گزارش مکتوب/
بهار سوداگران دارو در سایه خواب زمستانی مسئولان
اگر گذرتان به خیابان ناصرخسرو یا حوالی آن بیافتد، صدایی که سال هاست در گوش عابران زمزمه می شود؛ هنوز هم می شنوی، "دارو بیا، دارو".
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، حالا دیگر فقط ناصر خسرو و کوچه پس کوچه های تنگ آن نیست که شیشه عمر بیماران را دست فروشی می کنند بلکه از میدان امام خمینی(ره) در امتداد خیابان امیرکبیر که قدم بزنید خواهید دید، همه خیابان های اطراف آن نیز به بازار سیاه دارو تبدیل شده است.
به عنوان خریدار قرص "زاناکس" به سراغ یکی از این فروشندگان رفتیم، او گفت: قیمت هر بسته 800 هزار تومان می شود و تا 10 دقیقه دیگر از انبار می آورم.
از رونق کسب و کارش که پرسیدیم گفت: بیشتر مشتریان ما شهرستانی هستند. برای بعضی مشتری ها تاریخ انقضاء دارو مهم است ولی بعضی ها چندان توجهی نمی کنند. این روزها مشتری نسبت به سال های قبل کمتر شده است اما هنوز هم کاسبی بد نیست.
داروهایی نظیر "زوبیون و فیفول" برای خانمهای باردار، "پلاویکس" برای عمل قلب باز و "میزوپرستول" و "پروستادین" برای سقط جنین بیشترین مشتری را دارند.
با دکتر ایرج حریرچی سخنگوی وزارت بهداشت درباره ادامه فعالیت این دلالان گفتگو کردیم.
وی با اشاره به تامین انواع داروها در مراکز رسمی تهیه و توزیع دارو می گوید: آنچه وظیفه وزارت بهداشت است، تولید دارو و نظارت بر بازار رسمی داروها یعنی همان داروخانه هاست؛ در واقع نیروی انتظامی و قوه قضائیه در زمینه بازارهای سیاه مسئولیت بیشتری دارند.
حریرچی می افزاید: درخصوص مواد داخل داروهای بازار سیاه که همان داروی اصلی باشد هیچ تضمینی وجود ندارد و تاکنون عوارض قابل توجهی هم برای بیماران ایجاد کرده است.
سرنخ ماجرا را در قوه قضائیه پیگیری کردیم تا شاید واکسن دائمی برای درمان این بازار کشف کنیم.
سخنگوی قوه قضائیه درباره سودجویانی که غیرقانونی دارو می فروشند، می گوید: کسانی که از روی عمد برای به کسب پول بیشتر، جان انسان ها را به خطر می اندازند و داروهای تقلبی یا تاریخ مصرف گذشته می فروشند، در این باره نباید هیچ مقامی کوتاه بیاید.
محسنی اژه ای می افزاید: درباره بازار سیاه داروها یک مسئله مهم، وزارت بهداشت است و نهاد مسئول دیگر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز است اما بارها و بارها اشاره کرده ایم که هیچ کدام از آنها رافع مسئولیت دادستان ها به عنوان مدعی العلوم نیست و همه باید احساس وظیفه کنند کما اینکه دادستان تهران با وزارت بهداشت نیز جلسه داشته است.
البته این طور که پیداست هنوز بیماری از دلالان ناصر خسرو شکایتی نکرده و برای همین هم این بازار همچنان داغ است و درمقابل چشمان همگان به کار خود ادامه می دهد.
سخنگوی قوه قضاییه خاطرنشان می کند: درباره این مسئله همچنان که گزارشی در زمینه داروهای تاریخ مصرف گذشته و یا تقلبی به دادستان برسد ایشان باید با حساسیت تمام ، موضوع را تعقیب و با متخلفان و مجرمان بدون هیچ اغماضی برخورد کند.
اینکه گزارشی به دادستان رسیده یا نه و یا وظیفه کدام نهاد است تا کرکره این کاسبی را پایین بکشد همچنان نامشخص است ولی آنچه پیداست در این خیابان ها، دلالان هر روز نسخه بیماران را می پیچند.
گزارش از امیر نوایی