وی اضافه کرد: در 33 ماه گذشته دوره خدمت دولت یازدهم آغاز شد که شرایط کشور به علت ورود تحریم ها به مرحله جدیدی، کاملا حساس و پرمخاطره بود.
نوبخت با بیان اینکه محدودیت صادرات نفت ایران به حدود یک میلیون بشکه نفت در روز محدود شده بود اظهار داشت: با توجه به تنظیم لایحه نفت در برابر غذا قرار بود همه صادارت نفت ایران مشمول تحریم و هر نوع نقل و انتقال ارزی و پولی نیز محدود شود.
وی افزود: آثار این تحریم ها را با شاخص های کلان اقتصادی و نرخ تورم بالای 40 درصد و همچنین رشد منفی نزدیک به 7 درصد شاهد بودیم و آثار آن در اذهان همه ملت ثبت شده است.
سخنگوی دولت با بیان اینکه دولت از ابتدا تلاش کرد تا مانع تشدید تحریم ها شود گفت: تلاش کردیم تا از یک سو اجازه ندهیم این تحریم ها تشدید شود و از سوی دیگر فرصتی نیز برای برداشته شدن تحریم ها ایجاد کنیم.
نوبخت تاکید کرد: دولت در این تعهد خود مسئولانه اقدام کرد و جلو تشدید تحریم ها را گرفت و توانست با مذاکراتی سخت و حساس، تحریم ها را حذف کند.
وی با بیان اینکه برجام در حدود 3 ماه پیش به تایید طرفین مذاکره کننده رسید و اجرایی شد اظهار داشت: البته در این 30 ماهه قبل از اجرای تحریم با همه فشار مضاعفی که با کاهش قیمت نفت به اقتصاد کشور وارد شد همچنان شاهد بودیم که روند کاهش تورم ماه به ماه ادامه یافته است.
سخنگوی دولت افزود: همان گونه که شاهد بودیم در فروردین نسبت به اسفند و در اسفند نیز نسبت به ماه پیش از آن شاهد بهبود شرایط بودیم و اقتصاد ایران نیز با وجود رشد منفی که در حال انقباض بود، جهت خود را تغییر داد.
نوبخت با اشاره به اینکه رشداقتصادی کشور هم اکنون حدود یک درصد مثبت است اظهار داشت: البته این عدد یک عدد قانع کننده برای کشور و اقتصادی که خواهان رشد فزاینده و کسب جایگاه نخست علمی، فناوری و اقتصادی منطقه است کاملا مطلوب نیست اما همچنان نسبت به گذشته شرایط بهتر شده است.
نوبخت افزود: دولت همزمان با تشدید تحریم ها موفق به مهار کردن تورم و رشد اقتصادی مثبت شد که این اقدام مثبتی است که باید به خوبی ارزیابی شود.
محمدباقر نوبخت در نشست خبری در پاسخ به منتقدان برجام که در دستاوردهای آن تشکیک می کنند افزود: برجام از نگاه هر ارزیاب منصفی می تواند به عنوان دستاورد قابل قبول دولت تلقی شود.
وی تصریح کرد: بسیار بی انصافی است که در چنین شرایطی اقدامات دولت در چارچوب برجام هر چند متناسب با نیازهای کشور نیست و باید رشد بیشتری داشته باشیم و با کاهش بیشتر تورم مطالبه مردم برای ارزانی کالاها را برآورده کنیم چنین ابهاماتی ایجاد شود.
نوبخت گفت: تلاش شد تحریم ها رفع شود اما می پرسند محصول برجام کجاست؟ و با همین صراحت محصول برجام را مطالبه و دستاوردهای آن را نفی می کنند.
وی افزود: عده ای از ابتدا با اجرای برجام و حتی مذاکرات مخالف بودند و دیدگاه های بسیار بدبینانه داشتند و معتقد بودند امکان دستیابی به توافق نیست و پس از آن نیز مورد به مورد نشان کردند و راجع به مسائل برجام تشکیک کردند.
معاون رئیس جمهور گفت: این تشکیک تا جایی بود که از اصحاب رسانه خواسته شد که بروند و ببینند که سوئیفت باز شده است یا نه ؛ حتی به خاطر دارید زمانی که قرار بود حدود 450 تا 500 میلیون دلار از پول های ما آزاد شود همیشه جنگ اعصاب داشتیم که آیا آزاد شده است یا نه؟ در حالی که آزاد شد و از آن استفاده کردیم.
نوبخت افزود: آخرین گفته منتقدان این است که محصول برجام کجاست؟ البته هنوز تا زمانی که بتوان از ثمرات برجام به خوبی استفاده کرد فاصله داریم اما گام به گام در اجرا و برخورداری از این توافق استفاده می کنیم.
وی گفت: وقتی از برجام سخن می گوییم برجام یک توافق درباره یک موضوع اختلافی از مجموع موضوعات متنوع بود که با دیگر کشورها حداقل با قدرت های بزرگ داشتیم و در آن موضوع هم آمریکا یکی از این شش کشور بود.
نوبخت افزود: ما هم بلافاصله پس از این توافق در عالی ترین سطوح نظام گفتیم اختلافمان با امریکا در بقیه موضوعات باقیست.
وی اضافه کرد: پذیرفتیم امریکا کشور قابل اعتمادی نیست اما رابطه با پنج کشور دیگر متفاوت با آمریکاست.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی گفت: اکنون هر روز یک نمونه از غداری ها و ناهنجاری ها در آمریکا را به عنوان یک مستند برای ناموفق بودن برجام مطرح می کنند که این خلط مبحث است.
