سهمیه ای که معادلات المپیک را برهم زد؛
"کیمیاگری" با مداح یا کمرانی؟
تغییر سرمربی المپیکی تکواندو بانوان در فاصله سه ماه مانده تا بازیهای ریو، دیدگاه های متفاوتی را درپی داشته است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما؛ رقابت های جهانی کسب سهمیه المپیک در رشته تکواندو پس از المپیک 2014 لندن حذف شد تا سیستم رنکینگ امتیازی، مجوز تکواندوکاران را برای حضور در المپیک 2016 ریو صادر کند.
از سه سال قبل تکواندوکاران با حضور در مسابقات مختلف، امتیازات رنکینگ المپیکی خود را ارتقا دادند و در نهایت 6 نفر نخست این رنکینگ در چهار وزن المپیکی به طور مستقیم مجوز حضور در المپیک ریو را بدست آوردند.
تنها شانس المپیکی شدن
تکواندو ایران در گروه مردان از طریق سیستم رنکینگ موفق به کسب سه سهمیه المپیک شد اما با توجه به هزینه بر بودن حضور در مسابقات مختلف و ضعف فنی تکواندو بانوان،فدراسیون تصمیم گرفت هوگوپوشان این بخش را تنها در مسابقات قاره ای گزینشی المپیک شرکت دهد.
برای این منظور بانوان تکواندوکار که از حدود سه سال قبل زیر نظر مینو مداح به عنوان سرمربی تیم ملی فعالیت می کردند، 28 و 29 فروردین راهی پیکارهای انتخابی المپیک در فیلیپین شدند.
در این مسابقات که تقریبا راه همواری پیش روی بانوان قرار داشت، اکرم خدابنده در وزن 67+ کیلوگرم با اینکه تنها با یک برد برای حضور در ریو لازم داشت، شکست خورد و حذف شد. طبق پیش بینی ها کیمیا علیزاده پدیده جوان ایران در وزن 57- کیلوگرم با کسب مدال طلا تنها سهمیه بانوان تکواندوکار را در المپیک 2016 بدست آورد.
تمرکز روی 2 ملی پوش
سرمربی تیم ملی تکواندو بانوان از چند ماه قبل و با جدی شدن تمرینات برای حضور در مسابقات انتخابی المپیک، تصمیم گرفت کیمیا علیزاده و اکرم خدابنده را برای این رقابت ها آماده کند. این 2 تکواندوکار قبل از حضور در مسابقات فیلیپین با مصدومیت هایی روبرو بودند که البته با پیگیری درمانی بدون مشکل راهی مشابقات شدند.
پس از اینکه فدراسیون تکواندو تصمیم به تشکیل تیم ملی دوم با کادرفنی جداگانه برای مسابقات قهرمانی آسیا گرفت، مهرو کمرانی سرمربی تیم ملی نونهالان را برای سرمربیگری تیم ملی بزرگسالان انتخاب کرد.
فدراسیون همچنین با کنار گذاشتن فاطمه نعمتی دستیار مداح، کمرانی را به عنوان مربی تیم المپیکی هم انتخاب کرد تا این مربی 2 مسئولیت را در 2 تیم مختلف به طور همزمان برعهده بگیرد.
نعمتی حکم مربیگری نداشت
زهرا سروی نایب رییس بانوان فدراسیون تکواندو درباره برکناری نعمتی و مربیگری کمرانی در تیم المپیکی می گوید: "فدراسیون تکواندو حتی برگه ای به عنوان اینکه نعمتی مربی تیم ملی است در اختیار وی قرار نداد و برکناری هم در کار نبود، او تا روزی که در اردوهای تیم ملی حضور داشت حقوقش را گرفت و به عنوان یک تمرین دهنده در تمرینات به مداح کمک می کرد، چون حضور نعمتی در تمرینات خواسته مداح بود ما مخالفتی نکردیم اما او تجربه ای برای مربیگری تیم ملی نداشت که بخواهیم حکمی برای او صادر کنیم، شاید می شد در این خصوص مدیریت کرد اما ما به دنبال آرامش در اردوها بودیم."
