گفتگوی ویژه خبری؛
معدوم شدن 5 هزار تن فرآورده های خوراکی غیربهداشتی
رئیس سازمان دامپزشکی: 23 هزار تن از فرآورده های خوراکی را از بازار جمع آوری کردیم که 5 هزار تن آن معدوم شد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ مهدی خلج با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با اشاره به اینکه خانواده دامپزشکی نقش بی بدیل در تأمین بهداشت دام و سلامت جامعه دارد، افزود: در کشتارگاه های دام 2 هزار تن لاشه ضبط و در کشتار گاه های طیور حدود 15 هزار تن طیور غیر قابل مصرف از دسترس خارج شد.
وی گفت: در همه کشتارگاه های دام علاوه بر اینکه طبق قانون و آئین نامه مصوب دولت، مسؤلان فنی و بهداشتی از بخش های خصوصی دامپزشکی با مجوز سازمان دامپزشکی به کار مشغول می شوند در عین حال بازرسی های چند لایه هم وجود دارد.
خلج ادامه داد: اکثر کشتارگاه های دام نیروی رسمی دولتی مستقر دارند و در کشتارگاه های طیور برحسب ظرفیت و تنوع تولید علاوه بر استقرار مسؤلان فنی و بهداشتی ، همکاران دامپزشکی دولتی نظارت می کنند.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور افزود: در سال 1394 دامپزشکانی را که در درجه ای از سلامت هستند خرید خدمت کردیم و بر آنها نظارت داریم.
وی در باره شایعه مهرهای رهنی و اجاره ای دامپزشکان و در اختیار گذاشتن آن به کارفرماهایشان گفت: شاید بصورت موردی دراین زمینه خطا وجود داشته باشد اما به هیچ عنوان آن را تایید نمی کنم .
خلج افزود: شاید تخلفی در جایی اتفاق بیفتد اما نباید آن را به همه جا تعمیم دهیم.
در ادامه هدایت حسینی مشاور رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به اینکه گزارشی مبنی بر استفاده غیر مجاز از مهرهای دامپزشکان نداریم گفت: وظیفه سازمان غذا و دارو اطمینان از سلامت مواد غذایی موجود در کشور است.
وی افزود: اگر مواد گوشتی بخواهد به فرآورده های گوشتی تبدیل شود باید مورد تایید سازمان غذا و دارو قرار بگیرد اما وظیفه نظارت بر تولید و عرضه و شرایط فنی و سلامت مواد خام گوشتی در کشتارگاه ها با سازمان دامپزشکی کشور است.
در ادامه رئیس سازمان ملی استاندارد ایران در ارتباط تلفنی با این برنامه با اشاره به اینکه این سازمان کنترل های لازم را داردگفت: نظارت بر دام و طیور با وزارت جهاد کشاورزی است و در صورت لزوم با سازمان دامپزشکی همکاری می کنیم .
نیره پیروز بخت افزود: در مواد لبنی مواردی را داشتیم که اجازه صدور آن را به کشور های همسایه ندادیم و مواردی بود که برگشت خورد و معدوم شد .
در ادامه حسین زاده ناظر بهداشت در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: بستر مناسب برای نظارت بهداشتی در مورد دامپزشکی فراهم نیست زیرا کار فرما حق دارد مسؤل فنی و بهداشتی را انتخاب و این مسؤل حقوقش را ا ز کار فرما می گیرد.
وی ادامه داد: طبق بند 5 قانون قرارداد کارفرما با مسؤل بهداشتی ، پس از پایان مدت قرارداد آن کار فرما می تواند دامپزشک مسؤل را اخراج کند.
حسین زاده افزود: زمانی که دامپزشک امنیت شغلی ندارد و زیر نظر کارفرماست چگونه می تواند امنیت غذایی را برای مردم فراهم کند.
در ادامه رئیس سازمان دامپزشکی کشور با اشاره به اینکه این سازمان مرجع صلاحیت دار بین المللی است، گفت: حدود 70 کالا و حدود 27 هزار مجوز بهداشتی صادرات داریم و تا کنون یک مورد از کالاهای صادر شده به کشور برگشت داده نشده است.
خلج افزود: پارسال حدود 170 هزار تن تخم مرغ و گوشت مرغ به کشور های دیگر صادر کردیم.
وی ادامه داد: بر اساس قانون ماده 21 سازمان دامپزشکی کشور آئین نامه نظارت بهداشتی تدوین شده است که در آن به علت آن که وظایف دامپزشکی بسیار گسترده است سازمان دامپزشکی تجدید مهندسی شد.