نوبخت افزود: وقتی راجع به رفع تحریم ها سخن گفته شد منظور این بود که فقط تحریم های مرتبط با موضوع هسته ای رفع شود ضمن اینکه باقی تحریم های غیرهسته ای را نیز مشروع و مقبول ندانستیم پس اینها باید تفکیک شود.
وی گفت: در این فاصله شاهد رفتارها و مطالبات از جانب دولتمردان بودیم به ویژه حق ملت ایران برای داشتن پدافند موشکی قوی و متناسب با جایگاه ایران کما اینکه آنان گفتند برنامه موشکی ایران متناقض با برجام است و ما آن را رد کردیم آنان رفتارهایی کردند که ما آن را محکوم کردیم.
معاون رئیس جمهور با اشاره به دستبرد امریکا به دو میلیارد از دارایی های کشورمان افزود: ما این اقدام آمریکا را قویاً محکوم کردیم و با دستور رئیس جمهور کارگروهی تشکیل شد و مجدانه از همه ظرفیت ها برای استیفای حقوق ملی و برگرداندن این پول استفاده می کنیم.
نوبخت گفت: اکنون می گویند محصول برجام کو؟ در حالی که نخستین اقدام برجام رفع تحریم ها بود که مصداق متعین آن تحریم های نفتی است.
وی افزود: من از اصحاب رسانه با دیدگاه های متنوع می پرسم آیا کسی هست که نداند تحریم نفتی که اصل تحریم بود لغو شده است؟ آیا کسی هست مطلع نباشد که موفق شدیم حداقل بیش از یک میلیون بشکه نفت در روز بیش از رقم پیشین صادر کنیم؟
معاون رئیس جمهور گفت: موضوع بعد این است که دستاورد برجام در عرصه اقتصادی چیست؟ باید دانست که برجام دستاورد بزرگ حقوقی برای ملت ایران بود که موفقیت محسوب می شود زیرا قدرت هایی که حاضر نبودند غنی سازی اورانیوم را در مرزهای ما به رسمیت بشناسند آنرا تأیید کردند.
نوبخت افزود: با برجام حق غنی سازی و تحقیق و توسعه ما در دنیا به رسمیت شناخته شد که این دستاورد ملی محسوب می شود.
وی گفت: البته ما هم گفتیم محدودیت هایی در مقدار غنی سازی ایجاد شده است تا ابهامات و اتهامات وارده برای ما رفع شود که این هم در داخل تأیید و قانونمند شد.
نوبخت افزود: آنچه انتظار داریم این است که از برجام به عنوان فرصت برای سرمایه گذاری استفاده شود.
* حضور 16 هیئت تجاری در ایران در سه ماه پس از اجرای برجام
سخنگوی دولت گفت: در حدود سه ماه پس از اجرای برجام 16 هیئت تجاری از کشورهای مختلف جهان برای امضای قرارداد سرمایه گذاری در ایران به کشورمان سفر کردند.
نوبخت افزود: در این مدت مسئولان عالی کشورها در سطوح مختلف شامل هشت رئیس جمهور، پنج نخست وزیر، سه رئیس مجلس و 14 وزیر امور خارجه از کشورهای مختلف به ایران سفر کردند.
نوبخت با تأکید بر لزوم استفاده از ظرفیت های پسابرجام برای افزایش رشد اقتصادی کشور گفت: در این مدت با 12 بانک و مؤسسه مالی جهانی به منظور استفاده از 73 میلیارد دلار خطوط اعتباری مذاکره کرده ایم.
معاون رئیس جمهور در پاسخ به شبهه افکنی منتقدانی که رفت و آمدهای هیئت های تجاری را بلااثر می دانند اظهار داشت: بر اساس آمار رسمی پس از اجرای برجام برای 41 طرح مبلغ سه میلیارد و 418 میلیون دلار مجوز سرمایه گذاری صادر شده است.
وی گفت: این طرح ها در استان های خراسان رضوی، تهران، آذربایجان غربی، کردستان، زنجان، قم، بوشهر، همدان، یزد، سیستان و بلوچستان، البرز، گیلان ، قزوین و مرکزی در حال اجراست.
نوبخت سفر مقامات بلندپایه خارجی به کشورمان را نوعی نقض تحریمها دانست و اظهار داشت: پیش از برجام حتی برای هر نوع ارتباط سیاسی با کشورمان بالاتر از رده مدیرکل را تحریم کرده بودند در حالی که اکنون رؤسای جمهور یکی پس از دیگری به کشورمان سفر می کنند.
سخنگوی دولت خطاب به کسانی که در این موفقیت ملی تردید و تشکیک می کنند گفت: اگر برجام برای امریکاییها موفقیت بود نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری این کشور به این موضوع افتخار می کردند و نمی گفتند که اگر رئیس جمهور شوند این سند را پاره می کنند.
وی خطاب به منتقدانی که در موفقیت آمیز بودن برجام تردید و تشکیک می کنند تصریح کرد: اینها در همان سطحی قرار می گیرند که تندروهای امریکایی و اسرائیلی درباره برجام سخن می گویند و نگاه آنان را به برجام دارند.