تغییر مربی المپیکی
اما چند روز پس از بازگشت ملی پوشان از فیلیپین، فدراسیون تکواندو در اقدامی قابل پیش بینی و البته عجیب با تغییر سرمربی تیم ملی بانوان، مینو مداح را برکنار کرد و در فاصله حدود سه ماه مانده تا بازیهای المپیک ریو، مهرو کمرانی دستیار وی را به عنوان سرمربی المپیک جانشین کرد، اما مینو مداح سرمربی تیم ملی تکواندو بانوان پس از برکناری با ابراز نارضایتی از این تصمیم مدعی شد که در حقش کم لطفی شده است.
وی معتقد است: "واقعا حرفی برای گفتن ندارم و این کم لطفی را نمی بخشم چون در حقم نامهربانی شده است."
بازیکن سالاری یا نگاه کارشناسانه؟
در این تغییرات دو دیدگاه متفاوت از نگاه کارشناسان وجود دارد. با شرایط موجود در تکواندو بانوان و سطح فنی پایین تکواندوکاران زن نسبت به مردان، طبیعی است که فدراسیون به خواسته های بازیکنی که متفاوت تر از سایرین کار می کند، بها دهد.
فدراسیون با نظر کیمیا علیزاده دارنده نخستین مدال المپیک نوجوانان و نخستین تکواندوکاری که صاحب مدال جهانی برای بانوان شده، مهرو کمرانی را به عنوان مربی اش در المپیک برگزید، این نظر سنجی از ورزشکار برای انتخاب مربی البته به بازیکن سالاری از نگاه مداح هم تعبیر شده است، البته علیزاده از هفت سالگی زیر نظر کمرانی کار کرده و از لحاظ روانی با این مربی هماهنگ است.
از دیدگاهی دیگر تجربه فنی در نونهالان متفاوت از بخش بزرگسالان است و کمرانی در بزرگسالان و حضور در مسابقات این بخش تجربه بسیار کمی دارد.
تکرار اتفاقات
هادی ساعی قهرمان تکواندو جهان و المپیک در این باره معتقد است: "تجربه مداح هم برای حضور در المپیک کم است و حالا با شرایط جدید کمرانی اصلا تجربه چنین مسابقات متفاوتی را ندارد، به نظر من باید در این خصوص انتخاب بهتری انجام می شد اما وضع تکواندو بانوان متفاوت است و با توجه به شرایط نزدیک سنی بازیکن و مربی، برخورد روانی با این موضوع هم باید مورد توجه قرار بگیرد."
زهرا سروی نایب رییس بانوان فدراسیون تکواندو هم می افزود: "ما امروز به مهرو کمرانی نرسیده ام که بگوییم او مربی بی تجربه ای است، او تجربه مربیگری را در بخش بزرگسالان دارد، برای مسابقات انتخابی المپیک لندن، کمرانی دستیار "چانگ" سرمربی کره ای تیم ملی بود و بعد از کسب سهمیه المپیک با تلاش سوسن حاجی پور، از این بازیکن نظرش را برای انتخاب سرمربی المپیک جویا شدیم، حاجی پور آن زمان تصمیم فدراسیون را برای انتخاب مربی ارجح دانست و شرایط اکنون آن زمان برای کمرانی به وجود آمد، برای رویدادی مانند المپیک باید به نحو ارزشمندی تدبیر کرد."
سروری می گوید: "مهرو کمرانی 2 دوره تیم ملی نونهالان را قهرمان جهان کرد و عنوان بهترین مربی جهان را هم به خود اختصاص داد، سپس در اولین دوره مسابقات نونهالان آسیا باز هم تیم ملی ایران را به عنوان نخست رساند، این طور نیست که بگوییم مسابقات نونهالان در سطح فنی بالایی برگزار نمی شود، کمرانی سرمربیگری تیم ملی بزرگسالان را هم در مسابقات قهرمانی 2016 آسیا را برعهده داشت."
تصمیم تحمیلی!
مینو مداح که تقریبا پس از مسابقات جهانی 2013 جانشین رقیبش مریم آذرمهر در تیم ملی بانوان شد و فراز و نشیب هایی را هم در دوران حضورش در تیم ملی داشت، رقابت های ارتش های جهان، بازیهای آسیایی 2014 اینچئون، رقابت های جهانی 2015 روسیه و یونیورسیاد دانشجویان را تجربه کرد، او در این مدت نخستین طلای بانوان ایران در مسابقات جهانی دانشجویان و نخستین مدال جهانی بانوان را در کارنامه اش به ثبت رساند.
