"جولان " و سهم خواهی صهیونیست ها از بحران سوریه
صهیونیست ها به خوبی خطر پیش رو را در منطقه حس کرده اند؛ از همین رو درتقلا هستند تا با عمق بخشی مناطق استراتژیک خود،سایه گروه های مقاومت را از خود دور کنند.
مانور بزرگ ارتش رژِیم صهیونیستی در بلندی های جولان اشغالی سوریه تنها چند روز بعد از اقدام تحریک آمیز نتانیاهو در برگزاری نشست کابینه خود در جولان اغاز شد؛ جلسه ای که نتانیاهو مدعی شد جولان تا ابد جزء اسرائیل باقی خواهد ماند؟!
حالا به فاصله چند روز از این اظهارات صهیونیستها به بهانه برگزاری مانور ماشین جنگی خود را راهی جولان کرده اند ، ارتش رژیم صهیونیستی هدف از برگزای این مانور را آزمایش آمادگی مرکز فرماندهی اراضی شمالی عنوان کرده و به شهرک نشینان صهیونیست جولان هشدار داده است برای این شرایط و تردد نیروها و وسائل نظامی در طول هفته آمادگی داشته باشند.
این مانور در حالی کلید خورده که فشارهای بین المللی به رژیم صهیونیستی برای بازگرداندن اراضی اشغالی جولان به سوریه افزایش یافته است.
جولان از سال 1977 به اشغال رژیم صهیونیستی درآمد ، این رژیم بدون توجه به قطعنامه های شورای امنیت در سال 1982 جولان را بخشی از خاک خود اعلام کرد.
ارتفاعات جولان هم به لحاظ سوق الجیشی و هم به لحاظ منابع آبهای زیرزمینی موجود در این منطقه مورد توجه رژِیم صهیونیستی است و به هیچ وجه حاضر به عقب نشینی از این منطقه نیست و برخی کارشناسان از وجود میلیاردها مترمکعب اب زیرزمینی در جولان خبر می دهند.
سیستم های شنود و تجهیزات جاسوسی مستقر شده در جولان طی سالهای اشغال جولان چشم و گوش تیم های ترور اسرائیل بوده و هست، به ویژه طی پنج سال اخیر و تشدید فعالیت گروه های تروریستی در سوریه ؛ کمک های اطلاعاتی ، عملیاتی این رژیم از طریق اتاق عملیات ایجاد شده در جولان، به گروه های تروریستی تکفیری فعال در سوریه بر هیچ کس پوشیده
نیست.
این اتاق عملیات مشترک وظیفه پشتیبانی اطلاعاتی و هدایت عملیات حملات گروه های تروریستی در حومه دمشق را برعهده دارد ضمن اینکه این رژیم از طریق سیستم های جاسوسی مستقر در جولان عملیات های متعددی برای نجات گروه های تروریستی از بن بست در جریان عملیات های محور مقاومت به انجام رسانده است.
صهیونیست ها حتی با تجهیز بیمارستان به مجروحان گروه های تروریستی در سوریه خدمات درمانی ارائه و مجروحان انان را مداوا می کنند.
اما تحرکات اخیر رژیم صهیونیستی برای تثبیت حضور خود در جولان و ادامه اشغالگری با معادلات میدانی درعرصه نبرد نظامی و مذاکرات سیاسی بی ارتباط نیست.
سوریه در هفته های اخیر با برگزاری انتخابات سراسری پارلمانی و مشارکت حدود 60 درصدی مردم مجلسی با مشارکت گروه های معارض و طرفدار نظام تشکیل داد .
این تحول در عرصه سیاسی همزمان با پیروزی های میدانی محور مقاومت و شکست های پی در پی گروه های تروریستی و اغاز مذاکرات سیاسی با مشارکت امریکا ، روسیه و گروه های معارض، زمینه را برای خاتمه بخشیدن به بحران سوریه فراهم کرده است.
