفت خود را به 9 میلیون بشکه در روز برساند 300 میلیارد دلار در صنعت نفت سرمایه گذاری خواهد کرد که 60 درصد طرح ها تجهیزات است.
وی افزود: اگر سازندگان ایرانی فقط 20 درصد این بازار را جذب کنند 36 میلیارد دلار کار ایجاد کرده اند.
*بی مهری مدیران نفتی به تولیدات ایرانی
خیامیان یکی از اهداف انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت در میان مدت را حرکت به سوی صادرات تولیدات عنوان و تاکید کرد: تولید کنندگان خواستار اجرایی شدن شیوه نامه اعلامی از سوی وزیر صنعت، معدن و تجارت برای حمایت از تولید داخل هستند ، متاسفانه برخی مدیران نفتی خیلی اعتقادی به اجرایی شدن این شیونه نامه ندارند.
وی تاکید کرد: برخی از مدیران به توان داخلی اعتقاد ندارند و مدام در پی خرید خارجی هستند، اگر خرید خارجی بدون انتقال فناوری ممنوع باشد صنعت داخل ما رشد می کند.
خیامیان افزود: در زمان تحریم مجبور بودیم برخی از کالاها را از چین وارد کنیم اما اکنون به کشورهای اروپایی متمایل شده ایم که گرانی محصولات اروپایی موجب افزایش قیمت تمام شده طرحها شده است.
رئیس انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت درباره تحقق شعار امسال گفت: تحقق شعار امسال مستلزم اقدام دولت و عمل سازندگان است، اقدامات اجرایی و تسهیل فضای کسب و کار از طرف دولت باید انجام تا کالای با کیفیت تولید و صادر شود.
وی تصریح کرد: ما زمانی به اقتصاد مقاومتی می رسیم که توان صادرات داشته باشیم زیرا مقاوم سازی اقتصاد با صادرات ایجاد می شود.