دو دستگی در حزب محافظه کار انگلیس بر سر اتحادیه اروپا
مقامات حزب محافظه کار به دو دسته تقسیم شده اند که گروه نخست از باقی ماندن انگلیس در اتحادیه اروپا حمایت می کند و گروه دوم مخالف باقی ماندن در این اتحادیه است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما خبرگزاری فرانسه در گزارشی از لندن به قلم آلیس ریچی نوشت:
هنگامی که دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس خواستار برگزاری همه پرسی درباره باقی ماندن انگلیس در اتحادیه اروپا شد، امیدوار بود دو دستگی هایی که بر سر این موضوع در حزب محافظه کار ایجاد شده بود پایان یابد. ولی مشکلاتی که در این مسیر به وجود آمد، نگرانی هایی درباره آینده حزب محافظه کار و شخص کامرون ایجاد کرده است.
مقامات حزب محافظه کار به دو دسته تقسیم شده اند که گروه نخست از باقی ماندن انگلیس در اتحادیه اروپا حمایت می کند و گروه دوم مخالف باقی ماندن در این اتحادیه است. بر شدت اتهامات متقابل بین این دو گروه با نزدیک شدن به زمان برگزاری همه پرسی در 23 ژوئن افزوده شده است.
این فضای به شدت مسموم، آینده سیاسی دیوید کامرون را -صرفنظر از نتیجه همه پرسی- در هاله ای از ابهام قرار داده است.
نظرسنجی ها نشان می دهد حامیان باقی ماندن در اتحادیه اروپا اندکی جلوتر هستند ولی پیش بینی می شود نتیجه نهایی، نزدیک باشد.
فیلیپ استیونز روزنامه نگار «فایننشال تایمز» می گوید، همه پرسی ممکن است به متلاشی شدن حزب محافظه کار منجر شود. وی افزود، شدت تبلیغات هر دو طرف، ناظران را شگفت زده کرده است به طوری که می گویند باور داشتند به توانایی همه پرسی برای حل اختلافاتی که دهها سال است ادامه دارد، توهمی بیش نیست.
فیلیپ جانسون از روزنامه دیلی تلگراف معتقد است، این جنگ داخلی ممکن است به نابودی یکی از قدرتمندترین و محبوب ترین احزاب در جهان تبدیل شود. کین کلارک عضو حزب محافظه کار که از حامیان باقی ماندن دراتحادیه اروپا است و در دولت های کامرون و جان میجر و مارگارت تاچر وزیر بوده است هم چنین اعتقادی دارد. او می گوید دو دستگی بر سر باقی ماندن یا نماندن در اتحادیه اروپا، حزب محافظه کار را به خطر انداخته است. همین اختلافات بود که موجب سقوط دولت تاچر شد و بر دولت جان میجر تاثیر گذاشت.
دیوید کامرون خواستار باقی ماندن انگلیس در اتحادیه اروپا شد ولی اعضای کابینه و حزب خود را در انتخاب خود آزاد گذاشت. در نتیجه، پنج وزیر راه خود را جدا کردند و 128 نماینده از 330 نماینده حزب محافظه کار به حامیان خروج از اتحادیه اروپا پیوستند.
مایکل گوف وزیر دادگستری انگلیس، حامیان باقی ماندن در اتحادیه اروپا را به ارائه تصویری تیره و تار از انگلیس متهم کرد گویا این کشور به دور از اتحادیه اروپا نمی تواند ادامه حیات دهد. جرج اوزبورن که از باقی ماندن انگلیس در اتحادیه اروپا حمایت می کند، رقبایش را «ناآگاه از امور اقتصادی» توصیف کرد.
حمایت جدی باراک اوباما از سیاست دیوید کامرون در این زمینه نیز نتوانست آرامش را بازگرداند. رئیس جمهور آمریکا در دیدار روز جمعه خود از لندن تاکید کرد روابط بازرگانی انگلیس با آمریکا در صورتی که این کشور از اتحادیه اروپا خارج شود به شدت افت خواهد کرد. حامیان خروج از اتحادیه اروپا این مداخله رئیس جمهور آمریکا را محکوم کردند.
دیوید کامرون می گوید نتیجه همه پرسی هرچه که باشد او در ساختمان نخست وزیری انگلیس باقی خواهد ماند و نتیجه همه پرسی را قضاوت درباره دوره حکومت خود نمی داند. وی پیش از این گفته بود در انتخابات سال 2020 نامزد نخواهد شد.
اما کین کلارک می گوید در صورتی که مردم در همه پرسی به خروج انگلیس از اتحادیه اروپا رای دهند، کامرون سی ثانیه نیز دوام نخواهد آورد. شمار زیادی از ناظران با این دیدگاه کلارک موافق هستند.
فیلیپ کولای استاد علوم سیاسی در «کوئین ماری یونیورسیتی» لندن معتقد است ادامه فعالیت سیاسی کامرون بعد از همه پرسی، به نحوه تبلیغات و فاصله آراء حامیان و مخالفان عضویت در اتحادیه اروپا بستگی دارد. وی به خبرگزاری فرانسه گفت، حزب محافظه کار، دو دستگی ها را پشت سر خواهد گذاشت ولی ممکن است این همه پرسی موجب تسریع خروج کامرون از ساختمان نخست وزیری شود.
وی افزود، تنش ها شدید است زیرا هنوز امکان انتخاب وجود دارد. ولی اگر اوضاع روشن تر شود و حامیان خروج از اتحادیه اروپا احساس کنند بازنده خواهند شد، آنها گام های بیشتری برای مصالحه بر خواهند داشت.
کولای افزود: اگر کامرون با 20 درصد اختلاف آراء پیروز شود، خواهد توانست با اطمینان به کار خود ادامه دهد. ولی اگر نتایج به هم نزدیک باشد و فضا متشنجتر شود، ممکن است ظرف یک سال استعفا کند حتی اگر حامیان خروج از اتحادیه اروپا شکست بخورند.
همچنین این احتمال وجود دارد که کامرون بعد از همه پرسی دست به ترمیم کابینه بزند و شخصیت های تاثیرگذار هر دو گروه را در کابینه گردهم آورد. جیمز فورسایت سرمقاله نویس مجله محافظه کار «اسپکتیتر» معتقد است کامرون باید بعد از همه پرسی، صفوف حزب را یکپارچه کند تا در سمت خود باقی بماند، ولی شرایط برای او اکنون پیچیده به نظر می رسد.