ورف چال، آیین 600 ساله در مازندران + گزارش
به عقیده اهالی منطقه اسک وش آمل، چاه ورف چال به دستور سیدحسن ولی از نوادگان امام حسن مجتبی(ع) حفر شده است
آیین سنتی، مذهبی ورف چال با قدمتی حدود 600 ساله در دامنه های بام ایران برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، آیین برف چال که همه ساله در فصل بهار و همزمان با ذوب شدن برفهای دامنه رشته کوههای البرز در منطقه اسک وش بخش لاریجان شهرستان آمل برگزار می شود، جمعه 10 اردیبهشت نیز با حضور پرشور علاقمندانی از آمل در سراسر کشور برگزار شد.
در این روز به رسم دیرینه هیچ مردی حق ورود به روستای اسک وش را ندارد و زنان به منظور حفظ و حراست از روستا برگزارکننده مراسم زن شاهی یا مادر شاهی اند و در آیین برف چال حضور ندارند.
در آیین ورف چال، مردان روستای آب اسک وش لاریجان با خروج بامدادی از روستا به تناسب سن و توان با قطعه قطعه کردن برفها، حمل آن تا فاصله یک کیلومتر و انباشت آن درون چاهی با دهانه یک و عمق 10 متری به منظور ذخیره آب برای دامداران، رهگذران و گردشگران به سنتی کهن عمل می کنند.
این مراسم که تا نزدیک ظهر ادامه دارد، مردان پس از پر شدن برف در چاه، سفره بزرگی کنار آن پهن می کنند و با خوردن غذاهای سنتی که بر مبنای ادای نذورات جمع آوری می شود، جشن می گیرند.
به عقیده اسک وشی ها، چاه ورف چال به دستور سیدحسن ولی از نوادگان امام حسن مجتبی(ع) حفر شده و ورف چال با ریشه تاریخی و مذهبی پیشینه آن به دوره آل بویه در طبرستان باز می گردد.
از ویژگیهای این آیین، امسال شور و نشاط و استقبالی بود که با نوای دلنشین عمو اسداله با مضمون امروز برف چاله - اسکی چه خوشحاله و بمومی برف چال – برف دَکنیم چال، یک روز تاریخی برای شرکت کنندگان این آیین رقم زد.