نوبخت گفت: یک گروه خارجی که قرار بود به عنوان فاینانسور به منظور فعال کردن بخشی از واحدهای تولیدی کشورمان به ایران بیایند تا در این باره مذاکره کنیم هیچ یک از هتل ها ظرفیت خالی برای پذیرش آنان نداشت به نحوی که ما در سازمان مدیریت و برنامه ریزی برای رزرو محل اقامتشان وارد عمل شدیم.
وی افزود: با وجود همه محدودیت ها باید تلاش کنیم که از این فرصت ها به نحو مطلوب برای ارتقای رشد اقتصاد ملی استفاده شود که قطعاً استفاده خواهیم کرد.
نوبخت خطاب به منتقدان تشکیک کننده در موفقیت برجام گفت: باش تا صبح دولتت بدمد، کاین هنوز از نتایج سحر است.
سخنگوی دولت افزود: با گذشت دوره خدمت در این دولت همواره عدهای مداقه می کنند که دولت چه خدماتی کرده است؛ اینها همه آثار عملکرد دولت است، با ادامه فعالیت های دولت می توانیم آثار آن را در زندگی مردم مشاهده کنیم.
وی با عذرخواهی از مردم به علت دشواری های اقتصادی گفت: اعضای دولت به ویژه رئیس جمهور از سختی ها باخبرند و همه بیش از ظرفیت و شرایط عادی کار می کنند، اکنون ما در حال اقدام و عمل هستیم و در آینده نزدیک مردم آثارش را مشاهده می کنند.
* طرح تک نرخی کردن ارز در دستور کار بانک مرکزی
محمد باقر نوبخت در نشست خبری در پاسخ به پرسش خبرنگار ما درباره زمان اقدام دولت برای اصلاح ساختار بانکی و تک نرخی کردن ارز افزود: در نخستین فرصتی که بانک مرکزی شرایط لازم را فراهم کند و یکسان سازی نرخ ارز ممکن باشد این طرح به سرعت اجرا می شود.
وی گفت: نظام بانکی کشور از دو مشکل رنج می برد نخست کافی نبودن سرمایه و دوم بازپرداخت نشدن تسهیلات اعطایی که برای رفع این مشکلات اصلاح نظام بانکی از دو مسیر در دستور کار قرار دارد نخست افزایش سرمایه بانکها و دیگر پرداخت مطالبات معوقی که دولت باید به بانکها بازگرداند.
نوبخت افزود: البته بخشی از این تسهیلات معوق مربوط به بخش خصوصی است که با اعمال فشار دستگاه قضایی باید بازپرداخت شود اما دولت خودش لااقل مطالبات معوق بانکها را باید بازگرداند که این کار در دستور کار قرار دارد.
وی اظهار امیدواری کرد با اصلاح نظام بانکی و سامان یافتن شاخص های لازم زمینه تسهیل در سرمایه گذاری طرفهای خارجی در تعامل با بانکهای کشور ما فراهم شود زیرا تحقق این هدف به ارتقای مطلوبیت صورتهای مالی بانکها و ارتقای شاخص های آن نیاز دارد.
معاون رییس جمهور گفت: دولت مصمم است امسال طرح اصلاح ساختار نظام بانکی را اجرا کند.
نوبخت در پاسخ به پرسش دیگری درباره اظهارات یکی از فعالان اصلاح طلب در مصاحبه با روزنامه آفتاب یزد مبنی بر اینکه دولت امریکا باز هم به بخش دیگری از دارایی کشورمان دستبرد زده است اظهار داشت: با دستور رییس جمهور هیاتی مامور شدند تا در خصوص پرونده 2 میلیارد دلاری کشورمان از همه ظرفیتهای لازم برای بازگرداندن آن استفاده کنند.
وی افزود: دولت بسیار حساس و با مسئولیت فراوان دعاوی را در این خصوص پیگیری می کند.
سخنگوی دولت در پاسخ به پرسش دیگری درباره اخبار برخی رسانه ها در خصوص رییس مجلس دهم و نظر دولت در این باره گفت: اینها گمانه زنی های غیرواقعی است که برخی افراد در رسانه ها مطرح می کنند.
نوبخت افزود: درخصوص رئیس مجلس قطعا باید نمایندگان نظر دهند ما نه نظری در این باره داریم و نه در پی این هستیم که در نظر نمایندگان تاثیر و تغییری ایجاد کنیم.
وی گفت: همه اینها گمانه زنی است ما به استقلال قوه مقننه و آزادی نمایندگان برای انتخاب هیات رییسه مجلس معتقد و بیش از پیش مصرّیم.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی در پاسخ به پرسش خبرنگار ما درباره اقدامات وزارتخانه ها در اجرای طرحهای تعیین شده در چارچوب سیاستهای اقتصاد مقاومتی پیرو ابلاغ معاون اول رییس جمهور گفت: پس از فرآیندی نسبتا طولانی و با کاری دقیق حدود 100 طرح برای اجرا در سال 95 نهایی و دستگاه های مسئول برای هر یک از این طرح ها مشخص و به آنان ابلاغ شد.
نوبخت افزود: اکنون هر یک از این دستگاه ها می دانند که امسال چه طرح هایی را برای اجرا در دستورکار دارند و این کار در حال اجراست و با جلسات مستمر در ستاد اقتصاد مقاومتی نمایندگان دستگاه ها باید گزارش کار دهند.
وی گفت: من هم به هر میزان که پیشرفت کار صورت گیرد در نشستهای خبری آینده در این باره گزارش خواهم داد.
