رئیس اتاق بازرگانی ایران :
ضرورت توسعه بنگاه های کوچک و متوسط
رئیس اتاق بازرگانی ایران : اشتغال اصلی ترین و راهبردی ترین موضوع اقتصادی ایران در سال های پیش روست.
محسن جلال پور در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما افزود: متولدان دهه 60 و 70 که یا در دانشگاه ها یا در انتظار بازار کار هستند و شمار آنهایی که از پیدا کردن کار ناامید شده اند، بسیار بالاست.
وی افزود: بعضی از آمارها حکایت از بیکاری 2،5 میلیون نفری دارد که سالانه یک میلیون نفر فارغ التحصیل دانشگاه ها به آن اضافه می شوند بعضی از آمارها هم بیکاری پنهان را نشان می دهد و کسانی که از پیداکردن کار ناامید هستند بیشتر از این تعدادند.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: کار در شرایطی ایجاد می شود که تولید و فعالیت اقتصادی به ویژه در بنگاه های کوچک و متوسط رونق داشته باشد، زیرا در دنیا 70 تا 80 درصد اشتغال در بنگاه های کوچک و متوسط ایجاد می شود.
جلال پور افزود: بنگاه های بزرگ ما نمی توانند ایجاد اشتغال کنند هر چند ممکن است ارزش افزوده فراوان داشته باشند. به طور نمونه مجتمع پتروشیمی تا 2 میلیارد دلار هزینه می شود اما حداکثر 500 فرصت شغلی ایجاد می کند اما اگر همین 2 میلیارد دلار اگر در صنایع کوچک و متوسط هزینه شود تا 8 هزار شغل می تواند ایجاد کند.
وی گفت: امروز توسعه اقتصاد ایران، توسعه جدی بر مبنای جغرافیا، نیازها و بر مبنای ظرفیت هاست تا فرصت اشتغال برای جوانانی ایجاد کند که مستعد هستند و شرایط اشتغال را دارند اما متاسفانه شرایط کار برای آنها فراهم نیست.
رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: مهمترین اصل در ایجاد اشتغال ضرورت توجه به بنگاه های کوچک و متوسط به عنوان سرمایه های ملی و ایجاد کنندگان کار و اشتغال است.
جلال پور افزود: باید فضای کسب و کار را برای سرمایه گذاری مساعد کنیم زیرا کشور برای توسعه به 50 تا 150 میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی نیاز دارد و این اتفاق نمی افتد جز اینکه فضای سرمایه گذاری را که همان فضای مساعد کسب و کار است ، بهبود بخشیم.
وی گفت: در کنار این عوامل باید کسانی که نیاز به اشتغال دارند از تخصص لازم برخوردار باشند اما در دانشگاه ها یک سری مباحث تئوری را پیگیری می کنیم در حالی که در بنگاه ها به کار عملی نیاز داریم و این موضوع ، غفلتی است که در سال های گذشته اتفاق افتاده است.
جلال پور افزود: امروز باید مراکز فنی و حرفه ای و مجموعه های دانشگاهی و تولیدی، تخصص لازم را در جویندگان کار فراهم کنند.
رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: یک طرف زمینه ای است که باید حاکمیت یعنی هر سه قوه برای بهبود فضای کسب و کار، حل مسائل و مشکلات، قوانین مزاحم، مسائل بانکی و مالیاتی فراهم کنند و یک طرف دیگر خود بخش خصوصی، بنگاه ها و جویندگان اشتغال هستند که باید تخصص ، کارآیی لازم و شرایط مناسب را برای حضور در فعالیت های اقتصادی در بنگاه ها و بهره وری بهتر فراهم کنند.
جلال پور افزود: سرمایه گذاری مانند آهویی است که حتی از بوی ناامنی و نبود اطمینان فرار می کند، سرمایه و سرمایه گذار همیشه شرایط اطمینان و حضور مستمر را در کشور جستجو می کند که نخستین الزام آن فضای مساعد فرهنگی برای پذیرش سرمایه گذاری در کشور است.
وی گفت: بعد از اجرایی شدن برجام و رفع تحریم ها قرار بود اتفاقات خوبی مانند سرمایه گذاری ها در ایران اتفاق بیفتد که تا حدودی کم رنگ است باید به منظور ایجاد انگیزه برای حضور سرمایه گذاران خارجی زمینه های آن را پررنگ کنیم.
جلال پور افزود: بهبود فضای کسب و کار و دورقمی شدن رتبه ما در شاخص کسب و کار که هم اکنون 118 است، حل مسائل بانکی شامل اصلاح ساختار بانکی و اصلاح ساختار مالیاتی از عوامل مهم در جذب سرمایه گذاری خارجی است.
وی گفت: بنگاه های ما هم باید خود را به کارآمدترین و بروزترین فناوری مجهز کنند تا با بهره وری بیشتر بتوانند در فضای جهانی رقابت کنند.
جلال پور افزود: سرمایه گذاری کار با صبر و حوصله ای است، کارهایی که در سال های گذشته در کشور اتفاق افتاده به طور عمده واسطه ای و خدماتی بود که خیلی زود به جواب می رسید زیرا برنامه آینده را کسی ترسیم نمی کرد اما امروز که کشور قصد دارد به سمت توسعه متوازن، پایدار و با محوریت بخش خصوصی در مسیر اقتصاد مقاومتی حرکت کند حتما شرایط مناسب و لازم باید فراهم شود.
وی گفت: اگر ما شرایط لازم را برای بخش خصوصی و قوای حاکم ایجاد کنیم حتما در ماه های آینده اشتغال وضع بهتری خواهد یافت.
جلال پور افزود : یک تا دو ماه آینده روند بیکاری کاهش می یابد و به صفر می رسد و در پی آن می توانیم برای بیکاران و کسانی که از اشتغال ناامید شده اند ایجاد اشتغال کنیم که البته نیاز به زمان دارد.