مداح با عجیب خواندن تصمیم فدراسیون تکواندو مبنی بر برکناری اش معتقد است: "ترجیح می دهم حرفی نزنم اما در هر صورت زحمت های زیادی برای بانوان کشیدم که خیلی از آنها موجب افتخارآفرینی و کسب مدال شد و با بررسی آن باید تصمیم می گرفتند." وی می افزاید: "من با تصمیم برکناری ام از هدایت علیزاده در المپیک ریو مخالفت کردم اما این تصمیم به جای پیشنهاد بررسی، تحمیلی بود."
تغییر معادلات
گفته می شود، اکرم خدابنده در یکی از تمرینات بدنسازی کمرانی قبل از حضور در مسابقات انتخابی المپیک دچار مصدومیت شد و البته به سهمیه المپیک هم نرسید، خدابنده از ابتدای فعالیتش زیر نظر مداح کار کرده است و مسئولان فدراسیون پس از برکناری مداح اعلام کردند اگر این بازیکن سهمیه المپیک می گرفت، شرایط برای انتخاب مربی المپیکی متفاوت بود.
سروی در این خصوص اعتقاد دارد: "چنین چیزی صحت ندارد، مینو مداح سرمربیگری تیم ملی را برعهده داشت و برنامه های فنی و بدنسازی تیم ملی بانوان از قبل تدوین شد و به صورت مکتوب در اختیار کمیته ملی المپیک و فدراسیون قرار داده شد، ناظر کمیته ملی المپیک هم در بازدیدهای سرزده خود در جریان کار قرار داشت، اکرم خدابنده دچار مصدومیت کهنه ای بود که مدام زیرنظر یک پزشک معتبر و معتمد فدراسیون معاینه می شد، در آخرین اظهارنظر پزشکی خدابنده هیچ مشکلی برای رقابت نداشت و با آمادگی کامل عازم مسابقات انتخابی المپیک شد اما در آنجا نتوانست کارایی لازم را داشته باشد، این طور نبود که ما برای مصدومیت خدابنده مدیریت نکرده باشیم، دلسوزانه این موضوع را دنبال کردیم و حتی بازیکن جانشین هم داشتیم."
اما سرمربی برکنار شده تیم ملی بانوان در این باره می گوید: " بحث ملی و شاگرد بازی متفاوت است. من مربی تازه کاری نیستم که در قیاس با مربی دیگر قرار بگیرم، فکر می کردم پس از بازگشت از مسابقات انتخابی درخصوص ادامه برنامه های تیم ملی صحبت خواهیم کرد و بعید می دانستم برکنار شوم اما این تصمیم غیرحرفه ای گرفته شد و تنها می نتوانم بگویم که متاسفم."
راهکار پیشنهادی و غیرعملی
هادی ساعی هم به مشکل شاگردبازی در بخش بانوان اشاره می کند و می گوید: "به هر حال علیزاده در این سالها که مدال آوری کرده زیر نظرمداح در تیم ملی بوده است و نباید زحمات این مربی نادیده گرفته می شد، مسئولیت نتایج تیم ملی بانوان برعهده مداح قرار داشت و اگر علیزاده سهمیه نمی گرفت، مداح مورد مواخذه قرار می گرفت."
وی ادامه می دهد: "در مجموع می شد با راهکارهایی از هر دو مربی در المپیک استفاده کرد، تکواندو شرایط خاصی در ریو دارد و روی مدال آوری همه تکواندوکاران حساب جداگانه ای باز شده است، به نظر من کمیته ملی المپیک و فدراسیون تکواندو می توانستند با استفاده از راهکاری هر دو مربی را از لحاظ فنی و روانی برای علیزاده به المپیک اعزام کنند.
سروی در این خصوص معتقد است: "اگر اکرم خدابنده سهمیه المپیک می گرفت امکان تغییر وجود نداشت چون صددرصد نتیجه مطلوب نصیب تیم ملی بانوان می شد. از ابتدا پیش بینی و هماهنگ شده بودیم و نگاه حذف روی مربیان نداشتیم اما مجبور شدیم این تصمیم معقولانه را بگیریم، ضمن آنکه کمرانی هدایت علیزاده را در مسابقات انتخابی المپیک با هماهنگی مداح برعهده داشت."
وی می افزود: "عملی نیست که دو مربی با یک ورزشکار اعزام کنیم، ناچاریم یک مربی را برای یک ورزشکار در المپیک ریو داشته باشیم و بهتر بود شرایط روحی و روانی را برای انتخاب مربی در نظر بگیریم."
انسیه بحری