فرار مالیاتی تا 250 هزار میلیارد توان هم برآورد می شود
درامدهای مالیاتی در ایران تا حداقل 2 برابر قابل افزایش است و میزان فرار مالیاتی 80 تا 250 هزار میلیارد تومان هم برآورد می شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، دکتر حمید عبدالملکی اقتصاددان اظهار داشت: نه فقط درآمد مالیاتی پیش بینی شده در لایحه بودجه سال جاری قابل تحقق است بلکه می توان با توسعه پایه های مالیاتی و حذف پدیده فرار مالیاتی و قاچاق کالا و خدمات ، تا چند برابر هم افزایش داد.
وی تصریح کرد : دستکم تا 80 هزار میلیارد تومان می توان این رقم بودجه ای را افزایش هم داد و باید در کنار فعالیت های تحت افزایش و تهیه طرح جامع اطلاعات همه فعالان اقتصادی و جریان و گردش درآمدهای نقدینگی باید فرهنگ سازی هم شود.
عبدالملکی با بیان اینکه هنوز ساختار شناسایی منابع و پایه های مالیاتی ناکارامد است ، نظام آمارهای اقتصادی را برای شناسایی مالیات ها ناقص خواند و گفت: مالیات ها در همه کشورها پایدارترین منابع درآمدی دولت هاست و کمک می کند در ایران هم درآمدهای انفال و سرمایه های خام به عوامل ثروت سازی تبدیل شون و بودجه ددولت از نفت خام مستقل باشد اما هنوز درآمدهای مالیاتی دولت کافی نیست.
این اقتصاددان در مصاحبه با رادیو اقتصاد گفت: نظام جامع اطلاعات مالیاتی باید شکل بگیرد تا برخی ها در کنار دفاتر واقعی خود، دفاتر دوم و مالیاتی برای کم نمایی درآمدها نداشته باشند.
عبدالملکی همچنین این ادعا را که در دوره رکود نباید مالیات گرفته شود ، رد کرد و گفت: در این دوره هم تولید و سود و درآمد هم وجود دارد و رکود به معنی حدف تولید نیست و فقط نشان می دهد تولید بیشتر نشده اما تولید حذف نشده است.
بنابراین گزارش نظام های مالیاتی ؛ بنیادهای اقتصادی و مدیریتی جوامع انسانی را تشکیل می دهد و همبستگی مستقیم با کیفیت مدیریت و نظام اداره جوامع دارد.
جامعه ای که از سیستم مالیات شناسی و مالیات ستانی دقیق و هوشمند در کنار فرایند هزینه راستین و صحیح بهره می برد به راحتی می تواند مسیر تعالی و پیشرفت اقتصادی را طی کند.
یعنی هم درامدها باید شفاف باشد و هم هزینه های این منابع درامدی در فرایندی آشکار انجام گردد و مردم هم از اعتماد کامل به نظام اجرایی و اداری متکی بر درامدهای مالیاتی یا مردمی برخوردار شوند.
در ان صورت می توان به استقرار نظام اداری و مدیریتی مردم سالار از لحاظ اقتصادی و اجتماعی امیدوارتر شد.
البته عملکرد و کاربری های نظام های مالیاتی فقط در صورت حساب های دریافت و هزینه محدود نمی شود بلکه امروزه یکی از ابزارهای سیاستی با دامنه اثربخشی گسترده محسوب می شود که کاربری های ان را در توسعه اقتصادی و اجتماعی و اداری و سیاسی افزایش داده است.
اما در کشور ما هنوز نظام مالیاتی به طور کامل و جامع و مانع مستقر نشده است .
سهم مالیات از تولید ناخالص داخلی کشور 5 تا 7 درصد است در حالیکه در برخی از کشورها به 32 درصد می رسدو در ایران با وضع و نحوه اداره مطلوب کشور فاصله زیادی داریم.