هیو ادواردز مجری شبکه در ابتدای مصاحبه گفت آقای رئیس جمهور از اینکه با ما گفتگو می کنید، بسیار سپاسگذارم. به گمانم عادلانه است اگر بگوییم سفر شما (به انگلیس)، این بار حتی بیش از اندازه معمول، بحث و حاشیه داشته است. مردم انگلیس این را می پذیرند که ما (آمریکا و انگلیس) روابط ویژه ای داریم، اما می پرسند چگونه است که به رغم این رابطه خاص، مسائل دیگر در اولویت قرار می گیرد و ما باید در صف باشیم؟
اوباما افزود: این رابطه ویژه به هیچ مسئله خاصی بستگی ندارد. بین کشورهایِ ما، پیوندهای احساسی، فرهنگی، تجاری و راهبردی وجود دارد که مشابه آن را بین هیچ دو کشور دیگری در دنیا نمی توان یافت. اقدام عملی ما در حوزه تجارت این است که با بلوک های (تجاری) بزرگ متشکل از چند کشور مذاکره می کنیم، زیرا مذاکره بر سر پیمان های تجاری دشوار و بسیار چالش برانگیز است.
ادوارز گفت ظاهراً تعبیر «بروید انتهای صف»Back at the qeue برای برخی توهین آمیز بود یا دستکم آنها را ترساند. آیا نیت شما همین بود؟
اوباما پاسخ داد: نه، همان طور که گفتم این صرفاً پاسخ به استدلال کسانی بود که پیشنهادِ خروج (انگلیس) از اتحادیه اروپا را مطرح می کنند. آنها معتقدند اگر انگلیس از اتحادیه اروپا خارج شود، آمریکا به نوعی قادر خواهد بود سریع تر کارها را با انگلیس جلو ببرد. من نیز گفتم در حوزه تجارت، اینگونه نخواهد بود. انگلیس قادر نیست سریع تر از اتحادیه اروپا با انگلیس بر سر مسئله ای مذاکره کند. ما تلاش برای مذاکره بر سر پیمان های تجاری با اروپا را به عنوان بزرگترین شریک تجاری خود رها نمی کنیم و چه بسا پنج یا ده سال طول بکشد تا ما به نتیجه برسیم.
مجری شبکه گفت پس شاید منظورتان بازگشت به انتهای صف نیست، بلکه ایستادن در صف است؟
اوباما گفت شما نمی توانید همزمان به دو هدف متضاد برسید . شما نمی توانید بگویید ما در سوریه کاری نمی کنیم، پارلمان کشورهای ما مجوز هیچ گونه اقدامی را در سوریه نمی دهند، اما از آمریکا می خواهیم در این خصوص کاری کند.
اوباما گفت: منظور این است که اگر شما (انگلیسی ها) به تجارت علاقه دارید، ما در آستانه رسیدن به توافق تجاری با اتحادیه اروپا هستیم. شخصاً اگر کارگر یا تاجر انگلیسی بودم و می دیدم هم اکنون به یکی از بازارهای بسیار ثروتمند و عظیم دنیا (اروپا) دسترسی دارم که چهل و چهار درصد از صادرات کشورم به این بازار است، دیگر این تصور را اشتباه می دانستم که با خروج از این بازار و خودداری از مشارکت در تعیین قوانین و مقررات تجاری، اوضاع بهتری برای تجارت و صادرات خواهم داشت.
مجری شبکه گفت شما آشکارا گفتید تجارت اهمیت دارد، اما روابط خاص دو کشور به مراتب فراتر از اینها است. نظر به تهدیدهای بسیار جدی از سوی گروه های تروریستی در سراسر دنیا، ما بر مسائل بسیاری مانند تبادل اطلاعات تمرکز کرده ایم. آیا می توان گفت خروج (انگلیس) از اتحادیه اروپا، اثری بر این بخش از روابط خاص ما نخواهد داشت؟
اوباما پاسخ داد: تیم های اطلاعاتی و ارتش ما همکاری بسیار نزدیک با یکدیگر دارند و از این لحاظ، (خروج انگلیس از اتحادیه اروپا) اثری بر روابط ما نخواهد داشت. همکاری و توانایی ما برای فعالیت مشترک، تغییری نمی کند؛ اما معتقدیم نفوذ انگلیس در اروپا و متعاقب آن در دنیا کاهش خواهد یافت. از آنجایی که ما در طیف وسیعی از مسائل به انگلیس به عنوان شریکی جهانی متکی هستیم، دوست داریم شما نفوذ بیشتری داشته باشید.
مجری شبکه پرسید: برخی از بینندگان ما احتمالاً پیوندهای انگلیس با آمریکا را به مراتب ارزشمندتر از روابط با اروپا می دانند. ممکن است آنها بگویند موضع رئیس جمهور آمریکا کاملاً روشن است و هر گونه تصمیم گیری در زمینه باقی ماندن یا خروج از اتحادیه اروپا، آسیبی به روابط ما نمی رساند. اگر این طور باشد، دیگر ما نباید درباره خروج از اتحادیه اروپا نگران باشیم. پیام شما برای این افراد چیست؟
اوباما گفت: اگر کشورهایی که بیش از همه به شما نزدیک هستند و برایتان اهمیت قائلند، کشورهایی که اغلب با آنها همکاری می کنید، کشورهایی که روابط خاصی با آنها دارید، به شما پیشنهاد کنند که ادامه این رابطه با اروپا به سود شما است، ارزش دارد به پیشنهاد آنها توجه کنید.
مجری بی بی سی پرسید: بسیاری در اروپا معتقدند علت اینکه اروپا با بحران بزرگ آوارگان روبرو است، تا اندازه ای به خودداری آمریکا و دیگر کشورها از واکنش قاطعانه به چالش ها باز می گردد. پاسخ شما به این گروه چیست؟
اوباما پاسخ داد: شما نمی توانید همزمان به دو هدف متضاد برسید (اصطلاحاً خدا و خرما را یکجا داشته باشید). شما نمی توانید بگویید ما در سوریه کاری نمی کنیم، پارلمان کشورهای ما مجوز هیچ گونه اقدامی را در سوریه نمی دهند، اما از آمریکا می خواهیم در این خصوص کاری کند. یکی از چالش های دوران ریاست جمهوری من این است که همه را به درک این موضوع تشویق کنم که ما چه دوست داشته باشیم یا نه، داخل دنیایی در هم تنیده زندگی می کنیم. این مسئله به خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، ناتو، بحران آوارگان، تلاش ها برای مبارزه علیه تروریسم و مسائل بهداشت عمومی نظیر ابولا هم مربوط می شود. داخل خود آمریکا نیز مردم درباره ورود مهاجران از کشورهایی مانند مکزیک، بحث و گفتگو می کنند. این ایده برای بسیاری از مردم جذاب است که ما می توانیم، خندقی اطراف خودمان حفر و پل متحرک را جمع کنیم تا دیگر مجبور نباشیم با مشکلات در سایر مناطق دنیا روبرو شویم.