سوروس در این باره گفت چین امروز از نظر انتشار اوراق قرضه برای تامین نیازهای مالی خود همان راهی را در پیش گرفته که آمریکا در فاصله سالهای 2007 و 2008 در پیش گرفت که در نهایت نیز به سقوط ارزش شاخص سهام کل بورس های جهان و بحران مالی بین المللی منجر شد.وی افزود چین برای اینکه رشد اقتصادی سریع خود را در کوتاه مدت تضمین کند تصمیم گرفته است با انتشار اوراق قرضه دولتی، نقدینگی مورد نیاز این رشد اقتصادی خود را تامین کند.
وی گفت اینکه در ماه مارس امسال وام دهی و اعطای تسهیلات مالی افزایش یافت می تواند زنگ خطر را برای اقتصاد این کشور به صدا در آورد.
بر اساس برخی برآوردها، میزان وام دهی ها و تسهیلات مالی در اقتصاد دوم جهان در ماه مارس امسال به 362 میلیارد دلار(2340 میلیارد یوآن) رسید. این در حالی است که که طبق برنامه های قبلی قرار بود در این ماه میزان وام دهی ها و اعطای تسهیلات مالی به مشتریان از 1400 میلیارد یوآن،واحد پول ملی چین، بیشتر نشود.
براساس این گزارش، چین از قبل بدهی های سرسام آوری را به بار آورده است اما همچنان به روند سنگین سازی بدهی های خود ادامه می دهد.
سوروس خاطر نشان کرد این امر یادآور بحران مالی سال 2007 و 2008 در آمریکا است که در نتیجه افزایش بدهی های این کشور به وجود آمد. از همین رو، پیش بینی ها حاکی از آن است که بزنگاه برای چین نیز خیلی سریع تر از آنچه پیش بینی می شود در این خصوص سر خواهد رسید.
به باور این میلیادر آمریکایی برگشت سرمایه ها از چین درسالهای اخیر از همین جا ناشی می شود. اقداماتی که چین درسالهای اخیر به اجرا گذاشته باعث شده است سرمایه گذاران برای ادامه فعالیت در چین انگیزه ای نداشته باشند در نتیجه روند خروج سرمایه هایشان را از چین آغاز کرده اند.
بر اساس همین گزارش، ذخایر ارزی چین در ماه مارس با ده میلیارد و 300 میلیون دلار افزایش به سه هزار و 210 میلیارد دلار رسید که البته کاهش ارزش دلار برابر یوآن و برخی دیگر از ارزهای معتبر جهان در افزایش ذخایر ارزی چین نقش به سزایی داشته است.اما با وجود این افزایش ناچیز طی 12 ماه گذشته،از میزان ذخایر ارزی چین از نظر ارزش اسمی پول به میزان 517 میلیارد دلار طی یک سال گذشته کاسته شده است.
این اظهارات سوروس بدون شک در چین نادیده گرفته نمی شود. چون هنگامی که وی در همایش جهانی اقتصاد در داووس سوییس«جنگ علیه یوآن» را اعلام کرد رسانه های ارتباط جمعی و روزنامه های چین به شدت به این سرمایه دار آمریکایی تاختند.
اینکه رسانه های ارتباط جمعی و روزنامه های چین اینگونه به سوروس بتازند منطقی است زیرا این گونه اظهارات بر تصمیم سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در چین تاثیر منفی خواهد گذاشت. این گونه سخنان به نگرانی ها درباره اقتصادی چین دامن خواهد زد. همچنان که همین نگرانی ها از اول امسال تاکنون باعث شده است بسیاری از سهامداران شرکت های چینی و دارندگان اوراق قرضه و بهادار دولتی چین،اوراق بهادار خود را در بازار بفروشند.
اما چیزی که فعلا درباره اقتصاد چین به قول سوروس مهم است روند افزایش اوراق بدهی دولتی(اوراق قرضه و بهادار دولتی که کشورها برای تأمین کسری بودجه و یا تأمین سرمایه مورد نیاز طرحهای عمرانی و زیرساختی خود در بازار سرمایه منتشر می کنند)در چین است.برخی برآوردها حاکی از آن است که رقم بدهی های دولت چین اکنون از مرز 30 هزار میلیارد دلار نیز فراتر رفته است.
موسسات ارزشیابی اعتبار مالی و رتبه بندی مالی جهان نیز در گزارش های خود همواره درباره افزایش بدهی های چین هشدار داده اند.
به عنوان مثال، موسسه رتبه بندی اعتبار مالی فیچ ریتینگز، ،Fitch Ratings،نهادی که چشم انداز اقتصادی کشورها و قدرت مالی آنها در عمل به تعهدات مالی شان را ارزیابی می کند، رتبه اعتبار مالی چین تا حد «ای مثبت» کاهش داده است که یک درجه از رتبه ای که
موسسه رتبه بندی اعتبار مالی استاندارد اند پورز، Standard and Poor's، و موسسه رتبه بندی اعتبار مالی مودیزMoody's،برای چین در نظر گرفته اند کمتر است.
از این گذشته،امروز کارشناسان اقتصادی و سرمایه گذاران درباره پایبندی دولت چین برای اجرای اصلاحات اقتصادی (انجام اصلاحاتی در ساختار اقتصاد چین که در نتیجه آن،رشد اقتصادی این کشور از این به بعد به جای آنکه صادرات محور و مبتنی بر سرمایه گذاری های خارجی باشد،بر اساس نوآوری،خدمات دهی و ترویج مصرف داخلی باشد)، اعتماد چندانی ندارند.