منتقدان بیم آن دارند که قانون اساسی جدید بتواند قدرت را در دست رجب طیب اردوغان رئیس جمهور کنونی ترکیه متمرکز کند ؛ کسی که می خواهد نظام ریاستی جایگزین نظام پارلمانی کنونی ترکیه شود.
دولت ترکیه وعده داده است استانداردهای اروپایی در زمینه حقوق بشر ، اساس متن قانون اساسی جدید را شکل خواهد داد.
اسماعیل قهرمان رئیس پارلمان ترکیه روز دوشنبه در اظهاراتی که در رسانه های ترکیه منتشر شد ، تاکید کرد که قانون اساسی جدید ترکیه نباید برپایه سکولاریسم باشد بلکه باید یک قانون اساسی مذهبی باشد.
اسماعیل قهرمان به عنوان رئیس پارلمان ترکیه بر تلاش ها برای تنظیم پیش نویس قانون اساسی جدید ترکیه نظارت دارد.
حزب عدالت و توسعه ترکیه 317 کرسی از مجموع 550 کرسی را در پارلمان ترکیه در اختیار دارد و به 330 رای برای به همه پرسی گذاشتن پیش نویس قانون اساسی خود نیاز دارد و این بدان معنا است که باید بر قانونگذاران احزاب دیگر به پیروزی رسد.
کمال قیلیچدار اوغلو رئیس حزب سکولاریست جمهوریخواه خلق (CHP) ترکیه در این خصوص در صفحه توئیتر خود از سکولاریسم حمایت کرده است.
در قانون اساسی کنونی ترکیه هیچ مذهبی رسمی ارائه نشده است.
اکثریت جمعیت ترکیه را مسلمانان سنی تشکیل می دهند اما یک پنجم جمعیت 78 میلیون نفری آن علوی هستند. ترکیه همچنین حدود 100 هزار مسیحی و 17 هزار یهودی دارد.
این درحالی است که مصطفی شنوپ رئیس کمیسیون تدوین قانون اساسی در ترکیه روز سه شنبه اعلام کرد پیش نویس قانون اساسی جدید اصل نظام لاییک را حفظ کرده است و حزب عدالت و توسعه حاکم بر این کشور در صدد حذف نظام لاییک نیست.
به گزارش خبرگزاری رویترز از آنکارا ، مصطفی شنپوپ این سخنان را بعد از آن ایراد کرد که اسماعیل قهرمان رییس پارلمان ترکیه که وی نیز به حزب عدالت و توسعه وابسته است دیروز گفت: « ترکیه به قانون اساسی مذهبی نیاز دارد و نظام لاییک باید حذف شود.»
خبرگزاری صداوسیما از آنکارا به نقل از تلویزیون ان تی وی گزارش داد ؛ شماری از هواداران نظام لائیک ترکیه در اعتراض به اظهارات رئیس مجلس این کشور درباره لزوم نبود نظام لائیسیته در قانون اساسی جدید مقابل مجلس اجتماع کردند. گروهی از مردم آنکارا و تعدادی از نمایندگان احزاب مخالف پیش از ظهر امروز (سه شنبه) در اعتراض به اظهارات رئیس مجلس ترکیه درخصوص لزوم نبود نظام لائیسیته در قانون اساسی جدید مقابل مجلس این کشور تحصن کردند.