خلج افزود: این سازمان در خصوصی سازی و واگذاری امور قابل تصدی گری به بخش غیر دولتی پیشتاز است و در اینجا موظف شدند فارغ التحصیلان دامپزشکی با آموزش های خاص تحت عنوان مسؤلان فنی و بهداشتی به کار گرفته شوند.
وی گفت: بر اساس یکی از موارد قرار شد طی یک دستور العملی که سازمان دامپزشکی کشور با مشارکت سازمان نظام دامپزشکی تنظیم می کند به گونه ای شود که ارتباط مالی مسؤلان فنی و بهداشتی با کارفرما ها قطع شود.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور افزود: مکانیزمی در کشور در حال اجراست که بر اساس آن حقوق مسؤلان فنی و بهداشتی طبق تعرفه خاص و مصوبه شورای عالی کار قرارداد باید منعقد شود و به حساب سازمان نظام دامپزشکی و در چرخه غیر مستقیم از آن جا دریافت شود.
خلج ادامه داد: کارفرما موظف است در بانک عامل حسابی باز کند و حداقل حقوق چند ماه را به آن حساب بریزد تا این ارتباط وجود داشته باشد .
وی در پاسخ به اینکه چرا حقوق مسئولان فنی و بهداشتی به کارفرماهایشان وابسته است؟ گفت: این نقصی است که وجود دارد و در پی برطرف کردن این نقص و ضعف ها هستیم .
خلج افزود: انجمن صنفی مسؤلان فنی و بهداشتی در بسیاری از استان ها تشکیل شده اند و نمایندگان آنها برای رفع این نقص و امنیت شغلی چند پیشنهاد داده اند.
وی ادامه داد: یکی اینکه خود مسؤلان فنی و بهداشتی کادر کشتارگاه شوند و سازمان دامپزشکی نیروی مستقر رسمی در همه این اماکن داشته باشد.
خلج افزود: همچنین بر اساس تعرفه خاص، حقوق مسؤلان فنی و بهداشتی به حساب خزانه داری کل واریز شود و سازمان دامپزشکی کشور آن را دریافت و حقوق مسؤلان فنی و بهداشتی را پرداخت کند.
وی اضافه کرد: درباره این پیشنهادات با کمیسیون های بهداشت و درمان و کشاورزی مجلس شورای اسلامی و مسؤلان فنی و بهداشتی صحبت شده است و در روند اجرای کار هستیم.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور تاکید کرد: مرغ های مصرفی موجود در بازار سالم هستند و خطری ندارند.
مهدی خلج در ادامه برنامه گفتگوی ویژه خبری یکشنبه شب شبکه دو سیما درباره شایعه وجود مرغ های هورمونی ناسالم گفت: مصرف هورمون در مرغ، علمی و قابل اجرا نیست و رشد سریع مرغ ناشی از بهبود تغذیه و اصلاح نژادی است .
وی درباره شایعه وجود آنتی بیوتیک ها در مرغ ها هم افزود: سازمان دامپزشکی کشور این موارد را پایش و در مقابل 40 آلاینده آزمایش می کند و مرغ های مصرفی خطری ندارند.
وی ادامه داد: اینکه یک در هزار موردی پیدا شود در همه کشور اینگونه است.
خلج با اشاره به اینکه ایران از جمله کشورهای صادر کننده گوشت مرغ است گفت: همه کشور ها بر روی مرغ های صادراتی ما آزمایش های لازم را انجام می دهند اما مشکی پیدا نمی کنند.
وی با بیان اینکه 265 کشتارگاه صنعتی طیور داریم گفت: همه این کشتارها در سازمان دامپزشکی کشور پروانه بهداشتی دارند.
خلج با اشاره به اینکه سازمان دامپزشکی کشور ممتازترین دستگاه اجرایی کشور است افزود: در کشتارگاه های طیور در سال حدود 750 تا 800 میلیون قطعه مرغ ذبح می شوند و این کشتارگاه ها، صنعتی هستند و بالغ بر 40 خط تمام اتوماتیک دارند.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور گفت: کشتارگاه های دام هم با کمک وزارت کشور ، شهرداری ها و بخش خصوصی در حال تبدیل به کشتارگاه های صنعتی هستند.
در ادامه هدایت حسینی مشاور رئیس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه مسؤلان فنی و بهداشتی در واحدهای تولیدی مواد غذایی مستقر هستند افزود: بر اساس قانون مسؤلان فنی و بهداشتی افردای هستند که صلاحیت آن ها به تایید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی می رسد و مسؤلیت فنی و بهداشتی واحدهای تولیدی را بر عهد دارند.