معاون رئیس جمهور در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما درباره سهم دولت از تامین بودجه صندوق بیمه محصولات کشاورزی و برنامه دولت برای پرداخت غرامت به کشاورزان آسیب داده از بلایای طبیعی اخیر گفت: برای جبران خسارت به کشاورزان از دو روش اقدام می شود یکی از طریق صندوق های بیمه و دیگری الزام دولت به کمک مستقیم به آسیب دیدگان .
نوبخت افزود: در روش نخست افرادی که بیمه می شوند یا محصولات کشاورزی خود را بیمه می کنند پس از خسارتهایی که به آنها وارد می شود با سازوکاری مشخص باید خسارتهای آنان جبران شود.
وی گفت: روش دیگر فراتر از کمک و جبران خسارت از جانب صندوق بیمه است که در این روش باید به طور مستقیم به آسیب دیدگان کمک کند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی افزود: ما هر سال از دو ماده قانونی برای جبران خسارت کشاورزان استفاده می کنیم نخست قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت و دیگری طبق قانون تشکیل سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور.
نوبخت گفت: به این ترتیب وقتی اتفاقی می افتد و خسارتی وارد می شود وزارت کشور و سازمان مدیریت بحران خسارتها را ارزیابی و به سازمان مدیریت و برنامه ریزی منعکس می کنند و این سازمان نیز درخواست اعتبار برای پرداخت خسارت را در قالب تصویب نامه به هیات دولت می برد.
وی با تبیین روند تصویب اعتبار برای جبران خسارت به کشاورزان در هیات دولت افزود: ما هر سال حدود 5 درصد از سرجمع اعتبارات از دو ماده قانونی مرتبط را برای این کار استفاده می کنیم.
* رد تغییرات در کابینه/ تلاش برای حج باعزت
سخنگوی دولت در ادامه نشست خبری امروز خود در پاسخ به سوالی در خصوص احتمال تغییرات در کابینه دولت یازدهم و همچنین اخباری مبنی بر استیضاح وزیر کشور در مجلس شورای اسلامی گفت: همیشه بعد از تغییراتی در فضای سیاسی کشور از جمله تغییر در مجلس، از این دست پیشگویی ها در مورد تغییرات در کابینه مطرح می شود.
نوبخت تأکید کرد: در حال حاضر همه اعضای کابینه با قوت کار خود را انجام میدهند و برای سال پایانی در حال جمع بندی اقدامات خود هستند و خود را برای یک حسن ختام کار آماده می کنند.
وی افزود: در مورد استیضاح وزیر نیز باید بگویم که از این گونه صحبت ها به کرات گفته می شود و ما نیز مثل شما این صحبت ها را می شنویم.
سخنگوی دولت در مورد رایزنی ها بین ایران و عربستان در خصوص حج نیز گفت: حتما ملت ایران انتظار دارد که یک سفر ایمن و باعزت برای آنها فراهم شود.
نوبخت افزود: به این دلیل بر عزت تاکید می کنم زیرا همه چیز بدیهی است و متاسفانه بدیهی ترین انتظار ما از دولت میزبان برآورده و رعایت نمی شود.
وی با بیان اینکه توقع و همت ما این است که خود را برای ادای یک حج سالم و مطمئن آماده کنیم اظهار داشت: باید یک حج سالم و مطمئن برای حجاج فراهم و کرامت و شخصیت آنها نیز در این سفر رعایت شود.
سخنگوی دولت تاکید کرد: متاسفانه با صحبت ها و روش هایی که از دولت عربستان دیده ایم بعید نیست که به حجاج عزیزمان در سفر حج، اهانتی انجام گیرد و بنابراین دولت باید مراقب باشد و اطمینانی حاصل کند که البته تاکنون حاصل نشده است و بهانه جویی ها ادامه دارد.
نوبخت با بیان اینکه تاکنون توقعات ما از میزبان در بدیهی ترین موارد نیز برطرف نشده است افزود: دولت عربستان از ایفای این تعهدات بین المللی، انسانی و اسلامی خود امتناع ورزیده و تاکنون همان وضعیت قبلی حاکم است.
وی تاکید کرد: اگر اطمینانی در این زمینه حاصل شود ما سریعا آن را منعکس خواهیم کرد.
سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی در خصوص تاکید رهبری بر ممنوعیت ورود خودروهای خارجی گفت: محدودیت های قانونی برای ورود خودرو به کشور براساس حجم موتور 2500 سی سی به بالا همواره وجود دارد و ما این محدودیت را از طریق عدم ثبت سفارش انجام می دهیم.
نوبخت با اشاره به امتناع دولت از ثبت سفارش خودروهای با حجم بالا افزود: البته برخی موارد ثبت سفارش از گذشته انجام شده است .
وی افزود: دولت خود را مقید به حمایت از تولید ملی می داند و نظر دولت همواره بر این است که از تولید ملی و داخلی و با کیفیت بهتر و قیمت مناسبتر حمایت کند.
سخنگوی دولت در ادامه در خصوص افزایش حقوق کارکنان دولت در سال 95 گفت: افزایش حقوق کارکنان دولت براساس نرخ 12 درصد است که به میزان یک درصد نیز بیشتر از نرخ تورم است.
نوبخت افزود: این قانون از یکم فروردین ماه اجرایی می شود و مقدمات آن نیز فراهم شده است.
وی با اشاره به حقوق بازنشستگانی که درآمد آنها زیر یک و نیم میلیون تومان است نیز گفت: برای این عزیزان از کف حقوق به میزان 20 درصد شروع کرده ایم تا ضریب بیشتری بگیرند و به میزان بیشتری نیز افزایش یابد.
