به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ کارشناسان آزمایشگاه، سربازان گمنام سلامت بی وقفه کار می کنند و برای گذران زندگی گاهی روزها و شب ها از خانه و خانواده دورند.
مشیری کارشناس آزمایشگاه در این باره می گوید: با توجه به سختی کار و مشکلات و خطراتی که شغل های درمانی دارند چند سالی است که ساعت کاری اکثر رشته ها کاهش داشته است، اما در این میان همچنان رشته آزمایشگاه از کانون توجه دست اندر کاران دور مانده است.
شاغلین و پرسنل آزمایشگاههای طبی به عنوان یکی از گروههای فعال و تأثیرگذار حوزه سلامت، چند سالی میشود که علاوه بر مخاطراتی که سلامتی و جانشان را تهدید میکند، با مشکلات دیگری چون دستمزد پایین و نامشخص بودن آینده تحصیلی مواجه اند
وی ادامه داد: شاغلین و پرسنل آزمایشگاههای طبی به عنوان یکی از گروههای فعال و تأثیرگذار حوزه سلامت، چند سالی میشود که علاوه بر مخاطراتی که سلامتی و جانشان را تهدید میکند، با مشکلات دیگری چون دستمزد پایین و نامشخص بودن آینده تحصیلی مواجه اند چراکه ما برای ادامه تحصیل از کاردانی به کارشناسی و از کارشناسی به کارشناسی ارشد و بالاتر باید کنکور های سراسری دهیم و اگر به دکتری رشته ای هم برسیم در محیط کار با افرادی مواجه می شویم که بدون تخصص آزمایشگاهی مشغول به کار در رشته ما می شوند و این شرایط نابرابر انگیزه کاری فارغ التحصیلان این رشته را کاهش میدهد.
به نظر می رسد مشکلات این رشته به حدی فراموش شده است که حتی که طرح تحول نظام سلامت هم نتوانسته در این خصوص کارگشا باشد.
رشته علوم آزمایشگاه جزو مشاغل سخت و پر خطر درمانی به حساب نمی آید
رییس هیات مدیره انجمن فناوران علوم آزمایشگاهی تهران گفت: شرایط رشته علوم آزمایشگاه در طی سال های اخیر تغییر چندانی نکرده است و این رشته جزو مشاغل سخت و پر خطر درمانی به حساب نمی آید.
صفرنیا ادامه داد: از سال ها قبل به دنبال قانون ارتقا بهره وری، سختی کار و افزایش 1.2 درصدی دستمزد ساعات کار شبانه بودیم که علی رغم نامه نگاری های فراوان با وزارت بهداشت هنوز این مشکلات به قوت خود باقیست.
شیرزادیان کارشناس آزمایشگاه نیز گفت: علم پزشکی از ابتدای روند پیشگیری و تشخصی و درمان نیازمند بازوی ازمایشگاه است و در تشخیص اولین مشکلات و سندروم های جنینی نتایج آزمایشگاهی حرف اول را میزند، چه بسا تست های تشخیصی ما در آزمایشگاه با دنیا برابری می کند و در عرصه بین الملل هرگز از قطار پر سرعت پیشرفت پزشکی جا نمانده ایم.
توانستیم در سایه تحریم ها اغلب کیت های مورد نیاز را در داخل تولید کنیم
وی با بیان اینکه پیشرفت های این حوزه غیر قابل انکار است گفت: در گذشته بسیاری از کیت های آزمایشگاهی خارجی بود، اما توانستیم در سایه تحریم ها اغلب کیت های مورد نیاز را در داخل تولید کنیم.
بدون شک پازل سلامت کشور بدون قطعه آزمایشگاه کامل نمی شود و علم پزشکی بخش عمده ای از پیشرفت خود را مرهون این بخش است.
بیش از 70 درصد خدمات حوزه سلامت وابسته به آزمایشگاه است
دکتر پوپک رییس انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی نیز گفت: بیش از 70 درصد خدمات حوزه سلامت وابسته به آزمایشگاه است و نمی توان این رشته را از بالین جدا کرد، یکی از مشکلات آزمایشگاه ها این است که هنوز این رشته جایگاه اصلی خود در حوزه سلامت پیدا نکرده است.
وی ادامه داد: آینده علم پزشکی بدون توجه به آزمایشگاه روشن نخواهد بود و باید برای رفع مشکلات این حوزه تلاش کرد؛ در حال حاضر تعرفه های آزمایشگاه با قیمت تمام شده تعادل ندارد و بیمه ها بدهی خود را به آزمایشگاه ها پرداخت نمیکنند، حتی آخرین پرداخت بیمه تامین اجتماعی به آزمایشگاه ها مربوط به تیر 94 است که آن هم در پایان اسفند محقق شد و در حال حاضر این بیمه بزرگ بیش از هشت ماه بدهی به آزمایشگاه ها از سال 94 به جا گذاشته است.
مشکلات کمر آزمایشگاه ها را تا مرز شکنندگی خم کرده است
اینگونه مشکلات کمر آزمایشگاه ها را تا مرز شکنندگی خم کرده است و برای همین خبر تعطیلی آزمایشگاه ها دل دلسوزان و پیشکسوتان این رشته را آزرده است.
صادق تبار عضو انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی ایران گفت: مشکلات اقتصادی آزمایشگاهها به دلیل افزایش هزینهها در مقابل افزایش ناچیز تعرفه خدمات آزمایشگاهی باعث شده است تا سهامداران و صاحبان آزمایشگاهها برای جبران و جلوگیری از ورشکستگی، حقوق و مزایای کارشناسان و کاردانهای علوم آزمایشگاهی را کاهش دهند.
وی افزود: قرار بود پارسال تعرفه خدمات آزمایشگاهی بر اساسK، بیست هزار تومان تعیین شود، اما این عدد بر خلاف نرخ تورم جامعه و سیاست های وزارت بهداشت به 17 هزار تومان کاهش یافت.
صادق تبار در ادامه به آثار دوران پسابرجام در حوزه خدمات آزمایشگاهی اشاره کرد و گفت: شرکت ها در بخش انتقال ارز هنوز مشکل دارند اما محدودیتی در خرید تجهیزات و مواد آزمایشگاهی نداریم.
این ها گوشه ای از مشکلات قشری است که بی وقفه در ریل گذاری قطار سلامت کار می کنند و هرگز به مشکلات اجازه نمی دهند خدشه ای در خدمت خطیر آن ها به مردم و بیماران وارد شود.
30 فروردین روز علوم آزمایشگاهی بهانه ای برای تقدیر و خسته نباشید به این عزیزان است و امید آن می رود که در چنین روزی در سال آینده به همت مسئولان دیگر خبری از اینگونه مشکلات نباشد.
گزارش از: طیبه کارگر