حل مشکلات کارگران فصلی در پیچ و خم اجرای قانون
در حاشیه برخی شهرها هر روز شاهد حضور افرادی هستیم که منتظرند کارفرمایی برای دادن کار به آنان مراجعه کنند و معلوم نیست که شانسی برای این کار دارند یا نه!.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ این افراد هم اگر کاری پیدا کنند حقوقی اندک دارند و اگر هم پیدا نکنند باید به امید روزهای آینده باشند.
آری! کارگران فصلی افرادی هستند که تضمینی برای کارشان ندارند و در بیمه بودن آن ها نیز جای سوال وجود دارد کارگرانی که معلوم نیست به کدام گروه کارگری تعلق دارند.
عزیز معصومی نماینده کارگران فصلی در برنامه پیشخوان شبکه خبر با اشاره به اینکه کارگران فصلی حداقل 5 ماه و حداکثر 6 ماه کار می کنند گفت: حقوق ما به صورت پیمانی پرداخت می شود که حداقل حقوق مصوب شورای عالی کار است.
وی گفت: با اینکه بیمه هستیم ولی بیمه هایمان کامل پرداخت نمی شود و در زمان بیکاری بیمه بیکاری هم نداریم.
محمد حسن زدا معاون سازمان تامین اجتماعی در این باره گفت: حدود 250 هزار نفر از کارگران فصلی تحت پوشش تامین اجتماعی هستند.
وی درباره تعلیق بیمه بیکاری به کارگران فصلی افزود: کارگران فصلی با علم و آگاهی مدت زمان کاری شان انتخاب کردند که طبق قانون، بیمه بیکاری به کسانی تعلق می گیرد که بصورت غیرارادی بیکار شده اند.
غلامرضا عباسی رئیس انجمن صنفی کارگران تعداد کارگران فصلی بیش از 250 هزار نفر تحت پوشش تامین اجتماعی عنوان کرد و گفت: کار کارگران فصلی به افرادی شبیه است که بصورت پنهانی کار می کنند و عمده کارگران تحت پوشش بیمه نیستند.
عباسی گفت: سازمان تامین اجتماعی می گوید بیمه بیکاری به کارگران فصلی تعلق نمی گیرد این در حالیست که از کارفرمایان 3 درصد برای بیمه بیکاری گرفته می شود.
وی با اشاره به بحث مطرح شده پیرامون دشوار بودن شناسایی کارگران فصلی برای تامین اجتماعی خاطرنشان کرد: این سازمان می تواند با کمک تشکل های کارگری و کارفرمایی برای شناسایی کارگران فصلی که نیاز مبرم به کمک تامین اجتماعی دارند استفاده کنند.
محمد حسن زدا در ادامه گفت: عمده کارگران فصلی در بخش کشاورزی و صنایع وابسته هستند که درسال 83 با تصویب قانون رفاه، دولت مکلف شد تحت پوشش بیمه روستاییان و عشایر این افراد را تحت پوشش قرار بدهند که امار ما مشمول این افراد نیست.
وی با بیان اینکه حدود یک میلیون نفر از کارگران ساختمانی تحت پوشش یک بیمه تامین اجتماعی هستند افزود: 250 هزار نفری که عنوان شد، کارگران فصلی هستند که در کارگاههای مشمول قانون کار فعالیت می کنند.
معاون سازمان تامین اجتماعی در پاسخ به این سوال که دلیل پرداخت 3 درصد از جانب کارفرمایان در حالی که مقرری بیکاری پرداخت نمی شود تصریح کرد: این 3 درصد بابت وقتی است که در زمانی که کارگر فصلی در بین فصل بیکار شود، بتوانیم خدمات بیمه بیکاری را به آن ارائه دهیم که این موضوع تابع اخراج کارگران است.
وی افزود: گروهی از کارگران فصلی کارفرما دارند و گروهی ندارند آنهایی که کارفرما ندارند می توانند تحت پوشش اختیاری قرار بگیرند .
زدا با بیان اینکه صندوق بیمه بیکاری تا پایان سال 93 نزدیک به 700 میلیارد تومان زیان انباشته دارد تصریح کرد: سازمان تامین اجتماعی مرجع تشخیص بیکاری نیست و اگر مرجعی می تواند این فردی که مستحق دریافت بیمه بیکاری هستند شناسایی کند سازمان اجتماعی تقبل پرداخت آن را انجام می دهد.
معصومی نماینده کارگران فصلی به مفاد قانونی اشاره کرد و گفت: در قانون آمده که کارگران فصلی که تحت پوشش بیمه نیستند در دوران بیکاری باید تحت حمایت دولت باشند در حالی که اغلب به مشاغل کاذب روی می آورند.
محمد اسماعیل سعیدی عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی درباره قوانین پیرامون حقوق کارگران فصلی نیز در ادامه به چند دستگی کارگران فصلی اشاره کرد و گفت: عده ای از این افراد کارگران ساختمانی هستند که در مناطق سردسیری و مناطق جنوبی کشور کار می کنند که اصولا در بخشی از سال بیکار هستند.
وی با بیان اینکه بیمه کارگران ساختمانی توسط مجلس حل شده است افزود: سالیانه بودجه ای برای آنها در نظر گرفته شده است هرچند در آیین نامه های اجرایی مشکلاتی وجود دارد ولی مجلس این موضوع را پیگیر است.
در حالی که سعیدی به حل شدن بیمه کارگران ساختمانی اشاره کرد اما رئیس انجمن صنفی کارگران گفت: کارگران فصلی صرفا کارگر ساختمانی نیستند در حالیکه همین بیمه کارگران فصلی نیز در پیچ و خم اجرا قرار دارد و اگر هم یک کارگر بیمه شود تعیین نوبت بندی خلاف قانون است.
عباسی ادامه داد: وقتی قانون بیمه کارگران ساختمان موجود است کسانی که در حال حاضر مشغولند کارگران شان هم بدون نوبت باید بیمه شوند.
معاون سازمان تامین اجتماعی در این باره تصریح کرد: سازمان تامین اجتماعی از منابع دولتی استفاده نمی کند و منابع حاصله باید توسط سازمان دریافت و به کارگران پرداخت شود.
وی گفت: در سال 94 قرار بود هزار میلیارد تومان از محل 15 درصد عوارض صدور پروانه ساختمانی به سازمان تامین اجتماعی پرداخت شود تا بتواند یک میلیون نفر را تحت پوشش قرار دهد ولی از این مبلغ 300 میلیارد وصول شده است.