سخنگوی دولت گفت: همه کارکنان دولت می توانند از بند 10 ماده 67 استفاده کنند زیرا ما این مورد را در ضوابط بودجه دیده ایم و امیدواریم که با ابلاغ هرچه سریعتر بودجه، این مورد نیز انجام شود.
نوبخت در ادامه در پاسخ به سوالی در مورد اینکه افزایش حقوق بازنشستگان دولت تا کف یک میلیون تومان تاکنون اعمال نشده است گفت: ما هنوز شروع به پرداخت نکرده ایم و منتظر ابلاغ بودجه هستیم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر ، در حال ادامه روند بودجه سال 94 هستیم افزود: به محض ابلاغ بودجه این موضوع را پیگیری می کنیم و محاسبات ما از یکم فروردین سال 95 خواهد بود و بازنشستگان با دریافت حقوق یک و نیم میلیون تومان به پایین و مبالغ پایینتر نیز مطمئن باشند که بر ضریب حقوق آنها تا حدود 20 درصد افزوده خواهد شد.
سخنگوی دولت در پاسخ به سوال دیگری در مورد پیگیری دولت برای توقیف دو میلیارد دلار از اموال ایران ازجانب امریکا و مقصران این سرمایه گذاری در دولت قبل گفت: این دو موضوع متفاوت روی یک مقوله است مورد اول آن است که ما افرادی را که می توانستند تصمیمات بهتری بگیرند که در نهایت این خسارت وارد نشود در این جمع مطرح نمی کنیم و باید مراجع قانونی اقدامات لازم را در این مورد انجام دهند.
نوبخت اضافه کرد: در حال حاضر همت دولت بر این است که هم برای استیفای این حق ضایع شده تلاش کند و هم بتواند ازسایر دارایی هایی که وجود دارد صیانت کند.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی در خصوص اظهارات مطرح شده ازجانب یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی مبنی بر حقوق 35 میلیونی یکی از وزرای دولت گفت: من حقوق خود را از هیئت علمی دانشگاه می گیرم و با توجه به اینکه آقای رئیس جمهور هم عضو هیئت علمی دانشگاه است، حقوق خود را از آنجا می گیرد.
سخنگوی دولت تاکید کرد: در مورد حقوق 35 میلیونی چیزی نمی دانم .
نوبخت با خنده گفت: هنری که برخی از دوستان دارند این است که ما هر چه هم که پاسخ بدهیم، باز از همان سخنان ما، تیتر مورد نظرشان درمی آید مثلا می گویند نوبخت نفی نکرد و گفت خودم این مبلغ حقوق را نمی گیرم.
وی افزود: البته این موضوع را شبکه خاصی از صدا و سیما هم می گوید و اگر صحبتی گفته شود یا صدایی بلند شود امشب باید آن را بشنویم.
سخنگوی دولت در خصوص اعطای تابعیت ایرانی به شهدای مدافع حرم گفت: هنوز چیزی به ما ابلاغ نشده است و ما نیز از رسانه ها شنیده ایم.
نوبخت اظهار داشت: باید منتظر باشیم تا ببینیم این مصوبه چیست و چگونه باید اجرایی شود.
وی در پاسخ به سوال دیگری در مورد حمایت دولت از مدافعان حرم و خانواده های آنها گفت: ما برای همه انسان های مجاهد و ایثارگری که برای دفاع از اسلام تلاش می کنند جایگاه و حرمت ویژه ای قائل هستیم.
سخنگوی دولت در ادامه در پاسخ به سوالی درباره بیانات رهبر معظم انقلاب درخصوص نظام آموزش و پرورش و اینکه آیا دولت تغییراتی در این نظام ایجاد می کند یا خیر افزود: با توجه به تاکید مقام معظم رهبری باید بازبینی های لازم انجام شود و همیشه هر دستوری که از جانب ایشان مطرح شده است مورد پیگیری واقع می شود و انشاءالله وزارت آموزش و پرورش نیز پیگیر این موضوع شود.
وی در پاسخ به نقش بانکها در اقتصاد مقاومتی گفت: در حال حاضر بانکها با دو مشکل عدم کفایت سرمایه و مطالبات مواجه هستند که در خصوص سرمایه بانکها این مسئله متناسب با نیازها و تقاضاهایی که در زمینه تسهیلات صورت می گیرد نیست.
نوبخت افزود: در زمینه مطالبات بانکها نیز این مطالبات از دولت و شرکتهای دولتی و برخی افرادی است که تسهیلات دریافت کرده و بازنگردانده اند که هر دو این عوامل باعث شده است بانکها نتوانند تسهیلات لازم را در چارچوب اقتصاد مقاومتی ارائه و عملیاتی کنند .
وی تصریح کرد: رشد فزاینده تولید نیازمند سرمایه گذاری است که بخشی ازطریق تسهیلات صورت می گیرد و دولت برای هر دوی این موضوعات برنامه ریزی کرده است.
نوبخت افزود: در سال 95 سرمایه بانکها افزایش خواهد یافت و در زمینه مطالبات بانکها مقرر شد برای دو سال آینده از طریق انتشار اوراق مالی بدهی خود را به بانکها پرداخت کند.