وی اضافه کرد: بازرسانی هم داریم که عملکرد این افراد را ارزیابی می کنند.
مجری از رئیس سازمان دامپزشکی کشور پرسید: آیا تایید می کنید که برخی از دامداری ها از نان های دور ریخته و کپک دار استفاده می کنند و سم آفلاتوکیسن کپک می تواند وارد شیر دام شود و برای مردم خطرناک است؟
آقای خلج پاسخ داد: در همه کشورهای جهان این موضوع وجود دارد اما با توجه به روندی که طی شد اکنون به خوارک دام به عنوان اصلی ترین جز تولید سالم توجه می شود.
وی افزود: با توجه به ساختاری که در کشور ایجاد شد ظرفیت کشتارگاه ها ی صنعتی خوراک دام ما بالغ بر 14 میلیون تن است.
در ادامه هدایت حسینی مشاور رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به اینکه سم آفلاتوکیسن می تواند در کبد مشکلاتی را ایجاد کند و مخاطره آمیز است، گفت: مواد اولیه ای که وارد کارخانه تولید مواد غذایی می شوند از نظر این سم کنترل می شوند و در مواردی مواد اولیه را نمی پذیریم.
وی افزود: بهداشت گوشت دام به بهداشت خوراک وابسته است و اگر خوراک نامناسب باشد وارد چرخه مصرف انسانی می شود.
در ادامه رئیس سازمان ملی استاندارد ایران گفت: واحد های تولیدی مواد غذایی مشمول استاندارد ها ی اجباری هستند و از نظر کیفیت کنترل می شوند.
پیروز بخت افزود: در تفاهم نامه ای که با وزارت بهداشت داشتیم یکی از پیشنهادات ما این بود که مسؤل فنی و بهداشتی و مسئول کنترل کیفیت یک نفر باشد اما هنوز به نتیجه نرسیده ایم و اجرایی نشده است.
وی گفت: شیرهای تولیدی باید علامت استاندارد داشته باشند بنابراین به کیفیت آن نظارت می کنیم و با کمک وزارت جهاد کشاورزی بر شیرخام هم کنترل داریم .
پیروزبخت افزود: در 2 سال اخیر شیری که آلوده به آفلاتوکیسن باشد نداشتیم اما در سال 92 از چند دامداری گزارش هایی در این باره داشتیم .
در ادامه خلج گفت: سازمان دامپزشکی تامین بهداشت دام ، فرآورده های دامی و نظارت بر خوراک دام ، واردات و صادرات همه این فرآورده ها را بر عهده دارد.
در ادامه پیروز بخت گفت: هر کدام از سازمان ها از جمله سازمان دامپزشکی و سازمان ملی استاندارد و وزارت بهداشت وظایف خود را دارند و نمی شود وظایف را مخلوط کرد.
وی افزود: سازمان ملی استاندارد، فرابخشی، حاکمیتی و نظارتی است و تداخلی با دیگر سازمان ها ندارد.
در ادامه هدایت حسینی گفت: در همه دنیا به نظام جامع ایمنی مواد غذایی معتقد هستند که الزاماً یک سازمان همه وظایف آن را بر عهده ندارد اما تعامل و تبادل اطلاعات میان سازمان ها موجب ایجاد شبکه یکپارچه و موجب سلامت و ایمنی غذا می شود.
وی افزود: مواردی بیماری وجود دارد که بر اثر خوردن مواد غذایی که به صورت سنتی تولید می شوند و مواد غذایی که فله ای فروخته می شوند و فاقد مجوزهای وزارت بهداشت هستند ایجاد می شود.
هدایت حسینی با اشاره به اینکه گزارشات متعددی را در مرکز مدیریت بیماری های وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو در این باره داریم اضافه کرد: مصرف غذاهایی که در محل های غیرمجاز عرضه و فروخته می شود و فله ای و بدون بسته بندی هستند و بدون رعایت شرایط فنی و بهداشتی و از مواد اولیه نامرغوب تولید می شوند می تواند به شدت سلامت مردم را به خطر بیندازد.
وی از مردم خواست از مواد غذایی که مورد تأیید سازمان های بهداشتی کشور هستند استفاده کنند.
در ادامه خلج گفت: امضای تفاهمنامه میان دستگاه ها به معنای وجود تعارض نیست بلکه به معنای دغدغه جدی مسئولان است که می خواهند همگرایی بیشتری داشته باشند و می خواهند بدون مداخله در حوزه وظایف قانونی یکدیگر از ظرفیت های هم بیشتر استفاده کنند .