به این ترتیب با آغاز شمارش معکوس برای خاتمه بحران سوریه و شکست محور غربی - عربی برای سرنگونی نظام سوریه به نظر می رسد رژیم صهیونیستی که طی پنج سال اخیر از تمامی ابزاری های اطلاعاتی و عملیاتی خود برای حمایت از گروهای تروریستی استفاد کرده ، درصدد سهم خواهی از بحران سوریه است.
حالا که تلاش ها برای سرنگونی نظام سوریه بی نتیجه مانده است، رژیم صهیونیستی به حداقل ها راضی شده است و تلاش می کند تا آنچه را که در جبهه نبرد بدست نیاورده است پای میز گفتگو محقق کند.
ریولین رئیس رژیم صهیونیستی اخیرا در تماس با طرفهای غربی تاکید کرده است هر گونه توافق بر سر تقسیم سوریه باید با قطب نمای منافع اسرائیل منطبق باشد و شرایط به گونه ای طراحی شود که زمینه برای تثبیت اشغالگری جولان و جلوگیری از فشارهای بین المللی برای خروج این رژِیم از جولان فراهم شود.
تحلیگران براین باورند که سوریه متحد به هیچ وجه با منافع رژیم صهیونیستی منطبق نیست لذا این رژیم با همکاری شرکای منطقه ای و حامیان بین المللی خود ،قصد دارد بیشترین منافع را در زمان صفر بحران سوریه کسب کند.
در این شرایط رژیم صهیونیستی که سوریه متحد را به هیچ وجه با منافع خود هم راستا نمی داند تلاش می کند با تحریک سران گروه های ترویستی شرکت کننده در مذاکرات ضمن زمینه سازی برای تجزیه سوریه منطبق با منافع خود شرایط را برای تثبیت اشغال جولان فراهم کند و شهرک های صهیونیست نشین را در بلندی های جولان در دستور کار خود قرار داده است.
سالهای اخیر تعداد اسرائیلی هایی که قصد اسکان در شهرک های جولان را دارند افزایش یافته است به طوری که هم اکنون هشت هزار شهرک نشین صهیونیست در شهرک «کتسرین» -بزرگترین شهرک در جولان اشغالی- زندگی می کنند که براساس طرح های ارائه شده، پیش بینی می شود تعداد صهیونیست های این شهرک در سال 2020 به 20 هزار نفر برسد.
علاوه بر صهیونیست های شهرک کتسرین و ساکنان روستاهای عربی سوریه، 16 هزار صهیونیست در شهرک های جولان اشغالی زندگی می کنند.
دولت نتانیاهو همچنین طرحی برای جذب دو هزار خانواده جدید (حدود 8 هزار نفر) را ابتدای سال 2016 آماده کرده است.
افزایش تعداد درخواست های یهودیان برای اسکان در این شهرک ، به دنبال تاکید دولت بر اینکه بلندی های جولان هرگز به سوریه باز نمی گردد و منطقه ای متعلق به اسرائیل است، صورت گرفته است.
کمک های بلاعوض و اعطای زمین رایگان از تدابیر ویژه دولت نتانیاهو برای تشویق شهرک نشینان برای سکونت در جولان است.
اما تثبیت اشغالگری جولان تنها دغدغه صهیونیستها برای فروکش کردن بحران سوریه نیست ،زیرا پیروزی محور مقاومت در بحران سوریه و تعمیق و گسترش مقاومت از هم اکنون صهیونیستها را هراسان کرده است.
صهیونیست ها به خوبی خطر پیش رو را حس کرده اند و از همین روست که درصدد عمق بخشی مناطق استراتژیکی هستند که خطر گروه های مقاومت انها را تهدید می کند.
رژیم صهیونیستی که در پنچ سال اخیر با حمایت از گروه های ترویستی در سوریه و عراق در صدد تحقق رویای نیل تا فرات بود امروز این رویا را از دست رفته می بیینند و لذا درصدد کاستن از هزینه های این شکست است ...
محمد رضا طلاجوران
خبرنگار سابق خبرگزاری صداوسیما در بیروت