سخنگوی دولت با بیان اینکه مجلس شورای اسلامی تبصره مربوط به این موضوع را حذف کرد، اظهار داشت: به دنبال آن هستیم تا در مجلس دهم آن را احیا کنیم و مطالبات نظام بانکی را از دولت صفر کنیم.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص اختلاف حقوقی شورای نگهبان و وزارت کشور در مورد اعتبارنامه منتخب مردم اصفهان گفت: دولت با توجه به مستندات قانونی که در اختیار دارد معتقد است که در بررسی اعتبارنامه منتخبان در مجلس دهم، باید مجلس اظهار نظر کند.
وی اضافه کرد: من خود در سال 1367 و زمانی که نماینده مجلس بودم، موردی همانند آنچه با آن روبهرو هستیم در مورد یک نماینده مطرح شد و آن لحظه را نیز که یک روحانی محترم از اعتبارنامه آن نماینده دفاع می کرد کاملا به خاطر دارم.
سخنگوی دولت افزود: به هر تقدیر رای مجلس بر تایید همان منتخب بود و باید بگویم که امثال این مورد، همیشه در ادوار مجلس وجود داشته است.
نوبخت با بیان اینکه نظر حقوقی دولت مستند و تجربه شده است اظهار داشت: این پرونده باید به مجلس برود و مجلس نیز در مورد آن اظهار نظر کند.
وی افزود: رئیس جمهور نیز بر بررسی اعتبارنامه خانم خالقی در مجلس تاکید کرده است و امیدواریم وزارت کشور از تمام ظرفیت های قانونی خود برای ارسال اعتبارنامه خانم خالقی به مجلس استفاده کند.
سخنگوی دولت در ادامه در پاسخ به سوالی در مورد انتشار اخباری مبنی بر دیدار رئیس جمهور و مقام معظم رهبری در این خصوص گفت: همواره دیدارهایی بین رئیس جمهور و مقام معظم رهبری صورت می گیرد اما در این موضوع خاص حداقل من اطلاع ندارم.
نوبخت افزود: دولت برای آنچه فراتر از موضع گیری انجام دهد، از همه ظرفیت های قانونی خود استفاده خواهد کرد.
* مدعیان مداخله دولت در انتخابات اخیر مجلس به دستگاه قضایی مراجعه کنند
محمد باقر نوبخت در نشست خبری در پاسخ به پرسشی درباره اظهارات اخیر آقای حداد عادل مبنی بر مداخله دولت در عرصه انتخابات و احتمال پیگیری معاونت حقوقی ریاست جمهوری در این باره افزود : این از مصادیقی نیست که معاون حقوقی وارد شود زیرا فرد مدعی باید اقامه دعوا کند .
وی تصریح کرد : هر کسی ادعا می کند که تخلفی روی داده است ، یک روز هم تعلل نکند و با مراجعه به دستگاه قضائی موضوع را پیگیری کند اما اگر پیگیری نکند باید در صداقتش تردید کرد زیرا اگر این ادعا مستند باشد می تواند اقدام کند . البته جایی هم که لازم باشد معاون حقوقی رئیس جمهور اقدام می کند .
نوبخت در پاسخ به پرسش دیگری درباره نتایج اقدامات دولت برای بهبود معیشت مردم پیرو دستور رئیس جمهور به وزرا گفت : پس از تاکید رئیس جمهور در این باره همه دستگاه ها در ستاد اقتصاد مقاومتی موظف شدند که برای افزایش تولید داخلی اقدام کنند.
وی افزود : در همین چارچوب تکمیل و بهره برداری از صد طرح ، مشخص و وظیفه هر دستگاه برای کمک به اجرای این طرح ها معین شد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی گفت : این سازمان نیز در همین چارچوب دو وظیفه دارد ، نخست زمینه سازی برای واگذاری طرح های عمرانی که می توان آن را با مشارکت مردم اجرا کرد.
نوبخت افزود : وظیفه دیگر ارائه تسهیلات برای فعال کردن واحدهای تولیدی نیمه فعال از محل افزایش سرمایه بانکهاست که به همین منظور 16 هزار میلیارد تومان برای فعال کردن حدود 4 هزار واحد نیمه فعال اختصاص می یابد .
وی گفت : اما اینکه محصول این اقدامات چه زمان مشخص می شود ، باید بتوانیم رشد حدود 1 درصدی اقتصاد را طبق پیش بینی به 5 درصد برسانیم که درآن صورت این اقدامات به نتیجه می رسد.
نوبخت در پاسخ به پرسش دیگری درباره موانع به تعویق افتادن عیدی بازنشستگان راه آهن گفت : بازنشسته ها از صندوق هایشان حقوق می گیرند از دولت نمی گیرند ، صندوق های بازنشستگی از محل کسورات حقوق کارکنان باید سرمایه گذاری کنند تا بتوانندن در ایام بازنشستگی به افراد زیرپوشش خود حقوق پرداخت کنند.
وی افزود: بنا به هر علتی ، کل پول بازنشستگی لشگری را دولت تامین می کند به نحوی که هم پاداش بازنشستگی و هم حقوق دوره بازنشستگی را دولت می پردازد بازنشستگی کشوری نیز به همین منوال است اما نه به این شدت .
معاون رئیس جمهور گفت : از 22 هزار و 400 میلیارد تومان که صندوق بازنشستگی کشوری باید پرداخت می کرد 15 هزار و 500 میلیارد تومانش را دولت کمک کرد اما تا 27 اسفند نتوانست پرداخت کند.
نوبخت افزود: دولت ده درصد از اختیاراتش استفاده کرد و به این صندوق پرداخت کرد اما باز هم نمی توانست پرداخت کند و هزار میلیارد تومان کسر داشت که این رقم را هم دولت پرداخت کرد.
وی گفت : بازنشستگی راه آهن از شکل دیگری استفاده می کند به نحوی که بخشی از ارقام مربوط به بخش های رفاهی را خودش می دهد که این شرکت نیز در پرداخت هایش ناتوان است.
سخنگوی دولت افزود: به همین علت ، وزیر راه و شهرسازی هفته گذشته به سازمان مدیریت و برنامه ریزی آمد و به نحوی به این جمع بندی رسیدیم که بودجه این بخش از صندوق شرکت راه آهن را نیز سازمان بازنشستگی کشوری تامین کند.
نوبخت گفت : البته این سازمان هم خودش ناتوان است اما چون کم آورده و قرار شده سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور از جانب دولت به آنان پرداخت کند مقرر شد رقم صندوق بازنشستگی راه آهن نیز که حدود 30 میلیارد تومان است از طریق سازمان بازنشستگی کشوری تامین و پرداخت شود.
سخنگوی دولت افزود: پیرو این تصمیم مقرر شد عیدی بازنشستگان راه آهن در همین ماه از طریق همین ساز و کار پرداخت شود.
وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر نظر دولت درباره افزایش یک روز به تعطیلات رسمی و همخوان نبودن این تصمیم با اقتضائات مرتبط با سیاست های اقتصاد مقاومتی گفت: این را باید از نمایندگان مجلس بپرسید .
نوبخت تصریح کرد : این تعطیلی مربوط به مناسبت خاص آغاز ولایت امام زمان (عج) است و اظهار نظر در این باره ممکن است اتهاماتی را در باب مخالفت با منشا ولایت متوجه ما کند ؛ از مجلس بپرسید حتما این تصمیم ، حکمتی داشته است.
نوبخت در پاسخ به پرسش دیگری درباره طرح دولت برای فعال کردن کارخانه های نیمه فعال گفت : این جزء سیاست های دولت است که بر همین اساس واحدهای نیمه فعال را که با مشکل سرمایه در گردش مواجهند فعال کنیم .
وی گفت : بر همین اساس حدود 4 هزار واحد تولیدی را شناسایی کردیم.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه سرمایه گذاری دو میلیارد دلاری در امریکا دقیقا در زمان کدام دولت انجام شده است ؟ گفت : این مربوط به دوره زمانی حدفاصل سال 2003 تا 2007 یا 2008 میلادی است.
سخنگوی دولت گفت : اکنون بیشترتوجه ما به استیفای حقوق ملی است که در اقدامی مجرمانه تضییع شده است و نمی خواهم به بخش داخلی موضوع بپردازم .
نوبخت افزود : دستگاه های نظارتی با هرکه تخلف کرده باشد، برخورد می کنند. ما نیز هم صورت جلسات مذاکرات و هم مدارک لازم را داریم و مقتضی نیست که در رسانه ها در این باره سخن گفته شود .
وی گفت : در این باره کارگروهی مشخص تشکیل شده است که هفته گذشته نخستین گزارش اقداماتش را به دولت ارائه داد . گزارش این کارگروه وقتی کامل شد اطلاعات لازم را از طریق رسانه ها به مردم خواهم داد.
* دولت مخالف حذف 24 میلیون یارانه بگیر است
سخنگوی دولت گفت: حذف یارانه 24 میلیون نفر از هموطنان با این عنوان که هر فردی بیش از سه میلیون و500 هزار تومان درآمد در ماه داشته باشد عادلانه نیست.
نوبخت در پاسخ به سؤالی درباره ایرادات شورای نگهبان به لایحه بودجه افزود: ایرادات شورای نگهبان به مصوبات مجلس شورای اسلامی در تبصره های یک و دو درخصوص میزان درآمدهای ارزی که سهم صندوق بوده است، در سال 95 در لایحه دولت سهم صندوق 20 درصد از درآمد حاصل از نفت وگاز درنظر گرفته شد که قانون مشخص کرده است ولی برای شورای نگهبان ابهام وجود داشت.
وی اضافه کرد: از نظر دولت مهمترین ایراد بر مصوبات فقدان تبصره های 19 و20 است چرا که بودجه سال 95 برای اصلاح ساختار نظام مالی و بانکی کشور است که این تبصره ها حذف شد و برای دولت مهم است که این دو تبصره را به شکلهای قانونی دیگر دنبال کند .
نوبخت گفت: دولت در برخی تبصره های حذف شده لایحه بودجه در مجلس شورای اسلامی اختلاف دیدگاه اقتصادی دارد.
سخنگوی دولت در پاسخ به موضوعات مورد مناقشه دولت و مجلس شورای اسلامی در لایحه بودجه، اظهار داشت: تنها تبصره های 19 و20 لایحه بودجه نیست که مورد مناقشه دولت و مجلس شورای اسلامی است این تبصره ها مهمترین احکامی است که می شود نظام بانکی را اصلاح کرد ودر راستای اقتصاد مقاومتی فرصت را فراهم کرد که بانکها با ارائه تسهیلات به واحدهای تولیدی اقدام به تولید کنند .
نوبخت افزود: حذف یارانه 24 میلیون نفر از هموطنان با این عنوان که هر فردی بیش از سه میلیون و500 هزار تومان درآمد در ماه داشته باشد با این تبصره هم مخالفیم و معتقدیم عادلانه نیست واز مجلس انتظار داشتیم و داریم که وقتی بودجه ای به مجلس می رود ترکیب اعتبارات هزینه ای و تملک دارایی به نفع تملک دارایی عمل کند.
وی اظهارداشت: در اینگونه موارد اختلاف نگاه اقتصادی بین دولت و مجلس شورای اسلامی وجود دارد و امیدواریم در اعاده لایحه بودجه به مجلس فرصتی باشد که مجلس به تبصره های 19 و20 توجه کند.
نوبخت تاکید کرد: مجلسی که خواهان اجرای اقتصاد مقاومتی است باید به این تبصره ها رای مثبت دهد.
سخنگوی دولت در ادامه در پاسخ به سؤالی در مورد دخالت دولت در انتخابات گفت: درمورد هر کسی می توان ادعا کرد اما توصیه می کنم هرکس که ادعایی دارد که مستند است هر چه سریعتر به قوه قضاییه منعکس کند زیرا قانون مشخص کرده است که چگونه باید با اشخاصی که از امکانات دولتی استفاده می کنند برخورد کرد.
نوبخت تاکید کرد: خواهش می کنم کسانی که این ادعاها را مطرح می کنند حتی یک لحظه هم به مجرمان و مقصران امان ندهند و به قوه قضاییه شکایت کنند تا این قوه نیز حتما با عدالت و انصاف وارد شود.
وی با بیان اینکه این گونه موارد جرم است اظهار داشت: افکار عمومی نمی تواند در این گونه موارد با دقت قضاوت کند و باید قاضی با تخصص وارد شود و به موضوع رسیدگی کند.
سخنگوی دولت در ادامه در پاسخ به سؤالی در مورد ترتیبات مجلس و نحوه تعامل دولت با مجلس دهم گفت: مجلس به هر ترتیب با توجه به تفکیک قوا و آزادی و استقلال هر یک از قوا به فعالیت خود ادامه می دهد اما اینکه گفته شود اگر فراکسیون اکثریت باشد باید گفت که در حال حاضر هم آرایش مجلس مشخص است و لزومی به داوری ما نیست.
نوبخت تصریح کرد: تردید نداریم که با مجلس دهم بهتر، آسانتر و مناسبتر از مجلس فعلی می توانیم کار کنیم زیرا آخرین اعمال سلیقه ملی در این انتخابات لحاظ شده است.
وی تاکید کرد: کمااینکه ما با مجلس نهم هم کار می کردیم و هیچ مشکلی نخواهیم داشت.
سخنگوی دولت در پاسخ به سؤالی در مورد پیشنهاد آقای لاریجانی برای استفاده از املاک دولت در مناطق آزاد و بنادر برای باز پرداخت بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی گفت: هر سال جدولی به نام جدول شماره 9 وجود دارد که در آن تعدادی از دستگاه ها وجود دارند که اگر سهامی فروخته می شود از آن محل رد دین انجام شود.
نوبخت با بیان اینکه ما این روش خصوصی سازی را قبول نداریم افزود: ما قبول نداریم که یک کارخانه را که سودآور نیست به طلبکار خود بفروشیم و اینگونه بدهی خود را بپردازیم. ما معتقدیم باید واحدها را فعال کنیم و وقتی آنها سودآور شدند، آنها را به عنوان بدهی خود واگذار کنیم. البته بسیاری از این بدهیها به دولت مرتبط نمیشود.
وی اضافه کرد: اینها ارقامی است که سال های سال و به خصوص با محبت ها و لطف هایی که برای کمک به بعضی از افراد صورت گرفته و فاقد پشتوانه است افزوده شده و مشکلات را بیشتر کرده است.
نوبخت تاکید کرد: در برنامه ششم در حال ساماندهی صندوق های بازنشستگی و تامین اجتماعی هستیم.
سخنگوی دولت در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه که آیا دولت میتواند برنامه ششم توسعه را از مجلس پس بگیرد تا مانع تصویب شتابزده آن در مجلس نهم شود گفت: اخباری هم به ما رسیده که برنامه ششم در مدت زمان کوتاهی در مجلس نهم مطرح شده و جهتگیری آن هم مخالف با آنچه دولت مد نظر دارد، است.
نوبخت تاکید کرد: البته ما هنوز آن را ندیدهایم ولی طبق آییننامه داخلی مجلس و ماده 138 اگر کلیات به تصویب نرسیده باشد، دولت طی یک نامه می تواند آن را استرداد کند اما اگر کلیات آن تصویب شده باشد باید استرداد آن از طریق رأیگیری در مجلس انجام شود.
سخنگوی دولت در ادامه در پاسخ به سؤالی در مورد عدم اجرای برخی قوانین ازجانب دولت از جمله قانون تجمیع بیمه ها گفت: در اجرای این قانون دو نگاه متفاوت وجود دارد که آیا منابع بیمه واحد شود یا در یکی از دو وزارت رفاه یا بهداشت مستقر شود بهتر است.
نوبخت افزود: سازمان مدیریت و برنامه ریزی ماموریت گرفته است و در حال توافق بین دوستان هستیم که اگر نیازمند اصلاح قانون باشیم، اصلاح کنیم.
وی اضافه کرد: هنوز جمع بندی نهایی با این دو دستگاه انجام نشده است و ما خود را موظف به اجرای قانون و قانون پذیری می دانیم.